Curs valutar
 • EUR
  20.2669
  0.6459%
 • USD
  19.3488
  -0.1525%
 • RUB
  0.3182
  -0.5343%
 • RON
  4.1155
  0.6682%
 • UAH
  0.5239
  -0.1527%

Dragoste ca-n în filme! Top 30 pelicule romantice, pe care trebuie să le privești în acest weekend

09 Iul. 2022, 08:18
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
09 Iul. 2022, 08:18 // Life //  Romaniuc Victoria

Ți-am pregătit o listă cu 30 de filme de dragoste, pe care le poți viziona singur sau alături de jumătatea ta. Printre cele mai cunoscute filme de dragoste se numără „Casablanca”, „Titanic”, „Love Story” și „Gone With The Wind”. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile noastre în materie de filme romantice. 

Psihoterapeutul newyorkez Jonathan Alpert menționează că vizionarea filmelor romantice reduce stresul și le poate permite oamenilor să simtă o serie de emoții profunde.

„Filmele triste ne permit, de asemenea, să ne confruntăm cu diferite sentimente, de exemplu: în jurul pierderii cuiva drag, inimilor frânte și eșecului. Astfel de filme pot fi inspiraționale, deoarece urmărirea modului în care ceilalți se confruntă cu tristețea ne poate învăța cum să ne descurcăm și cum să depășim dificultățile”, adaugă specialistul.

În continuare, îți vom prezenta o serie de povești pasionale de dragoste, filme despre iubiri nefericite și bineînțeles, comedii romantice. Alegerea îți aparține!

1. The Notebook (Jurnalul)

„Jurnalul” este un film american de dragoste din 2004, regizat de Nick Cassavetes, cu Ryan Gosling și Rachel McAdams în rolurile principale. Filmul este bazat pe romanul omonim scris de Nicholas Sparks.

Pelicula spune povestea lui Allie Hamilton şi Noah Calhoun, care se îndrăgostesc iremediabil unul de celălalt, deşi provin din medii sociale total opuse.

Allie este răsfăţata bogată, iar Noah este un tânăr sărac. Tocmai din acest motiv părinţii fetei nu consimt legătura acesteia și hotărăsc să se mute departe, cât mai departe de Noah.

 

2. Titanic – cel mai urmărit film de dragoste

„Titanic” este un film romantic american lansat în 1997, regizat, scris, co-produs și co-montat de James Cameron. Este o adaptare fictivă a scufundării pachebotului RMS Titanic, care îi are în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio și Kate Winslet.

Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) este o americancă de 17 ani, care provine din clasa superioară, sufocată de limitările şi aşteptările societăţii în care trăieşte. Ea se îndrăgosteşte de tânărul pasager de la clasa a treia, Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), care este un spirit liber.

Iubirea dintre Rose şi Jack este învăluită de un puternic mister, pentru că nimic nu îi desparte pe cei doi – nici măcar scufundarea Titanicului.

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

3. Malèna

„Malèna” este o comedie-dramă romantică din anul 2000, regizată și scrisă de Giuseppe Tornatore, în baza unei povestiri semnate de Luciano Vincenzoni. În rolurile principale sunt Monica Bellucci și Giuseppe Sulfaro. Pelicula a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Film Cabourg din 2001.

Filmul „Malèna” este o bijuterie a artei cinematografice italiene. Este povestea unei femei frumoase care locuieşte împreună cu tatăl ei în Castelcuto, un orăşel sicilian de pe malul mării. Malena îşi aşteaptă soţul proaspăt înrolat în armată să se întoarcă de pe frontul din Africa. Între timp, un adolescent pe nume Renato Amoroso se îndrăgostește nebunește de Malèna. Viaţa frumoasei Malèna este văzută prin ochii acestui copil amorezat până peste cap, care îi înregistrează fiecare mişcare.

 

4. The Way We Were (Cei mai frumoși ani)

„The Way We Were” este un film dramatic american din 1973, regizat de Sydney Pollack, avându-i pe Barbara Streisand și Robert Redford în rolurile principale.

Protagoniștii filmului sunt doi tineri care studiază la același colegiu, dar care au preocupări și aspirații complet diferite. Katie Morosky este comunistă și are opinii clare în legătură cu Războiul Civil din Spania și ascensiunea lui Hitler în Europa. Hubbell Gardiner trebuie să muncească pentru a-și plăti studiile, fiind mult mai sceptic în privința politicii. Cu toate acestea, Katie este impresionată de farmecul lui Hubbell și continuă să fie așa și peste ani, mai exact peste… douăzeci de ani, când cei doi se reîntâlnesc.

 

5. The Broken Hearts Gallery (Galeria inimilor frânte)

„The Broken Hearts Gallery” este o comedie romantică, lansată în 2020, în regia lui Natalie Krinsky.

Lucy (Geraldine Viswanathan) știe prea bine ce înseamnă suferința din cauza amorului. A adunat în timp prea multe suvenire, care o țin captivă emoțional în fosta relație cu Max – chipeșul curator al unei galerii de artă. Vulnerabilă și neîncrezătoare, tânăra stă închisă între patru pereți cu zilele. Noroc de prietene, care o scot la propriu dintre cearceafuri, obligând-o să iasă în lume. Dar cum să avanseze cu optimism spre viitor, când încă este atât de atașată de trecut?

În împrejurări foarte stranii, Lucy îl cunoaște pe Nick (Dacre Montgomery), un tip care îi tot iese în cale.

 

6. After (După ce ne-am întâlnit)

„After” este un o dramă romantică americană din 2019, regizată de Jenny Gage, bazat pe noul roman de ficțiune pentru adulți din 2014 cu același nume, scris de Anna Todd.

Tessa (Josephine Langford) este o fată cuminte, sârguincioasă și ordonată. După ce intră la universitate și îl cunoaște pe Hardin, viața ei se schimbă radical.

Hardin (Hero Fiennes Tiffin) e complet diferit de băieții pe care Tessa i-a întâlnit până acum. E arogant și crud – așadar, ar avea toate motivele să-l urască. Totuși, felul în care o sărută trezește în ea o pasiune cum n-a mai simțit.

 

7. A Star is Born (S-a născut o stea)

„A Star is Born” este un film muzical de dragoste din 2018, produs și regizat Bradley Cooper, marcând debutul său regizorial.

„A Star is Born” este o adaptare a filmului din 1937 cu același nume și îi prezintă în rolurile principale pe Cooper, Lady Gaga, Andrew Dice Clay, Dave Chapelle și Sam Elliott. Filmul înfățișează povestea unui cântăreț de muzică country alcoolic, care se îndrăgostește de o solistă tânără.

 

8. Notting Hill 

„Notting Hill” este o comedie romantică din 1999, regizată de Roger Michell. Scenariul a fost scris de Richard Curtis, autorul peliculei „Four Weddings and a Funeral”, iar filmul a fost produs de Duncan Kenworthy. În film joacă Julia Roberts, Hugh Grant, Rhys Ifans, Emma Chambers, Tim McInnerny, Gina McKee și Hugh Bonneville.

William Thacker, proprietarul unei librării din Notting Hill, trăiește visul fiecărui bărbat: Anna Scott, cea mai frumoasă femeie din lume și cea mai iubită actriță, pășește pragul magazinului său.

 

9. The theory of everything (Teoria întregului)

„Teoria întregului” este un film britanic biografic de dragoste din 2014, regizat de James Marsh. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Eddie Redmayne (Stephen Hawking) și Felicity Jones (Jane Wilde Hawking, prima sa soție).

Din ce în ce mai prețuit în lumea fizicii, Stephen Hawking luptă cu scleroza care îi torturează trupul, depinzând tot mai mult de ajutorul devotatei lui soții, Jane.

