Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Donatorii cu venituri zero. Fără capital oficial, însă cu donații generoase la partide. Șmecheriile depistate de CEC

01 Iul. 2021, 10:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
01 Iul. 2021, 10:40 // Economie //  Petru Beregoi

Circa 170 de persoane, care nu au declarat nici un venit la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au donat mai multor partide politice antrenate în cursa electorală sume enorme de bani. De asemenea, unii dintre acești oameni, deși ar fi declarat totuși la SFS un venit mic, au donat concurenților mai mult decât au câștigat. În acest sens, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să sesizeze Serviciul Fiscal de Stat pentru a investiga cele depistate, întrucât CEC nu are competențe legale de a interveni în astfel de situații.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 18 iunie și raportându-le la informațiile prezentate de SFS, CEC a constatat următoarele:

 • pentru Blocul electoral „Renato Usatîi”, din cei 76 de donatori persoane fizice din țară, 9 donatori, care au făcut donații în sumă totală 99 000 de lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS, iar 4 donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 51 467 de lei;
 • pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, din cei 145 donatori persoane fizice din țară, 18 donatori, care au făcut donații în sumă totală de 27 191 de lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS, iar 2 donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de peste 21 de mii de lei;
 • pentru Partidul „Șor”, din cei 12 de donatori persoane fizice din țară, un donator, care a făcut donații în sumă totală de 4000 de lei, nu a avut nici o sursă de venit declarată la SFS;
 • pentru Platforma Demnitate și Adevăr, din cei 13 donatori persoane fizice din țară, 2 donatori, care au făcut donații în sumă totală de 10 530 lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS;
 • pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, din cei 5 donatori persoane fizice din țară, un donator care a donat suma de 6 mii de lei nu a avut nici o sursă de venit declarată la SFS;
 • pentru Alianța pentru Unirea Românilor, din cei 12 donatori persoane fizice din țară, 4 donatori, care au făcut donații în sumă totală de 100 de mii de lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS, iar din cei 4 donatori menționați IDNP-ul unui donator este incorect. Totodată, Comisia constată că în compartimentul „Mijloace bănești primite din donațiile persoanelor fizice din țară sunt reflectate donații de la persoane care au loc de muncă în afara țării.

Din rapoartele depuse și examinate de CEC se constată că, donații de la persoane fizice din țară au încasat Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”, Partidul „Șor”, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul „Puterea Oamenilor”, Partidul Schimbării, iar Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Unității Naționale au încasat donații de la persoane fizice, atât cu venituri obținute în țară, cât și cu venituri din afara țării, iar mărimea acestora nu depășește plafonul stabilit de Codul electoral.

Cât poate dona o persoană fizică

Conform Codului electoral, persoanele fizice au dreptul să doneze concurentului electoral mijloace financiare, virând în contul „Fond electoral” până la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice – până la 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

În cazul cetățenilor Republicii Moldova cu venituri obținute în afara țării, acest plafon nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv. În cazul cetățenilor moldoveni cu statut de persoane cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice în sensul Legii privind declararea averii și a intereselor personale, acest plafon nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora, totodată, nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

O persoană fizică poate face donații în numerar în valoare de până la 3 salarii medii pe economie pe anul respectiv, iar donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Potrivit Guvernului, salariul mediu pe economie în anul 2021 constituie 8 716 de lei. Prin urmare, o persoană fizică cu venituri obținute în țară, inclusiv care deține statut de demnitate publică, de funcționar public, inclusiv cu statut special, sau de angajat în organizații publice este în drept să susțină financiar unul sau mai mulți concurenți electorali cu o sumă ce nu depășește 52 296 de lei.

Suma care poate fi donată în numerar de către o persoană fizică din țară este de 26 148 de lei, echivalentul a trei salarii medii pe economie. Această sumă poate fi donată și de către  persoanele fizice care au obținut venituri în afara țării.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 13:07 // Societate //  Valentina Buză

A sustras în mod tainic o geantă de dame, în care se aflau 1830 lire sterline, buletinul de identitate și un carnet cu carduri bancare, iar acum este căutată de oamenii legii. Vorbim despre femeia care apare în imaginile de mai jos. Prejudiciul material cauzat victimei este considerabil, suma totală fiind de 49 511 lei.

„Angajații poliției au fost sesizați despre acest caz la data de 9 iulie de către o doamnă, care a comunicat organului de urmărire penală că întâmplarea a avut loc în camera de schimb pentru copii din incinta unui centru comercial din capitală. Victima a declarat că a intrat în camera de schimb pentru copii, iar la ieșire a uitat geanta în cabină”.

Ulterior, în urma investigațiilor dispuse asupra imaginilor din camerele de supraveghere, se observă cum o doamnă intră în acea cabină și atunci când iese mărește tempoul mersului și privirea îi este îndreptată împrejur, îndreptându-se în pași grăbiți într-o direcție necunoscută.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru furt, iar conform legislației în vigoare suspecta în comiterea infracțiunii  riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la patru ani.

Confidențialitatea surselor de informare este garantată, iar persoanele care au recunoscut femeia, sunt rugate să comunice informațiile la numerele de contact: 060981215 sau 112.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate