Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

(FOTO) O navă de 400 de metri a blocat Canalul Suez, o rută vitală pentru comerţul internaţional

24 Mart. 2021, 13:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
24 Mart. 2021, 13:54 // În Lume //  Valentina Buză

O navă-container, lungă de 400 de metri, a blocat marți Canalul Suez. „Nava de 224.000 de tone s-a blocat marți dimineață după ce a pierdut capacitatea de a conduce în mijlocul vânturilor puternice și a unei furtuni de praf”, a declarat Autoritatea Canalului Suez (SCA). Opt remorchere încearcă în prezent să elibereze calea de acces.

Aproximativ 12% din volumul comerțului mondial trece prin canalul care leagă Europa și Asia. Canalul rămâne o sursă majoră de valută pentru Egipt.

Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), managerul tehnic al navei, a declarat că EVER DATE, una dintre cele mai mari nave de containere din lume, s-a blocat marți în jurul orei 05:40.

Hărțile de urmărire arătau nava înnămolită în cea mai sudică porțiune a canalului, lângă portul Suez de la Marea Roșie.

Autoritatea Canalului a declarat că a emis un mesaj de reasigurare cu privire la „mișcarea de navigație prin canal și revenirea sa la regularitate prin cursul canalului original”.

Canalul a fost extins cu o cale navigabilă paralelă pe o parte din lungimea sa în 2015, la nord de locul unde este blocat Ever Date. Două surse marine egiptene au declarat că un anumit trafic va fi deviat, dar nu este clar dacă acest lucru ar putea elibera aglomerația.

Nava care are o lungime de 400 de metri și o lățime de 59 de metri, poate transporta până la 20.000 de containere. BSM, care se ocupă de echipajul navei și de problemele tehnice, a declarat că toate echipajele sunt în siguranță, sunt contabilizate și că nu au fost raportate vătămări.

Agentul portuar GAC a declarat, miercuri, pe site-ul său că alte 15 nave aflate în convoiul dinspre Ever Ever au fost reținute la ancoraje în așteptarea degajării canalului. Un convoi spre sud a fost, de asemenea, blocat.

 

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
15 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Mai 2021, 07:00 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Ilan Șor ar fi bine să revină în Republica Moldova și dacă nu are ce ascunde, să stea în fața instanței de judecată, să-și demonstreze nevinovăția, dacă este nevinovat sau să accepte eventuala condamnare, în cazul în care completul de judecată va găsi că este, totuși vinovat. Acesta a fost răspunsul prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, referitor la subiectul Ilan Șor, care zice că e gata să aducă în haznaua statului acel miliard de dolari dispărut. 

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Aureliu Ciocoi a declarat că, în funcție de ce va putea returna bugetului Republicii Moldova sau Băncii Naționale a țării, va depinde severitatea condamnării lui Ilan Șor, „va primi mai mult sau mai puțin, în funcție de valoarea returnată”.

„Furat, nu dispărut. El n-a dispărut, ci a fost furat. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”, a menționat Aureliu Ciocoi, cu referire la miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar moldovenesc.  

Realitatea.md amintește că, cu mai puțin de o lună în urmă, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice apoi de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar moldovenesc.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso