Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Echipajul de pe Ever Given – blocat. Egiptul a confiscat nava și cere circa 1 mlrd de dolari

22 Apr. 2021, 21:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Apr. 2021, 21:33 // În Lume //  Cristina Vlah

Echipajul de pe corabia Ever Given se află blocat la bord, fără drept de a o părăsi. Nava este ținută în apropiere de canalul Suez, după ce autorităţile din Egipt au confiscat vasul, în așteptarea despăgubirilor de aproape 1 miliard de dolari impuse armatorului.

Potrivit sursei, cei 26 de membri ai echipajului nu pot părăsi nava Ever Given, deoarece autoritățile egiptene au blocat-o în apropierea Canalului Suez, așteptarea uriașei sume cerute drept despăgubire. Asta în ciuda faptului că experții maritimi apreciază drept exagerate cererile financiare ale Egiptului.

Un reprezentant al sindicatului, care îi reprezintă pe cei 26 de membri ai echipajului, a spus pentru Business Insider că oamenii nu pot fi ținuți ca monedă de schimb pentru răscumpărare și că asta este o situație neobișnuită pentru marinarii ale căror nave sunt prinse în conflicte de natură legală.

Potrivit unui material publicat de The Guardian, există riscul ca marinarii să rămână blocaţi ani de zile pe navă. Publicaţia relatează în acest sens povestea lui Mohammad Aisha, singurul rezident al unei nave container aflate în zona Golfului Suez, la aproximativ 50 de mile marine de Ever Given. Dacă are nevoie să-și încarce telefonul, să ia apă potabilă sau să cumpere alimente, acesta trebuie să vâslească la țărm, unde poate sta cel mult două ore, deoarece este o zonă militară restricționată. Potrivit unui medic care l-a examinat, marinarul subnutrit a început să prezinte simptome similare cu prizonierii deținuți în condiții precare, el aflându-se de aproape doi ani pe nava care a fost subiectul unor diferende de ordin juridic.

Nava Ever Given, este sechestrată din 13 aprilie, deoarece compania japoneză de la care este așteptată uriașa sumă contestă cererea, nu există niciun indiciu imediat că echipajul va putea pleca în curând. „Aceștia sunt profesioniști care nu au nimic de-a face cu acest incident și nu ar trebui ținuți ca răscumpărare„, a declarat pentru The Guardian Abdulgani Serang, liderul Uniunii Naționale a Marinarilor din India.

El a adăugat că oamenii nu trebuie implicați în această problemă spinoasă a negocierilor și că trebuie lăsați să plece. Potrivit lui Serang, marinarii sunt în sănătoși, dar îngrijorați. Autoritatea Canalului Suez (SCA) a transmis în 15 aprilie că doi dintre cei 26 de membri ai echipajului navei au fost lăsați să plece „pentru motive personale urgente”. Serang a precizat că speră ca încă trei marinari să fie lăsați să plece deoarece contractele lor expiră în curând.

Egiptul cere cele 916 milioane de dolari pe motiv că blocarea Canalului Suez i-a afectat atât veniturile comerciale, cât și reputația. Compania de asigurări care reprezintă proprietarii Ever Given spune însă că Egiptul nu a oferit o justificare plauzibilă pentru această creanță „extraordinar de mare”. „Suntem, de asemenea, dezamăgiți de comentariile făcute de SCA că nava va fi reținută în Egipt până la plata compensației și că echipajul ei nu va putea părăsi nava în acest timp”, a adăugat compania.

De altfel, în cercul companiilor de asigurări maritime se consideră că această sumă cerută de Egipt este „umflată exagerat și revoltătoare”.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
14 Mai 2021, 22:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
14 Mai 2021, 22:01 // Societate //  Cristina Vlah

Doi magistrați – Maria Negru (Avornic) de la Curtea de Apel Chișinău și Eugeniu Bejenaru Curtea de Apel Bălți, și-au depus cererile de demisie, informează Realitatea.md cu referire la Bizlaw.md.

Potrivit sursei, solicitările acestora urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii, la reuniunea de săptămâna viitoare.

Maria Negru (Avornic) a devenit judecătoare în anul 2005. Inițial, ea a activat la Judecătoria Hîncești, iar în anul 2011 a fost transferată la instanța din sectorul Centru al Capitalei. În anul 2014, a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău.

Eugeniu Bejenaru a fost numit în funcția de judecător în anul 2001, la Judecătoria Ocnița. Ulterior, a fost numit în funcția de președinte al aceleiași instanțe pentru două mandate consecutive. Din anul 2017, Eugeniu Bejenaru activează la Curtea de Apel Bălți. La începutul anului, judecătorul s-a înscris în competiția pentru funcția de președinte al instanței. CSM nu a luat, deocamdată, o decizie privind câștigătorul concursului.

Tot în ședința de săptămâna viitoare, CSM urmează să examineze cererea magistratei Irina Maxim, de la Judecătoria Chișinău privind suspendarea din funcție, dar și solicitările unor judecători privind reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso