Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Donații în prag de Paște! Cine sunt beneficiarii

07 Apr. 2021, 10:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
07 Apr. 2021, 10:07 // Societate //  Valentina Buză

700 de pachete alimentarea urmează să ajungă la familiile social vulnerabile din Capitală afectate de pandemia de COVID-19. Este vorba de familiile cu venituri modeste, cu mulți copii sau care îngrijesc de copii cu dizabilități. Ajutorul vine din partea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Moldova și cu suportul financiar al Guvernului Canadei. Anunțul a fost făcut de edilul Capitalei, Ion Ceban pe pagina sa oficială de Facebook.

Astfel, fiecare pachet cântăreşte 13 kg şi conţine produse cu paste făinoase, crupe, ulei şi conserve din carne.
„Oameni cu suflet mare care susțin primăria Chișinău în diverse acțiuni frumoase pentru cetățeni! 100 de pachete au fost deja distribuite copiilor de la Şcoala auxiliară Nr. 6 din capitală. Alte 200 de colete vor ajunge la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport, iar 400 de pungi au fost repartizate în toate preturile de sector”, a menționat Ion Ceban.
Lista beneficiarilor care vor primi donațiile au fost întocmite de către reprezentanţii Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate.
Primarul Capitalei a mai adăugat că anterior, la deschiderea Centrului COVID-19 Chișinău, Societatea Naţională de Cruce Roşie Moldova a venit cu o donaţie de dezinfectanţi, plapume şi lenjerie de pat. Totodată, mişcarea internaţională din care fac parte 192 de ţări a mai venit cu un lot de soluţie dezinfectantă pentru RTEC şi PUA.
„Mulţumesc partenerului Societatea Naţională de Cruce Roşie Moldova pentru colaborare şi sprijin”, a coinchis Ceban.

 

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 17:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Dec. 2021, 17:16 // Politica //  Tatiana Rusnac

Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că modificările votate de Parlament la Legea bugetului de stat pentru anul 2022 cu privire la lefurile judecătorilor Curții Constituționale, sunt justificate și că în alte țări magistrații primesc salarii mult mai mari.

Precizarea a fost făcută în contextul în care fostul premier al țării, Ion Chicu a criticat dur votul din legislativ și a făcut mai multe precizări în acest sens. Chicu menționa că salariul unui judecător al CCM va crește de la circa 44.700 de lei la aproximativ 82.000 de lei.

„Noi credem că salariile trebuie să crească pentru toate categoriile de cetățeni, anume din acest motiv am recurs la creșteri salariale pentru toate categoriile cu 100 de lei la valoarea de referință și pentru anumite categorii cu sume mai mari. În ceea ce privește Curtea Constituțională, este foarte important să avem asemenea instituții integre care de fapt asigură prosperitatea țării și ajută la menținerea integrității pe tot spectru de instituții care efectuează justiția. De aceea, noi credem că în condițiile în care salariile judecătorilor Curților Constituționale din Ucraina, dar din alte țări sunt de 2 ori mai mari, aceste salarii sunt justificate pentru a ne asigura că deciziile se iau în interes public, ci nu în interesul unor grupuri. Numărul de persoane la CCM este mic, impactul bugetar este relativ mic”, a precizat Gavrilița.

Amintim că cei cinci judecători ai Curții Constituționale vor primi salarii lunare semnificativ mai mari, datorită schimbărilor în politica bugetar fiscală, cît și în Legea Bugetului, aprobate recent de Parlament. Potrivit calculelor făcute de fostul premier Ion Chicu, magistrații de la CC vor ridica lefuri duble, de la 44.735 la aproape 82.000.

În replică, Olesea Stamate, deputata PAS a explicat că Înalta Curte e fundamentul apărării democrației în orice stat și nu e o țară în Europa care să își permită să achite asemenea salarii mici cum achita Moldova.

Realitatea.md amintește că atât politica bugetar fiscală, cât și Legea Bugetului au fost votate de deputați în lectură finală.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală