Acţiunea în contencios administrativ înaintată de fostul director al Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, împotriva Parlamentului Republicii Moldova privind anularea actului administrativ individual defavorabil prin care a fost revocat din funcție și restabilirea sa în ea, cu achitarea salariului și a drepturilor salariale pentru absență forțată de la muncă, încasarea cheltuielilor de asistență juridică, a fost respins ca neîntemeiată. Hotărârea a fost pronunțată marți, 7 septembrie curent, de judecătoarea Liudmila Holeviţcaia din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.
Potrivit documentului plasat pe portalul instanțelor naționale, judecătoarea a ajuns la concluzia că acțiunea reclamantului este neîntemeiată și pasibilă de respins din mai multe considerente. Spre exemplu, „actul administrativ este o manifestare juridică unilaterală de voinţă, cu caracter normativ sau individual, din partea unei autorităţi publice în vederea organizării executării sau executării în concret a legii, actul administrativ desemnează orice măsuri individuale sau decizii luate în cadrul exercitării autorităţii publice, susceptibile de a afecta direct drepturile, libertăţile sau interesele persoanelor fizice sau juridice şi care nu este un act îndeplinit în cadrul exercitării unei funcţii judiciare”.
Astfel, „drept vătămat este orice drept sau libertate stabilit/stabilită de lege căruia/căreia i se aduce atingere prin activitate administrativă”.
„Parlamentul în calitatea sa de autoritate unică care participă la numirea în funcție a directorului CNA are și dreptul exclusiv de revocare a acestuia din funcție”, a explicat instanța.
Adică, starea de fapt, stabilită de către instanța de judecată poate fi rezumată în felul următor: „reclamantul Zumbreanu Bogdan, cu votul a 60 de deputați, a fost numit în funcția de director al CNA, prin Hotărârea Parlamentului nr.285 din 15 decembrie 2017. La 29.03.2019, în Parlamentul Republicii Moldova, a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă proiectul de Hotărâre a Parlamentului privind revocarea sa, semnat de 26 de deputați. În cadrul ședinței Plenului Parlamentului din 8 iunie 2019, acest proiect de hotărâre a fost supus dezbaterilor și votului. Cu votul a 61 de deputați, a fost adoptată hotărârea de revocare a domnului Zumbreanu Bogdan din funcția de director CNA, nr.43 din 08.06.2019”.
Argumentele reclamantului privind încălcarea de către autoritatea publică pârâtă a dreptului de a fi atras în procedura administrativă și de a fi audiat până la emiterea actului administrativ individual defavorabil nu au putut fi reținute de către instanța de judecată ca temei de anulare, „deoarece este o încălcare a prevederilor de formă și procedură, care nu duce la nulitatea actului administrativ individual contestat”.
În același timp, judecătoarea a mai subliniat că „alegațiile părții reclamante referitoare la vătămarea dreptului la muncă al reclamantului Zumbreanu Bogdan nu pot fi reținute de către instanța de judecată, fiind denaturate, or, după revocarea reclamantului din funcția de director CNA, reclamantul a continuat să activeze în cadrul CNA în calitate de șef al Direcției Generale Urmărire Penală din care și-a dat demisia din propria inițiativă”.
Este de menționat că hotărârea este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunţarea dispozitivului.