În situația când statul nu are încă o strategie clară pentru managementul deșeurilor, cetățenii sunt duși în eroare de campanii de informare care promovează diferite modele de sortare a deșeurilor. De această părere au fost invitații emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, Vlada Balica, manageră de companie de sortare și reciclare a deșeurilor, și Igor Gîrlea, directorul interimar Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate.
După ce a testat timp de mai mulți ani un sistem care presupunea sortarea deșeurilor la sursă în patru fracții, Chișinăul a redus numărul de containere la două tipuri, biodegradabil și reciclabil. Potrivit lui Igor Gîrlea, această metodă este mai ieftină și mai eficientă.
„Cea mai bună soluție pe care am discutat-o și care pare să fie acceptată și de autoritățile centrale, este în două fracții biodegradabilă și reciclabilă sau umedă și uscată, plus sticla. Aceasta din urmă necesită o colectară și transportare separată. În biodegradabil ar intra resturile alimentare și vegetale, ceea ce se descompune pe cale naturală, iar în reciclabil ar fi plasticul, cartonul, hârtia, metalul care pot fi reutilizate după prelucrare”, a declarat directorul interimar al Întreprinderii Municipale Regia Autosalubritate.
Și Cristina Balica, managera companiei de sortare li reciclare a deșeurilor ABS, susține ideea sortării în două containere plus unul pentru sticlă. Potrivit ei, deocamdată este important ca oamenii să înțeleagă importanța sortării deșeurilor și să reducă din poluarea câmpurilor și râurilor unde sunt depozitate în mod ilegal deșeurile.
„Este o practică firească în țări ca Republica Moldov unde managementul deșeurilor este abia la început. Cinci containere solicită investiții mult prea mari nu doar pentru amenajarea platformelor, dar și pentru transportarea deșeurilor în funcție de tipul acestora. Ar trebui să fim realiști și să acceptăm deocamdată doar două culori: verde pentru reciclabile și negru pentru biodegradabile”, a menționat Cristina Balica.
Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate a anunțat o reducere cu aproape zece la sută a cantității de deșeuri transportate la depozitul din Țânțăreni în anul 2023. Într-un comunicat de presă se arată că aceasta se datorează sortării și reciclării deșeurilor în cadrul unui parteneriat cu un sortator privat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În total 15 mii de tone de deșeuri din cele aproape două sute de mii de tone acumulate în municipiul Chișinău nu au fost depozitate, ci sortate și trimise la reciclare. Municipalitatea intenționează să dubleze această cantitate anul acesta, iar către anul 2028 să recicleze aproape 70 la sută din deșeurile acumulate în Capitală.