Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

După Bulboaca, la… Pașinean, Aliev și Michel se vor întâlni încă o dată privind „pacea” între Armenia și Azerbaidjan

01 Iun. 2023, 20:03
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
01 Iun. 2023, 20:03 // Politica //  Elena Putregai

După întrevederea de la Bulboaca de joi, 1 iunie curent, a fost stabilită încă una între premierul armean Nikol Pașinean și președintele azer Ilham Aliev, inclusiv cu președintelui Consiliului European, Charles Michel. Va avea loc la Bruxelles pe 21 iulie 2023.

„O întâlnire între Prim-ministrul Armeniei, Președintele Consiliului UE și Președintele Azerbaidjanului este programată pentru 21 iulie la Bruxelles”, se arată pe site-ul Cabinetului de Miniștri din Armenia, în urma unei întâlniri pe cinci părți în Moldova, cu participarea lui Pașinean, Aliev, Michel, dar și a președintelui francez, Emmanuel Macron, și a cancelarului german, Olaf Scholz.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de deblocarea infrastructurii regionale de transport și economice, demarcarea și securitatea granițelor dintre cele două țări, acordul privind reglementarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan, necesitatea soluționării problemei asigurării au fost luate în considerare drepturile și securitatea populației din Nagorno-Karabah”, mai scrie în comunicat.

Se observă că printre subiectele discutate la întâlnirea din Moldova s-au numărat și problemele prizonierilor, ale persoanelor dispărute și alte probleme umanitare.

Joi mai devreme, la o ședință de informare, președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat speranța că Armenia și Azerbaidjanul își vor reafirma voința politică comună de a normaliza relațiile în cadrul reuniunii pe cinci părți.

UE este implicată de mult timp în soluționarea conflictului dintre Erevan și Baku. Pașinean și Aliyev au avut întâlniri la Bruxelles cu participarea politicienilor europeni. UE a decis să trimită o misiune de observare în Nagorno-Karabah în timpul iernii.

Pe 25 mai, însă, Pașinean și Aliev au fost la Moscova. Ei au participat la o reuniune extinsă a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic (EurAsEC), apoi au avut întâlniri separate și comune cu președintele rus, Vladimir Putin. Cel din urmă a afirmat că „probleme nerezolvate” au rămas între părți, dar „sunt de natură pur tehnică”.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală