Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Coronavirusul creează condiții propice pentru căsătoriile premature în Africa

08 Mart. 2021, 14:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mart. 2021, 14:20 // În Lume //  Daniel Hacina

Un nou raport al UNICEF publicat luni sugerează că milioane de fete minore sunt expuse riscului de a fi obligate să se căsătorească prematur în întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus.

„Familia mea mi-a spus că nu ar trebui să spun nu unei astfel de oferte întrucât băiatul care dorea să se căsătorească cu mine provine dintr-o familie bogată”, a declarat Abeba, în vârstă de 14 ani, pentru BBC.

Cu doar câteva luni în urmă, ea a fost supusă unei mari presiuni din partea mamei și a fraților săi, să accepte un pretendent la mâna ei și să ajute la ușurarea tensiunilor financiare ale familiei în timpul pandemiei COVID-19.

Abeba vrea să devină medic, dar în orașul ei natal din South Gondar, în Etiopia, nu există condițiile necesare, prin urmare educația ei este incertă.

Rabi, în vârstă de 16 ani, urmează încă școala secundară din Gusau, Nigeria, dar deja patru dintre prietenele ei s-au căsătorit în timpul pandemiei. Mama ei este de părere că ar trebui să le urmeze exemplul.

„Doi dintre vecinii noștri se vor căsători săptămâna aceasta, Insha’Allah. Nu am știut niciodată că îmi va veni rândul atât de curând”, a spus Rabi.

Aceste perspective ale unei căsătorii premature sunt departe de a fi neobișnuite. În cursul urmatorului deceniu, alte 10 milioane de fete vor fi expuse riscului de a deveni mirese prematur ca urmare a coronavirusului, arată raportul UNICEF.

Potrivit estimărilor UNICEF, chiar înainte de apariția pandemiei s-a prezis că 100 de milioane de copii vor fi forțați să se căsătorească în următorii 10 ani. Acum însă, această cifră este și mai mare, înregistrând o creștere de 10%.

Închiderea masivă a școlilor, recesiunea economică și întreruperea serviciilor de sprijin pentru familiile și copiii nevoiași, reprezintă principalele condiții ce vor motiva în următorii 10 ani acele familii să forțeze fetele să devină soții înainte de maturitate legală, indică raportul.

„Aceste cifre ne spun că lumea devine un loc mai dur pentru fete”, a declarat pentru BBC Nankali Maksud, consilier principal pentru prevenirea practicilor dăunătoare la Unicef.

Cu toate acestea, există și câteva concluzii pozitive reflectate în raport. Deși căsătoria copiilor este încă o practică obișnuită în unele părți ale lumii, ea devine mai puțin frecventă acolo unde sunt puse în aplicare măsurile corecte.

Experții consideră că acest fenomen ar putea fi prevenit prin intervenții și suport social în timp util.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 15:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 15:20 // În Lume //  Elena Putregai

Ambasada Moldovei la Tel Aviv ar putea organiza curse de repatriere pentru moldovenii din Fâşia Gaza. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul ţării noastre în Israel, Gabriela Moraru, în cadrul emisiunii News Week de la Publika TV.

„Dacă va fi nevoie de organizarea unui charter, a unei rute de evacuare, noi vom fi în legătură cu autorităţile competente din Republica Moldova şi din statul Israel care ne vor ajuta să organizăm aceste rute. Deocamdată, astfel de solicitări nu există”, a declarat ambasadoarea Moldovei în Israel, Gabriela Moraru.

De când a început conflictul din Israel, au fost operate două zboruri din şi spre Moldova. Ultimul avion a plecat de la Chişinău spre Tel Aviv fără pasageri şi s-a întors plin cu moldoveni care au preferat să revină acasă.

Potrivit ambasadorului Moldovei în Israel, până acum, niciun concetățean nu a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Totuşi, moldovenii sunt îndemnaţi să rămână vigilenţi, să evite complet locurile aglomerate şi să se informeze despre cel mai apropiat adăpost în cazul unui atac cu rachete.

Potrivit datelor oficiale, în Israel locuiesc în jur de 16 mii de moldoveni.

Date despre numărul acestora din Fâşia Gaza nu există.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso