Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Prețul la gazul importat de Moldovagaz în septembrie este de $ 550. Trebuie să negocieze Maia Sandu cu rușii?

16 Sept. 2021, 16:11
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
16 Sept. 2021, 16:11 // Economie //  Realitatea.md

„Pentru luna august noi am fost informați oficial că Moldovagaz a importat gazele la preț de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie prețul este de 550 de dolari. La începutul anului era 127 de dolari”. Europa Liberă transmite că declarația a fost făcută de unul din directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă.

Achiziția de gaze pe piața europeană n-ar avea sens din cauza prețului mai ridicat, a spus Ceban, iar o eventuală sistare a livrărilor de către Rusia prin Ucraina nu ar trebui să fie o problemă, pentru că Republica Moldova poate primi gaze rusești în revers prin conducta balcanică, din 2019.

Declarațiile liniștitoare ale lui Vadim Ceban apar însă într-un moment în care opoziția cere noii puteri să facă mai mult pentru o înțelegere cu Rusia în chestiunea gazelor. Deși vechiul acord expiră în următoarele două săptămâni, pe 30 septembrie, ANRE nu cunoaște încă condițiile în care vor fi importante gazelele naturale după această dată.

„Exact, la 30 septembrie contractual expiră și, pentru că azi e termenul limită de prezentare de către MoldovaGaz a contractului spre avizare către ANRE, noi am făcut o scrisoare oficială și am avut o discuție telefonică cu responsabilii de la MoldovaGaz. Și dumnealor ne-au informat că contractul este deja pe masa dlui Miller () la semnat, dar nu ne-au informat despre ce preț este vorba, ceea ce e normal cât timp contractul nu e semnat, a declarat Ștefan Creangă.

Calculat de-a lungul anilor în baza unei formule conectate în mod special la costul hidrocarburilor de pe piețele internaționale, prețul de import la care cumpără R. Moldova gazele ruse s-a scumpit semnificativ în ultimele luni și asta după ce un amendament introdus în înțelegerea dintre MoldovaGaz și Gazprom în ianuarie, la ultima prelungire, a făcut așa încât achizițiile să se coreleze, începând din iulie, la prețul gazelor, nu al hidrocarburilor. Cum aceste prețuri pe piețele internaționale sunt acum într-o creștere continuă, s-au scumpit și importurile moldovene.

Din nou Ștefan Creangă, director ANRE: „Pentru luna august noi am fost informați oficial că Moldovagaz a importat gazele la preț de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie, prețul este de 550 de dolari. La începutul anului era 127 de dolari”.

Dezbaterea de acum, care se dă în jurul întrebării trebuie sau nu președinta Maia Sandu să-și asume responsabilitatea pentru rezultatul unor negocieri cu furnizorul rus de gaze naturale în ajun de sezon de încălzire, a fost anticipată mai devreme de un anunț al șefului de la Moldovagaz: că importurile se vor scumpi în această toamnă cu în jur de 30 la sută. Ajuns în fruntea companiei fiice a Gazprom-ului pe timpul guvernării socialiste, Vadim Ceban a făcut estimarea încă în iulie, imediat după victoria PAS din scrutinul parlamentar.

Amintim că recent Maia Sandu a făcut următoarele declarațiiLegea spune că „Moldovagaz” este instituția responsabilă. Sunt relații contractuale între două instituții și așteptăm să vedem care este aranjamentul… Există un preț de piață și o formulă deja stabilită”.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Oct. 2021, 09:32 // Societate //  Tatiana Rusnac

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, răspunde criticilor apărute în societate după anunțul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de a începe vaccinarea anti-COVID-19 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Șefa de la Sănătate spune că vaccinarea rămâne benevolă, iar în cazul copiilor poate avea loc doar cu acordul părinților.

Ministrul spune că autoritățile nu insistă pe vaccinarea copiilor, întrucât aceștia fac forme mai ușoare ale bolii și nu reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că anunțul autorităților privind posibilitatea vaccinării copiilor începând cu vârsta de 12 ani n-ar trebui să-i sperie pe părinți, întrucât vaccinul nu este obligatoriu. Ala Nemerenco exclude posibilitatea organizării campaniilor de vaccinare în instituțiile de învățământ.

„Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a înregistrat permisiunea vaccinării copiilor cu vârste între 12 și 18 ani, cu acest tip de vaccin și putem să declarăm că fiecare părinte care dorește să-și vaccineze copilul, are posibilitatea s-o facă. Vreau să liniștesc părinții care consideră agresivă această decizie, nimeni nu va merge în școli cu vaccinarea. Este o acțiune care va veni doar din partea părinților care au citit, s-au informat și doresc să-și vaccineze copiii”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, acțiunile autorităților de promovare a vaccinului rămân axate pe categoria persoanelor adulte. Întrucât acestea fac, de cele mai multe ori, forme grave ale bolii care necesită spitalizare. Șefa de la Sănătate spune că, în ultima perioadă, a crescut cu 66% numărul persoanelor nevaccinate, internate în secțiile de terapie intensivă.

„Vaccinarea copiilor nu este scopul nostru primordial, atunci când vorbim de 70% rata de vaccinare pentru a atinge imunitatea colectivă, e vorba de calcule bazate pe numărul adulților vaccinați. Chiar dacă copiii sunt cei care transmit infecția de la școală acasă sau de acasă în comunitatea de prieteni, avem o creștere de doar 3% de îmbolnăviri în rândul copiilor. Când vorbim de vaccinare, scopul nostru rămâne populația adultă care ne creează o presiune masivă pe secțiile de terapie intensivă. Chiar dacă vor exista 1000 de părinți care vor fi de acord să-și vaccineze copiii, asta nu va schimba cursul transmiterii infecției”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, rata de vaccinare în Republica Moldova cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă este înregistrată în mun. Chișinău – 36%. La polul opus se află raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia (între 14% – 15% ).

De asemenea, 90 % dintre lucrătorii medicali sunt imunizați cu doza completă de vaccinare, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău