Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Falsurile promovate de Dodon privind prețul gazului. Dă vina pe guvernare, deși știe că problema e la nivel european

15 Sept. 2021, 13:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
15 Sept. 2021, 13:04 // Politica //  Petru Beregoi

Deși prețul gazului este în permanență creștere pe piața europeană, iar acest lucru este un proces dictat de marele companii internaționale, liderul PSRM, deputatul Igor Dodon, încearcă să dea vina pe actuala guvernare, inclusiv președinta țării, Maia Sandu, că nu ar întreprinde nimic pentru a negocia cu responsabili din Federația Rusă, pentru a nu majora prețul gazului furnizat țării noastre.

Chiar dacă singur scrie și spune că prețul gazului la bursele internaționale a atins pentru prima dată cotații maxime, care nu au fost înregistrate până în prezent, Dodon totuși afirmă că guvernarea ar trebui să-și asume responsabilitatea și să găsească o soluție de a duce tratative cu Federația Rusă, astfel încât prețul să nu fie schimbat pentru Republica Moldova, pentru perioada următoare a contractului, care expiră toamna aceasta.

De asemenea, Igor Dodon spre comparație afirmă că „el când era președinte al țării a reușit să se înțeleagă cu Federația Rusă pentru a nu schimba prețul gazului furnizat țării noastre”, iar „actuala șefă a statului, Maia Sandu, nu dorește să-și asume această responsabilitate, pentru că nu poate găsi soluții în această situație”.

Precizăm că, prețul gazului în Europa în timpul tranzacționării de astăzi, 15 septembrie a depășit 840 de dolari americani pentru 1 000 de metri cub. Acest lucru este demonstrat de datele schimbului ICE.

Astfel, costul contractelor „futures” din octombrie pe hub-ul TTF din Olanda în timpul tranzacționării de miercuri a ajuns la 842,5 dolari la 1 000 de metri cub sau 68,995 € pe MWh (în baza cursului actual de schimb EUR/USD, prețurile ICE sunt prezentate în euro pe MWh), scrie Tass.ru.

Experții au declarat pentru  sursa citată că, prețul gazului în Europa ar putea ajunge chiar și la 1 000 de dolari la 1.000 de metri cub în anumite condiții. Costul combustibilului va depinde de situația de pe piața gazelor din Asia, de vremea din Europa și de momentul lansării Nord Stream 2.

„Prețurile actuale ridicate ale gazului în Europa sunt anormale și volatile, dar sunt încă posibile noi înregistrări de majorare a prețului gazului. Prețul gazului poate ajunge chiar la 1000 de dolari la mie de metri cub, dar totul va depinde de situația de pe piața gazelor din Asia, de vremea din Europa și de momentul lansării Nord Stream 2. Unul dintre factorii fundamentali pentru prețuri atât de ridicate este creșterea costului gazului în Asia, unde prețul depășește valorile europene. Furnizorii de gaze naturale lichefiate (GNL), observând prețuri mai mari pentru gazele lor din Asia, cresc proviziile către această regiune, creând astfel o penurie de aprovizionare pe piața europeană a gazelor”, a declarat Igor Iușkov, analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică.

Mai multe detalii despre ce mai influențează creșterea rapidă a prețului la gaze și cum ar putea fi stabilizat găsiți aici.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:59
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:59 // Life //  Realitatea.md

Daniela Bejan are 20 de ani, este din Oxentea, Republica Moldova și studiază Turism la Chișinău. Apariția tinerei pe scena show-ului SuperStar România a stârnit zâmbete, lacrimi și alte emoții pe chipurile juraților.

Daniela este apropiată de bunica sa, aceasta a crescut-o încă de când era mică. Părinți au divorțat încă de când era micuță. Acum, Daniela se emoționeaza tare când vorbește despre divorțul părinților, pentru că a fost afectată.

Părinții muncesc în străinatate și o ajută pe Daniela să-și continuie studiile. După ce va termina studiile, Daniela speră că se va muta în București alături de iubitul ei, Robert, un român din Buzău. S-au cunoscut într-o tabără pentru copii din Transnistria.  În momentul în care a împlinit 18 ani, Daniela le-a zis părinților că  pleacă să își vadă iubitul, scrie superstar.protv.ro.

La SuperStar România, tânăra a interpretat piesa Sous le ciel de Paris, de Edith Piaf.

VIDEO The Artist Awards: 4 artiști moldoveni – în topurile din România. Cu ce au impresionat vedetele

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române