Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Partidul „ȘOR” va insista ca proiectul privind crearea farmaciilor sociale mobile să fie adoptat de Parlament

16 Sept. 2021, 16:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
16 Sept. 2021, 16:30 // Politica //  Tatiana Rusnac

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a insistat, la ședința Parlamentului din 16 septembrie, ca proiectul privind crearea farmaciilor sociale mobile să fie inclus pe ordinea de zi. Majoritatea parlamentară a refuzat, însă, acest lucru. Președintele legislativului, Igor Grosu, a invocat lipsa avizelor Guvernului și comisiei de profil și a dat asigurări că imediat ce acestea vor fi date, proiectul privind farmaciile va fi examinat în plen. 

În cadrul unui briefing de presă, deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, și-a exprimat regretul că inițiativa privind crearea farmaciilor sociale mobile nu a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

„Am sperat, până astăzi, că aleșii majorității parlamentare vor conștientiza gravitatea problemei accesului dificil la medicamente pentru oamenii în vârstă, persoanelor cu dizabilități și familiilor cu copii, care locuiesc, în special, la sate, acolo unde nu există farmacii. Am sperat că, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, majoritatea parlamentară va veni cu propuneri constructive de îmbunătățire a acestui proiect de lege, va contribui la adoptarea cât mai rapidă a acestuia, dar, din păcate, se vede că aceasta are alte priorități”, a menționat Vadim Fotescu.

În același timp, fracțiunea Partidului „ȘOR” constată cu îngrijorare că majoritatea parlamentară nu ia în considerare doleanțele celor aproximativ 170 de mii de oameni, care au semnat pentru instituirea farmaciilor sociale mobile. Semnăturile au fost adunate de membrii Partidului „ȘOR” și au fost prezentate recent, în cadrul unui briefing de presă. În realitate, numărul celor care se confruntă cu accesul dificil la medicamente este mult mai mare, spun reprezentanții Partidului „ȘOR”.

„Această inițiativă legislativă vine să răspundă unor nevoi extrem de actuale și stringente, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, și nu mai suportă amânare. Sperăm că Guvernul va identifica cât mai curând surse financiare pentru a le permite oamenilor accesul la farmaciile mobile. Reprezentanții Partidului „ȘOR” sunt gata să ofere tot sprijinul necesar pentru implementarea acestui proiect”, a adăugat Vadim Fotescu.

Totodată, deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a declarat, în cadrul ședinței de plen a legislativului, că formațiunea din care face parte va insista ca proiectul, care va permite funcționarea farmaciilor sociale mobile, să fie adoptat cât mai curând de Parlament.

„Pentru adoptarea proiectului de lege privind crearea farmaciilor mobile nu este necesară decât voință politică. Cunoaștem cu toții că, atunci când există dorință și voință politică, multe proiecte trec rapid de procedurile tehnice și sunt supuse votului. Așteptăm ca proiectul privind farmaciile mobile să fie examinat cât mai curând în comisia de profil, apoi în Parlament. Nu Partidul „ȘOR” are nevoie de aceste farmacii, ci mii de oameni, iar noi, politicienii, suntem obligați să le oferim ceea ce solicită”, a afirmat deputatul Marina Tauber.

Reamintim că deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au îndeplinit mai multe proceduri tehnice, pentru a urgenta implementarea proiectului privind funcționarea farmaciilor sociale mobile. Acum câteva zile, au fost făcute solicitări în adresa ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, și președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Dan Perciun, pentru avizarea proiectului de lege în acest sens. În prezent, programul farmaciilor sociale funcționează cu succes în orașul Orhei, comuna Jora de Mijloc din acest raion, dar și în orașul Taraclia.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:22
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Oct. 2021, 10:22 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După ce, ieri, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Capitalei, a fost stropit cu verde de briliant de către persoane necunoscute, o asociație obștească care poartă numele domnitorului a reacționat pe Facebook.

Membrii asociației condamnă actul de vandalism și face referire că acest incident neplăcut ar avea legătură cu gestul celor de la Partidul Acasă Construim Europa care, la fel au stropit cu verde de briliant un vicepreședinte al raionul Sîngerei care s-a vaccinat în afara rândului.

„Da, corect zice presa, pe urmele lui Cavcaliuc… Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” condamnă încă o dată actele de vandalizare care sunt comise în centrul Chișinăului, la monumentul celui care a domnit peste aceste pământuri aproape 50 de ani, simbolul nostru național, Ștefan cel Mare și Sfânt. Ne doare și regretăm enorm că acești depravați ai societății, asemenea acelui partid politic spoiler, despre care, știți voi, am mai vorbit, care, nu știm să vă spunem, involuntar sau conștient, au profanat acest simbol al neamului, au ales să-și manifeste nemulțumirile într-un asemenea hal. Considerăm că, prin acest gest, s-a adus o ofensă nu doar la adresa simbolurilor naționale, ci și la adresa noastră, a întregului popor. Descalificăm cu fermitate aceste acțiuni total lipsite de respect și inconștiente ale acestor nimicuri ai societății”, se precizează în mesajul asociației.

În aceeași postare, membrii Asociației Obștești Ştefan cel Mare şi Sfânt spun că autoritățile de la Chișinău trebuie să ia măsuri în acest caz, iar monumentul să fie păzit non-stop de ostași sau carabinieri.

„Tragerea la răspundere penală a celor care se încumetă să recurgă la astfel de gesturi este „un cel puțin” necesar pe care trebuie să-l facă autoritățile. În acest sens, asociația își rezervă dreptul de a se adresa Ministerului Apărării sau Inspectoratului General de Carabinieri pentru a pune 24 de ostași să păzească non-stop acest simbol, pentru ca astfel de cazuri inacceptabile să nu se mai repete. Contăm pe receptivitatea lor”, se mai arată în mesajul asociației.

Amintim că ieri, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Capitalei, a fost vandalizat astăzi de către persoane necunoscute. Indivizii au stropit monumentul cu verde de briliant și au fugit de la fața locului într-o direcție necunoscută, scrie Deschide.md.

Potrivit sursei citate, polițiștii de patrulare au fost cei care au stabilit la fața locului că postamentul monumentului a fost stropit cu verde de briliant.

Oamenii legii interprind toate măsurile legale pentru a stabili identitatea făptașilor cu ulterioara sancționare a acestora.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău