Timp de aproape o săptămână, aproximativ 150 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume iau cuvântul în această mare reuniune diplomatică anuală, care se reia în prezență fizică după doi ani perturbaţi de pandemia COVID-19. Liderii lumii se succed, începând de marţi, la tribuna Adunării Generale (AG) a unei Organizații a Națiunilor Unite, anunță AFP.
În mod tradiţional, în această primă zi îşi susţine discursul preşedintele american care, în calitate de lider al ţării gazdă a sediului ONU, se exprimă primul.
Însă, în mod excepţional, la fel ca în ale ocazii rare, în trecut, Joe Biden, care se afla luni la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, şi-a amânat intervenţia miercuri.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres susţine însă discursul de deschidere al acestei a 77-a Adunări Generale şi ”nu va îndulci lucrurile”, a anunţat un purtător de cuvânt, Stephane Dujarric, care evocă o imagine de ansmblu ”alezată, reală şi axată pe soluţii” într-o lume ”în care disensiunile geopolitice ne pun în pericol”.
Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a adresat luni, 19 septembrie, participanților la Summitul ONU „Transformarea Educației”, desfășurat la New York. În cadrul unui mesaj video, șefa statului a vorbit despre procesul de transformare a sistemului educațional din țara noastră, inițiat încă în anul 2014, referindu-se la felul în care și-ar dori să arate în viitor acest domeniu.