Echinocțiul de toamnă din 2023 se va produce pe data de 23 septembrie, la ora 9:50. Evenimentul marchează începutul toamnei astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică este marcat începutul primăverii.
Cuvântul ”echinocțiu” provine din două cuvinte latine care înseamnă ”egal” și ”noapte”. Acest lucru se datorează faptului că, la echinocțiu, ziua și noaptea durează aproape la fel de mult timp – deși unul dintre ele poate avea câteva minute în plus, în funcție de locul în care vă aflați pe planetă.
Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară, potrivit sursei citate.
La o lună după echinocțiul de toamnă se va face și trecerea la ora de iarnă 2023. Schimbarea orei se face în ultimul weekend din octombrie, mai exact în noaptea de 28 spre 29 octombrie.