 

10. Meet Joe Black (Întâlnire cu Joe Black)

„Meet Joe Black” este un film american de fantezie și romantic din 1998, regizat și produs de Martin Brest, avându-i în rolurile principale pe actorii Brad Pitt, Anthony Hopkins și Claire Forlani.

Ciclul vieții umane este serios bulversat când Moartea hotărăște să vină în vizită pe Pământ. Prințul întunericului nu se va obosi el însuși să întreprindă obositoarea călătorie, ci va trimite un sol – pe Joe Black, chipeșul Înger al Morții, interpretat de Brad Pitt.

Locul ales de Moarte este casa înstăritului proprietar al unui imperiu multimedia, William Parrish (Anthony Hopkins). Deși este îndurerat de pierderea prematură a soției sale, Parrish și-a găsit alinarea lângă cele două fiice superbe ale sale, Allison și Susan. Totodată, expansiunea financiară reprezintă o preocupare de bază, care îi păstrează pofta de viață.

 

11. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Strălucirea eternă a minții neprihănite)

„Eternal Sunshine of the Spotless Mind” este un film american SF de dragoste comedie-dramatică din 2004, regizat de Michel Gondry. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood și Tom Wilkinson.

Scenariul este scris de Charlie Kaufman, după o poveste semnată de Kaufman, Michel Gondry și Pierre Bismuth. Pelicula reda povestea unui cuplu înstrăinat, în care fiecare partener și-a șters memoria.

 

12. Silver Linings Playbook (Scenariu pentru happy end)

„Silver Linings Playbook” este un film american de comedie-dramă din 2012, scris și regizat de David O. Russell. Filmul s-a bazat pe romanul din 2008 al lui Matthew Quick, „The Silver Linings Playbook”.

Pat este un fost profesor de liceu, care a petrecut patru ani într-o clinică destinată tratării bolilor nervoase, după ce a fost înșelat și părăsit de soția lui, Nikki. Mutându-se sub același acoperiș cu părinții lui după ce este externat, Pat are impresia că a lipsit de acasă câteva luni și este obsedat de ideea de a o recuceri pe Nikki.

 

13. Hable con ella (Vorbește cu ea)

„Hable con ella” este o dramă spaniolă din 2002, scrisă și regizată de Pedro Almodóvar și îi are în rolurile principale pe Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Geraldine Chaplin și Rosario Flores.

Filmul urmărește istoria a doi bărbați, între care se înfiripează o prietenie ciudată, deoarece au grijă de două femei care sunt, ambele, în comă.

Pelicula a câștigat premius BAFTA pentru cel mai bun film în limba engleză și Globul de Aur pentru cel mai bun film în limba străină. Acum este considerat unul dintre cele mai bune filme din anii 2000.

 

14. Tres metros sobre el cielo (Trei metri deasupra celurului)

„Tres metros sobre el cielo” este un film spaniol din 2010, bazat pe romanul cu același nume al scriitorului Federico Moccia.

Filmul transpune povestea de dragoste a doi tineri care fac parte din lumi diferite şi care trăiesc o iubire aproape imposibilă. Ei ajung într-o călătorie frenetică, în care vor descoperi prima iubire.

Babi (Maria Valverde) este o fată cuminte şi educată, care se îndrăgosteşte de Hache (Mario Casas), un băiat rebel și impulsiv, pasionat de cursele ilegale de motociclete.

 

15. Ghost (Fantoma mea iubită) – cel mai popular film de dragoste din 1990

„Ghost” este un film thriller fantastic american, carea datează din 1990. Este scris de Bruce Joel Rubin și regizat de Jerry Zucker. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Patrick Swayze, Demi Moore, Tony Goldwyn și Whoopi Goldberg.

Patrick Swayze este o fantomă care face echipă cu o clarvăzătoare, pentru a afla adevărul care se ascunde în spatele morţii lui şi pentru a o salva pe iubita sa (Demi Moore) de același destin tragic.

