Curs valutar
 • EUR
  19.3152
  0.1869%
 • USD
  18.0448
  0.1491%
 • RUB
  0.1866
  -0.3751%
 • RON
  3.8849
  0.139%
 • UAH
  0.4886
  0.1433%

DOC Boris Gîlcă – acuzat de favorizarea comercializării unor produse de tutun. Reacția ex-secretarului

24 Aug. 2021, 21:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
24 Aug. 2021, 21:41 // Societate //  Cristina Vlah

Fostul secretar de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlcă, a fost acuzat că ar fi favorizat o companie, care comercializează produse de tutungerie, informează Realitatea.md. Este vorba despre „Moldpresa Grup”, care pe lângă ziare și reviste mai vindeau și produse de tutun.

Acuzațiile vin din partea activistului civic, Rodion Gavriloi, care susține că Gîlcă ar fi semnat o scrisoare, prin care a menționat că instituțiile medicale sunt doar cele de stat, iar acest lucru s-ar răsfrânge negativ asupra faptului că în preajma instituțiilor medicale private s-ar permite vinderea produselor de tutun.

Asta pentru că, potrivit legii, este interzisă comercializarea țigărilor în gherete ce se află la o distanță de până la 200m de instituțiile medico-sanitare.

„Ex-secretar de stat de la Ministerul Sănătății, Boris Gîlcă, actual șef-adj a Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate a mun.Chișinău a făcut o favoare pentru Moldpresa Grup, oferindu-le o scrisoare prin care explică că instituțiile medicale sunt doar cele de stat.

Evident că este un fals.

Adică Medpark, Extramed, Terramed, Novamed, Clinica Sante… nu ar fi instituții medico-sanitare, respectiv lângă ele s-ar putea de amplasat gherete cu tutun sau de fumat pe teritoriul lor.

Această scrisoare Moldpresa flutură în fața judecătorilor”, scrie Rodion Gavriloi pe pagina sa de facebook.

De asemenea, activistul civic scrie că Boris Gâlcă știa și a tăcut despre schemele de achiziție a unor medicamente și autospeciale, dar și a favorizat apariția produselor IQOS în Moldova.

În replică, fostul secretar de stat a negat acuzațiile și a propus că dacă îl va convinge pe activist de contrariu, acesta să vină cu scuze publice.

„Vreau să fiu corect cu Dvs. și cu toți – propun să discutăm pe viu subiectul, cu evidențe – oricând și cu cine mai vreți.

Dar, cu condiția, că dacă rămâneți convins de corectitudine – să veniți cu dezmințiri publice, să evităm alte procedure”, i-a scris în replică Boris Gîlcă.

 

Realitatea Live

21 Sept. 2023, 10:57
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
21 Sept. 2023, 10:57 // Actualitate //  Victoria Laur

Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia pre-vetting colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate, anunță autoritatea, după scandalul în care este vizat proaspătul membru al CSM, Iulian Muntean. Funcționarul care a promovat evaluarea are statut de învinuit într-un dosar de corupție.

„În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia”, notează Comisia.

Conform autorității, în cadrul procesului de evaluare, candidatul a completat voluntar formularul de etică, în care era întrebat dacă a fost vreodată vizat în cazuri civile, contravenționale sau penale. În răspunsul său, Iulian Muntean nu a dezvăluit nicio procedură penală intentată împotriva sa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public. Astfel, nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens. Totodată, În plus, în nicio sursă deschisă referitoare la candidat, Comisia nu a identificat informații cu privire la acuzațiile penale ce îl vizează. Deoarece nicio procedură penală pendinte privind candidatul Muntean nu a fost adusă la cunoștința Comisiei în perioada evaluării, acest aspect nu a fost examinat de către Comisie”, se arată în reacția emisă.

Comisia notează că va sesiza autoritățile responsabile în legătură omisiune de a furniza informație cu privire la procedurile penale pendinte în privința candidatului Muntean, pentru a clarifica situația. Centrul Național Anticorupție a furnizat deja Comisiei detalii despre caz.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală