Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

(FOTO) O navă de 400 de metri a blocat Canalul Suez, o rută vitală pentru comerţul internaţional

24 Mart. 2021, 13:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
24 Mart. 2021, 13:54 // În Lume //  Valentina Buză

O navă-container, lungă de 400 de metri, a blocat marți Canalul Suez. „Nava de 224.000 de tone s-a blocat marți dimineață după ce a pierdut capacitatea de a conduce în mijlocul vânturilor puternice și a unei furtuni de praf”, a declarat Autoritatea Canalului Suez (SCA). Opt remorchere încearcă în prezent să elibereze calea de acces.

Aproximativ 12% din volumul comerțului mondial trece prin canalul care leagă Europa și Asia. Canalul rămâne o sursă majoră de valută pentru Egipt.

Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), managerul tehnic al navei, a declarat că EVER DATE, una dintre cele mai mari nave de containere din lume, s-a blocat marți în jurul orei 05:40.

Hărțile de urmărire arătau nava înnămolită în cea mai sudică porțiune a canalului, lângă portul Suez de la Marea Roșie.

Autoritatea Canalului a declarat că a emis un mesaj de reasigurare cu privire la „mișcarea de navigație prin canal și revenirea sa la regularitate prin cursul canalului original”.

Canalul a fost extins cu o cale navigabilă paralelă pe o parte din lungimea sa în 2015, la nord de locul unde este blocat Ever Date. Două surse marine egiptene au declarat că un anumit trafic va fi deviat, dar nu este clar dacă acest lucru ar putea elibera aglomerația.

Nava care are o lungime de 400 de metri și o lățime de 59 de metri, poate transporta până la 20.000 de containere. BSM, care se ocupă de echipajul navei și de problemele tehnice, a declarat că toate echipajele sunt în siguranță, sunt contabilizate și că nu au fost raportate vătămări.

Agentul portuar GAC a declarat, miercuri, pe site-ul său că alte 15 nave aflate în convoiul dinspre Ever Ever au fost reținute la ancoraje în așteptarea degajării canalului. Un convoi spre sud a fost, de asemenea, blocat.

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 04:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
25 Sept. 2021, 04:35 // În Lume //  Cristina Vlah

Situații tensionate în spațiul aerian deasupra Mării Negre. Rusia a creat o situație destul de provocatoare în timpul desfășurării antrenamentului pentru militarii ucraineni pe Marea Neagră, informează Realitatea.md cu referire la agenția de presă Unian.

Potrivit sursei, acest lucru a fost anunțat de către comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „În zona unde aveau loc antrenamentele cu rachete de tip „Zenit” ale forțelor aeriene, dar și antrenamentele forțelor terestre ale Ucrainei în regiunea Mării Negre, avioanele de recunoaștere ale Federației Ruse au încălcat grav principiile de utilizare a spațiului aerian. Ele de mai multe ori au intrat în zona interzisă, pe care Ucraina a rezervat-o pentru desfășurarea antrenamentelor de pregătire”, a spus oficialul.

De asemenea, se menționează că avioanele Rusiei au intersectat linia traseului stabilit pentru rachetele lasate de ucraineni. „Conducerea Rusiei și-a arătat o dată în plus adevărata față, creând situații provocatoare și punând în pericol proprii săi piloți”, a adăugat reprezentantul ucrainean.

Recent, forțele armate ale Ucrainei au avut antrenamente și au folosit sistemul „Uragan” la frontiera cu Crimeea. Țintele focurilor de arme au fost armata și mașinile blindate ale unui adversar improvizat, aflat la o distanță de 30 de kilometri.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române