Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

DOC Guvernul, acuzat de discriminare! FSSM: Lucrătorii sunt egali, indiferent de statutul ”vaccinat” sau ”nevaccinat”

15 Sept. 2021, 13:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
15 Sept. 2021, 13:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După ce Ministerul Sănătății a suspus consultărilor publice proiectul Hotărârii Guvernului „Privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică şi modificarea unor acte normative”, document care relevă că nu va fi acordată indemnizația de 100 de mii de lei în cazul decesului lucrătorului medical infectat cu COVID-19, dacă acesta nu era imunizat, sindicaliștii din sănătate au venit cu o reacție.

Reprezentanții Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova anunță că au examinat proiectul de hotărâre și, într-un demers expediaat Guvernului, vin cu unele remarci și propuneri:

„Prin stabilirea îndemnizației unice de 16 mii lei la infectare și, respectiv, a îndemnizației unice de 100 mii lei în cazul survenirii decesului exclusiv pentru personalul medical vaccinat, se încalcă prevederile art.8 al Codului Muncii – Interzicerea discriminării în sfera muncii, conform căruia în cadrul raporturilor de muncă acționează principiul egalității în drepturi a tuturor salariaților. Respectiv includerea în proiect a sintagmei ”personal medical vaccinat împotriva COVID-19” o considerăm discriminatorie. Or, politica socială a Statului trebuie să fie orientată în mod egal pentru lucrători, indiferent de statutul ”vaccinat” sau ”nevaccinat””, se arată în demers.

Federația Sindicală propune:

„Acordarea indemnizației unice de 16 mii lei la infectare și, respectiv a îndemnizației unice de 100 mii lei în cazul survenirii decesului, inclusiv pentru salariații încadrați în practica liberă/individuală a medicului de familie și a celor care activează în cadrul prestatorilor privați de asistență medicală primară, precum și pentru personalul medical din asistența medicală stomatologică, în special în cazul serviciilor medicale stomatologice de urgență, care activează în condiții de risc ridicat de a se infecta; Includerea salariaților Agenției Naționale de Sănătate Publică implicați în diagnosticul și supravegherea cazurilor și focarelor de COVID-19, care au decedat ca urmare a infectării cu COVID-19 la locul de muncă, în categoriile personalului eligibil de a beneficia de îndemnizația unică în mărime de 100 mii lei; Menținerea dreptului de a beneficia de îndemnizația unică în mărime de 100 mii lei la deces pentru personalul medical din serviciile medicale de înaltă performanță, nemijlocit implicat în desfășurarea activităților medicale de combatere cu COVID-19 (conform proiectului propus spre avizare această categorie de personal nu se mai regăsește în categoriile de personal eligibile de a beneficia de acest drept)”, explică sindicaliștii.

Realitatea.md precizează că aceasta nu este o decizie finală. Documentul în cauză a fost supus consultărilor publice, care se vor încheia pe 19 septembrie.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 09:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 09:14 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procurororii anticorupție desfășoară la această oră percheziții la domiciliul fostului deputat PDM, Vladimir Andronachi.

Percheziții se înterprind și la domiciliul altor doi administratori care gestionau două companii în interesul lui Andronachi, scrie Deschide.MD.

Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul dosarului fraudei bancare.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române