Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Republica Moldova (OHCHR) dă start celei de-a 3-a runde de sesiuni interactive de evaluare a nivelului de implementare a recomandărilor internaționale în domeniul drepturilor omului, desfășurate în cadrul Platformei de monitorizare a implementării recomandărilor internaționale în domeniul drepturilor omului.
Procesul de evaluare a recomandărilor din partea mecanismelor ONU în domeniul drepturilor omului a fost lansat în anul 2019, cu organizarea ședințelor tematice de evaluare a gradului de implementare a recomandărilor, cu implicarea activă atât a organizațiilor societății civile (OSC), dar și a Guvernului și a Instituțiilor Naționale în domeniul Drepturilor Omului.
Ulterior, în perioada 2020 – 2021, condiționat de situația pandemică, procesul de evaluare a fost realizat on-line. OHCHR a integrat rezultatele evaluărilor realizate de către membri pe platforma http://monitor.drepturi.md/, care este unicul instrument digital de monitorizare a gradului de implementare a recomandărilor emise de către Comitetele specializate ale ONU și Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru Republica Moldova.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Platforma conține informații sistematizate, referitoare la mecanismele internaționale în domeniul drepturilor omului la care Moldova este parte, precum și recomandările emise în procesul de revizuire a țării noastre, inclusiv cele mai recente, din partea Comitetului privind Eliminarea Discriminării față de Femei (2020), precum și cele rezultate din cadrul celui de-al 3-lea ciclu de Evaluare Periodică Universală (2022).
Ce date ne oferă platforma http://monitor.drepturi.md/?
Nivelul de implementare a recomandărilor – nota medie 2.77 (nota maximă fiind 5). Nota medie 3 semnifică faptul că statul a întreprins măsurile generale pentru a asigura protejarea drepturilor omului și comunităților de încălcări săvârșite de persoane terțe și pentru a asigura accesul acestora la serviciile și programele necesare.
Recomandările cu nivelul cel mai jos de implementare – nota medie 2, se referă la: drepturile minorităților etnolingvistice, inclusiv persoanele de etnie Romă, migranți și solicitanți de azil; persoane în etate și persoanele din zonele rurale.
Pentru asigurarea funcționalității depline a platformei, este important ca toate recomandările să fie evaluate în format incluziv, pentru a avea o informație veridică cu privire la nivelul de implementare a recomandărilor.