 

16. The Adjustment Bureau (Gardienii destinului)

„The Adjustment Bureau” este un film SF din 2011, regizat și scris de George Nolfi. Pelicula se bazează pe povestirea „Adjustment Team”, scrisă de Philip K. Dick în 1954.

Matt Damon este protagonistul thriller-ului „The Adjustment Bureau”, în rolul ambițiosului politician David Norris care, tocmai când e pe cale să câștige un fotoliu în Senatul Statelor Unite, o întâlnește pe frumoasa Elise Sellas, o balerină de care se îndrăgostește până peste cap.

Pentru că i se oferă șansa să arunce o privire în propriul său viitor, David înțelege că lucrurile pe care le vede acolo nu reflectă deloc ceea ce își dorește el. Politicianul decide să meargă împotriva destinului, însă pentru asta va trebui să lupte cu niște agenți misterioși, care tot încearcă să-l despartă de femeia cu care intenționează să-și petreacă restul vieții.

 

17. P.S. I love you (P.S. Te iubesc)

„P.S. I love you” este o dramă americană din 2007, regizată de Richard LaGravenese, bazată pe romanul cu același nume din 2004, semnat de Cecelia Ahern.

Moartea lui Gerry (Gerard Butler) o devastează pe soţia sa, Holly (Hillary Swank). Însă, odată cu cea de-a 30-a zi de aniversare a sa, Gerry revine la viaţă, nu material, ci prin intermediul a 12 scrisori, care o ghidează pe Holly în noua sa viață. În fiecare lună a anului, Holly primește câte o scrisoare care poartă  epilogul „P.S. I love you”.

Pe măsură ce scrisorile sunt deschise şi anul trece, Holly redescoperă fericirea şi forţa de a merge mai departe, cu ajutorul bărbatului care o cunoaşte mai bine decât oricine. Împreună cu prietenii şi familia sa gălăgioasă şi iubitoare, Holly reuşeşte să treacă peste momentul tragic din viaţa ei. Ajutată de îngerul său păzitor care o veghează, ea înţelege cât de preţioasă este viața

 

18. Moulin Rouge!

„Moulin Rouge!” este un film australiano-american din 2001, regizat, produs și coscenarizat de Baz Luhrmann. Datorită coloanei sonore, decorurilor și personajelor bine conturate, filmul este considerat drept o capodoperă cinematografică.

Un film despre iubire, a cărui acțiune se petrece în celebrul cabaret „Moulin Rouge”, din Paris. Pelicula relatează povestea de dragoste interzisă dintre tânărul muzician Christian (Ewan McGregor) și Satine (Nicole Kidman), cea mai cunoscută curtezană din capitala Franței. Satine trebuie să aleagă între iubirea pentru Christian și recunoștința față de omul căruia îi datorează cariera. „Moulin Rouge!” a câștigat două premii Oscar: pentru cele mai bune costume și cel mai bun decor.

 

19. Legends of The Fall (Secretele toamnei)

„Legends of the fall” este o dramă istorică epică americană din 1994, un film western regizat de Edward Zwick. În rolurile principale sunt Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond și Henry Thomas.

O incursiune pasională dintre cele mai ascunse secrete ale iubirii, trădare şi legăturile de sânge, imposibil de desfăcut. Filmul „Legends of The Fall” aduce în prim plan povestea a trei fraţi (Brad Pitt, Aidan Quinn şi Henry Thomas) care încearcă din răsputeri să rămână împreună şi femeia care intervine între ei (Julia Ormond).

 

20. Love Story 

Considerat unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste din toate timpurile, „Love Story” este o dramă romantică, având la bază cartea cu acelaşi nume a lui Eric Segal. Filmul a fost lansat în 1970.

Pelicula spune povestea lui Oliver Barett IV, care provenea dintr-o familie înstărită și respectată de absolvenți ai Universității Harvard. Oliver Barett, student al Universității Harvard, se îndrăgostește de Jennifer Cavelleri, o fată ce provenea din clasa muncitoare, studentă la Radcliffe College.

Înaintea absolvirii, cei doi se hotărăsc să se căsătorească, chiar dacă mergeau împotriva dorinței tatălui lui Oliver. Deși Jenny lucra în calitate de profesoară de muzică, fără suportul financiar al tatălui lui Oliver, cuplul trebuia să muncească din greu ca să achite taxele şcolare.

După absolvire, Oliver aceptă o slujbă respectabilă, la o firmă juridică din New York. După mai multe încercări nereușite de a aduce pe lume un copil, cei doi decid să consulte un specialist. După mai multe analize, medicul îl înștiințează pe Oliver că soţia lui este bolnavă și că în curând va muri, pentru că suferă de leucemie.

 

21. Roman Holiday (Vacanță la Roma)

„Roman Holiday” este o comedie romantică din 1953, regizată și produsă de William Wyler.

Filmul a fost nominalizat la zece Premii Oscar. Unul dintre premii îi revine actriței Audrey Hepburn, pentru rolul prinţese moderne, care se răzvrăteşte împotriva obligaţiilor sale regale şi explorează Roma pe cont propriu.

La Roma tânăra îl cunoaşte pe Gregory Peck, un ziarist american care, dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate, se preface că nu îi cunoaşte adevărata identitate. Planul ziaristului este dat peste cap, deoarece cei doi se îndrăgostesc.

În regia plină de stil a lui William Wyler, această comedie romantică rămâne unul dintre cele mai savuroase filme ale tuturor timpurilor.

 

22. Casablanca

„Casablanca” este un film american de dragoste din 1942, regizat de Michael Curtiz, avându-i ca protagoniști pe Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid, iar în alte roluri pe Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre și Dooley Wilson.

Este un film de referinţă în cinematografia mondială, distins cu trei Premii Oscar. Americanul Rick Blaine (Humphrey Bogart) află că femeia după care încă tânjeşte, Ilsa Lund (Ingrid Bergman), este la Casablanca, dar măritată cu un marcant lider ceh, Victor Laszlo.

Căutat de nazişti, Rick rămâne aici, pentru a o vedea din nou pe Ilsa. Când se reîntâlnesc, cei doi îşi dau seama că sentimentele lor sunt la fel de intense şi decid să fugă împreună. Totuși, Rick își schimbă planul în ultimul moment.

 

23. Amélie

„Amélie” este un film francez din 2001, regizat de Jean Pierre Jeunet. Filmul este o comedie cu puternice influențe new wave, freecinema și dogma.

Filmul de dragoste nominalizat drept cel mai bun film al deceniului, prezintă una dintre cele mai frumoase povești de iubire. O poveste de basm, cu personaje excentrice și cadre pline de sensibilitate.

 

24. About Time

„About Time” este un film britanic de comedie-dramă din 2013, scris și regizat de Richard Curtis. Distribuția îi are ca actori principali pe Domhnall Gleeson, Rachel McAdams și Bill Nighy.

O comedie romantică ce îl are în prim plan pe Tim, un personaj care poate călători în timp, pentru a-și schimba destinul. Întors în timp pentru a o cuceri pe femeia visurilor sale, Tim reușește să salveze mai multe vieți. Cu toate acestea, soarta îl pune la încercare de nenumărate ori.

 

25. The Lake House (Casa de lângă lac)

„The Lake House” este un o dramă romantică din 2006, regizată de Alejandro Agresti, cu Keanu Reeves, Sandra Bullock și Christopher Plummer în rolurile principale. Scenariul filmului a fost scris de David Auburn.

Povestea se concentrează asupra unui arhitect, care trăiește în 2004 și a unui doctor, care trăiește în 2006. Cei doi se întâlnesc prin intermediul unor scrisori lăsate în cutia poștală a casei de lângă lac – casa în care au locuit ambii, în momente separate în timp. Cei doi protagoniști își scriu timp de mai bine de doi ani, continuând să trăiască la o diferență de doi ani.

 

26. Pride and Prejudice (Mândrie și prejudecată)

„Pride and Prejudice” este un film produs în 2005, după romanul lui Jane Austen. Romanul „Pride and Prejudice” a fost scris în 1813 și a avut numeroase adaptări TV și cinema. Fidel romanului, filmul povestește cum Elizabeth Bennet – o tânără inteligentă, spirituală, dar săracă și Mr.Darcy – un proprietar bogat, învață să se iubească, luptând împotriva prejudecăților și a orgoliului.

 

27. When Harry Met Sally (Când Harry a cunoscut-o pe Sally)

„When Harry Met Sally” este un film american, o comedie romantică din 1989, regizată de Rob Reiner. În rolurile principale joacă Billy Crystalca (Harry) și Meg Ryan (Sally). Prin intermediul acestui film, regizorii își propun să răspundă la următoarea întrebare: Poate exista prietenie între o femeie și un bărbat?

 

28. Love Actually (Pur și simplu dragoste)

Una dintre cele mai recunoscute comedii romantice britanice și una dintre cele mai bune comedii romantice din toate timpurile. „Love Actually” urmăreste simultan poveștile a opt cupluri foarte diferite, pentru a descoperi că, de fapt, toate au ceva în comun. Pelicula are în distribuție nume sonore precum Liam Neeson, Hugh Grant, Emma Thompson și Keira Knightley.

 

29. Dirty Dancing (Dans murdar)

Cu Patrick Swayze si Jennifer Grey în rolurile principale, „Dirty Dancing” a făcut senzație în anii  ’80. Pelicula prezintă povestea unei tinere pe nume Baby, care se întâlnește și se îndrsăgostește de un instructor de dans, la stațiunea pe care o vizitează împreună cu familia ei.

 

30. Bridget Joness Diary (Jurnalul lui Bridget Jones)

„Bridget Jones Diary” este o poveste fermecătoare, a cărei eroine este o femeie care nu se încadrează în standardele convenționale ale frumuseții. O tânără englezoaică pe nume Bridget este determinată să-și schimbe look-ul și, în același timp, să-și găsească dragostea vieții. Timp de un, protagonista decide să țină un jurnal, în care își notează scopurile și dorințele.

 

Realitatea Live

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Caracteristici Peugeot 3008
Caracteristici Peugeot 3008
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
29 Nov. 2022, 21:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
29 Nov. 2022, 21:45 // Actualitate //  Ursu Ana

Șefii diplomațiilor din ţările membre NATO, reuniți la București, au adoptat o declarație prin care condamnă cruzimea Rusiei împotriva populației civile din Ucraina și încălcările și abuzurile la adresa drepturilor omului, precum deportările forțate, tortura și tratamentul barbar asupra femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile. Declarația NATO, are cinci puncte, potrivit b1tv.ro.

„Ne-am reunit la București, aproape de țărmurile Mării Negre, într-un moment în care invazia în curs a Rusiei în Ucraina amenință pacea, securitatea și prosperitatea euro-atlantică. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, o încălcare flagrantă a Dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU”, este primul punct al declarației.

„Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile sale persistente și de neconceput asupra infrastructurii civile și energetice ucrainene, privează milioane de ucraineni de serviciile de bază. A afectat aprovizionarea globală cu alimente și a pus în pericol cele mai vulnerabile țări și popoare ale lumii.

Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv cele hibride, șantajul energetic și retorica nucleară nesăbuită, subminează ordinea internațională bazată pe reguli.

Suntem solidari cu Polonia în urma incidentului din 15 noiembrie care a dus la pierderea tragică de vieți omenești ca urmare a atacurilor cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Condamnăm cruzimea Rusiei împotriva populației civile din Ucraina și încălcările și abuzurile la adresa drepturilor omului, precum deportările forțate, tortura și tratamentul barbar asupra femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile. Toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv violență sexuală, trebuie să fie trași la răspundere. De asemenea, îi condamnăm pe toți – inclusiv Belarus – cei care facilitează în mod activ războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, consideră liderii țărilor membre NATO.

„Îl salutăm astăzi pe ministrul de Externe Kuleba, suntem solidari cu guvernul și poporul Ucrainei în apărarea eroică a națiunii și pământului lor și aducem un omagiu tuturor acelor vieți pierdute. Rămânem fermi în angajamentul nostru față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în al doilea punct.

„Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei, care încalcă în mod flagrant Carta ONU. Vom continua și vom intensifica sprijinul politic și practic acordat Ucrainei, deoarece aceasta continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială și valorile noastre comune împotriva agresiunii ruse și ne vom menține sprijinul atât timp cât va fi necesar.

În acest context, NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile interesate relevante, inclusiv cu organizațiile internaționale, în special cu UE, precum și cu țările care au aceleași opinii. În baza sprijinului oferit până acum, vom ajuta Ucraina acum să-și consolideze rezistența, să-și protejeze poporul și să contracareze campaniile de dezinformare și minciunile Rusiei.

Aliații vor ajuta Ucraina în timp ce își repară infrastructura energetică și își protejează oamenii de atacurile cu rachete. De asemenea, rămânem hotărâți în sprijinirea eforturilor pe termen lung ale Ucrainei pe calea reconstrucției și reformelor postbelice, astfel încât Ucraina să își poată asigura viitorul liber și democratic, să își modernizeze sectorul de apărare, să consolideze interoperabilitatea pe termen lung și să descurajeze agresiunile viitoare.

Vom continua să ne consolidăm parteneriatul cu Ucraina pe măsură ce aceasta își avansează aspirațiile euro-atlantice”, se arată într-un comunicat al NATO.

„Finlanda și Suedia participă astăzi ca state invitate să se alăture Alianței. Aderarea lor le va face mai sigure, NATO, mai puternică, iar zona euro-atlantică, mai sigură. Securitatea acestora este de o importanță directă pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se menționează în al treilea punct.

„Reamintind că Balcanii de Vest și regiunea Mării Negre sunt de importanță strategică pentru Alianță, salutăm întâlnirea noastră cu miniștrii de externe ai partenerilor NATO din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, în timp ce NATO își consolidează sprijinul pentru construirea integrității și rezilienței lor, dezvoltarea capacităților și susținerea independenței lor politice”, este al patrulea punct.

„Ne susținem cu fermitate angajamentul față de politica ușilor deschise a Alianței. Reafirmăm deciziile pe care le-am luat la reuniunea la nivel înalt de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina”.

„NATO este o Alianță defensivă. NATO va continua să ne protejeze populațiile și să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat în orice moment”, se precizează în al cincilea punct.

„Vom face acest lucru în conformitate cu abordarea noastră și împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor.

Condamnăm terorismul în toate formele și manifestările sale și ne solidarizăm cu Turcia, îndurerată pentru pierderea de vieți omenești după recentele atacuri teroriste oribile. Ne confruntăm cu amenințări și provocări din partea actorilor autoritari și a competitorilor strategici din toate direcțiile strategice.

Având în vedere cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii și, în conformitate cu Conceptul strategic, implementăm o nouă linie de referință pentru postura noastră de descurajare și apărare prin consolidarea semnificativă a acesteia și dezvoltarea în continuare a întregii game de forțe și capacități pregătite pentru luptă.

Toți acești pași vor consolida substanțial descurajarea și apărarea avansată a NATO. Rămânem angajați să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva atacurilor ostile asupra infrastructurii critice a aliaților.

Orice atac împotriva aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns solidar și hotărât. Suntem împreună, uniți si solidari, și reafirmăm legătura transatlantică durabilă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică”, subliniază NATO.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Caracteristici Peugeot 3008
Caracteristici Peugeot 3008
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală