În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile, Duminica Patimilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Anul acesta, sunt marcate pe data de 25 aprilie. Ca de fiecare sărbătoare, sunt anumite tradiții și chiar superstiții. Află ce se poate și ce nu în Duminica Floriilor, și mai ales ce mănâncă azi creștin-ortodocșii.
Floriile simbolizează începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului.
Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie numit împărat.
Creştinii adună crenguţe de salcie și le aşază la icoane, ca să-i păzească pe toţi cei din casă de boli. Salcia de Florii înlocuieşte, de fapt, ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în Republica Moldova.
Alţii le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa sau îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile.
Crenguțele de salcie mai sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari. Se crede că astfel se vor mărita în acel an.
Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.
Mai mult, de Florii e dezlegare la pește, ceea ce înseamnă nu trebuie să lipsească din meniul de sărbătoare. Dezlegarea este a doua oară în postul Paștelui.
După asta, urmează pe 2 mai să sărbătorim Paștele Ortodox.