Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Disensiuni între Ministerul Sănătății și Sindicate privind testarea la Covid-19! Răspunsul Alei Nemerenco

24 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
24 Aug. 2021, 22:19 // Societate //  Cristina Vlah

Testarea la Covid-19 sau vaccinarea cadrelor didactice în contextul începerii unui nou an școlar a trezit indignarea sindicaliștilor. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia luată de CNESP de a obliga profesorii nevaccinați să prezinte testul la Covid, odată la 14 zile, informează Realitatea.md.

În replică, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că le respectă opinia, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea.

„Noi nu încălcăm drepturile nimănui, dar vreau ca oamenii să înțeleagă care sunt diferențele. Noi oferim acces gratuit la fiecare tip de vaccin. Presiunea financiară pe sistemul medical, atunci când vom umple spitalele cu pacienți, va fi enormă. Și toată presiunea aceasta cade inclusiv pe cadrele didactice, oameni care muncesc la țară, medici, deoarece noi din contribuțiile noastre întreținem un an și jumătate tot ce se întâmplă sub această umbrelă – situația pandemică. Deci în loc să redirecționăm banii spre probleme din oncologie, servicii chirurgicale, medicamente gratuite, consumabile, noi ne-am concentrat doar pe pandemie și avem toți diferite opinii.

Eu respect opinia Sindicatelor, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric opinia. Există Ministerul Educației și eu cred că ei ar trebui mai întâi să discute înainte de a plasa aceste comunicate de presă, care sunt sub o formă de atac. Dacă doresc să susțină oamenii din sistemul educațional, îi îndemn să susțină o primă tesare și eu promit că voi găsi bani să o susținem pe a doua, dar nu din banii publici”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public Moldova1.

Realitatea.md amintește că  CNESP a luat decizia de a obliga profesorii nevaccinați să prezinte testul la Covid, odată la 14 zile, achitat din cont propriu. Nu vor fi supuși testării cei, care vor prezenta certificate de vaccinare completă sau un act care confirmă că persoana are anticorpi, act valabil pentru 90 de zile.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
17 Ian. 2022, 12:35 // Economie //  Realitatea.md

Ai luat în grabă un credit scump pentru afacerea ta? Vrei să achiți o dobândă mai mică și să beneficiezi de o sumă suplimentară pentru noi investiții și proiecte? Maib îți propune refinanțarea creditelor contractate la alte instituții financiare și, totodată, îți acordă o sumă suplimentară pentru proiecte noi. Refinanțarea va reduce сheltuielile pentru dobânzi și îți vor rămâne bani pentru alte idei de business.

E simplu

Dacă ai un contract de credit la orice instituție financiară de cel puțin 6 luni și deja 3 rate sunt achitate, maib te așteaptă doar cu contractul de credit propus spre refinanțare. Atât.

Maib refinanțează creditele:

 • întreprinderilor micro, mici și mijlocii și întreprinzătotilor individuali din orice sector al economiei;
 • persoanelor fizice – fondatori de întreprindere cu cota în capitalul social de 30% şi mai mare.

Se oferă refinanțare până la 3 milioane de lei, pe o perioada de 60 de luni, dintre care 1,5 milioane de lei fără gaj, cu comision de examinare și acordare – 0 lei. De asemenea, e important să știi că, pe lângă suma refinanțată, poți solicita resurse suplimentare pentru realizarea planurilor noi.

Fiind bancă orientată către client, maib oferă abordare individuală și este deschisă pentru negocieri în conformitate cu solicitarea ta.

E ușor 

Te întrebi care e diferența și ce ai de câștigat din refinanțare? Fă un calcul simplu și vei înțelege cât întorci lunar, cât vei achita total la final de creditare, dacă plătești comisioane ascunse şi, de fapt, cât te costă creditul curent. În acest fel, îți va fi ușor să compari condițiile actuale de creditare cu cele oferite de maib.

Dacă ai recalculat și economiile se văd cu ochiul liber, nu rămâne decât să te bucuri de toate avantajele refinanțării creditelor pentru afaceri la maib:

 • rata dobânzii avantajoasă;
 • comision de eliberare și comision de administrare 0%;
 • se acordă o sumă suplimentară, la necesitate;
 • DAE transparentă;
 • deservire în cea mai mare bancă, orientată spre client.

Mai rapid decât te aștepți

Creditul refinanțare plus se aprobă rapid și ușor. Pentru mai multe detalii solicită oferta aici și vei fi contactat de către un specialist maib pentru o consultație individuală.

Fă diferența, alege ce este mai bun pentru tine și afacerea ta.

Cu maib e simplu și ușor!

P. 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală