Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Două întrevederi importante, la început de săptămână. Maia Sandu, în discuții cu oficialii Băncii Mondiale și Germaniei

20 Sept. 2021, 14:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
20 Sept. 2021, 14:27 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu a avut în această dimineață două întrevederi cu oficiali străini, una în format de videoconferință, în cadrul cărora a abordat discuții cu privire la programul de reforme inițiat de Guvern, precum și acordarea unui suport țării noastre, pentru dezvoltarea localităților din Moldova.

Prima întrevedere a avut-o cu Arup Banerji, manager pentru Europa de Est al Băncii Mondiale, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău.

„Am avut o întrevedere cu dl Arup Banerji, manager pentru Europa de Est al Băncii Mondiale, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Am discutat cu dl Banerji și cu dna Inguna Dorbaja, manager de țară al Băncii Mondiale în Moldova, despre portofoliul proiectelor de asistență tehnică realizate în țara noastră și proiectele planificate pe viitor. Apreciez deschiderea echipei Băncii Mondiale de a adapta intervențiile planificate după necesitățile Guvernului Republicii Moldova, pentru a sprijini astfel programul de reforme inițiat de executiv”, se arată într-o postare pe Facebook a Maiei Sandu.

Ulterior, șefa statului a avut și o întrevedere în format de videoconferință cu Secretara de Stat parlamentar în cadrul Ministerului federal german al Cooperării Economice și Dezvoltării, Maria Flachsbarth.

Maia Sandu, alături de mai mulți membri ai Guvernului și din administrația prezidențială, au discutat despre domeniile de cooperare bilaterală, după alegerile parlamentare din Republica Moldova.

„I-am mulțumit doamnei Secretar de Stat Flachsbarth pentru eforturile sale de a sprijini țara noastră, dar și pentru susținerea generoasă, oferită de Germania pentru combaterea pandemiei COVID-19 în Republica Moldova”, a spus șefa statului.

De asemenea, oficialii au discutat despre posibilitatea acordării asistenței tehnice pentru sprijinirea dezvoltării comunităților locale din țara noastră, pentru măsurile de susținere a întreprinderilor mici, afectate de pandemie, dar și pentru oferirea de expertiză tehnică Guvernului Republicii Moldova. Aceste și alte programe urmează a fi definitivate în cadrul negocierilor la nivel de guverne, care vor avea loc în următoarele luni.

 

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:57
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 10:57 // Societate //  Realitatea.md

Procurorii anticorupție (PA) au venit cu o informație despre perchezițiile din seara de luni, 18 octombrie curent, în incinta Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Nu este vorba de vreun dosar nou, ci despre anumite probe care sunt relevante în urmărirea penală inițiată pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. 

PA a recunoscut că perchezițiile au avut loc în birourile a doi procurori PCCOCS, fără a da nume. Este de menționat însă că s-a vehiculat despre Dumitru Raileanu și Elena Ceruța. „Necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție”, explică procurorii anticorupție.

Despre faptul că perchezițiile au avut loc în biroul lui Dumitru Raileanu a fost confirmat aseară presei, cât despre Elena Ceruța nu se cunoaște exact. Azi, procurorii anticorupție au mai declarat că perchezițiile au fost necesare, pentru că cei doi procurori PCCOCS au refuzat să le prezinte „toate actele și obiectele solicitate în condiții legale”.

„Acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul dlui Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune”, mai explică procurorii anticorupție.

Este cunoscut că Dumitru Raileanu și Elena Ceruța au făcut parte din procurorii care au semnat procesul verbal al ședinței de lucru din cadrul Procuraturii Generale, în urma căreia s-a luat decizia de a se renunța la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul „fraudei bancare”.

„Considerăm fără temei declarațiile prin care se încearcă de a crea artificial conexiuni între acțiunile de urmărire penală menționate și alte cauze penale din gestiunea procurorilor vizați”, au conchis procurorii anticorupție.

Amintim că aseară Victor Furtuna, procurorul desemnat de CSP să investigheze acțiunile pretins ilegale sesizate de deputatul PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo, a ieșit din sediul PCCOCS cu o pungă neagră. El a declarat doar că este vorba despre niște documente și mai multe detalii nu poate oferi pentru a nu periclita mersul anchetei.

Alexandr Stoianoglo este învinuit pe patru capete de acuzare. Acum, se află în arest la domiciliu. Nu-și recunoaște vina.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie