Un nou raport al UNICEF publicat luni sugerează că milioane de fete minore sunt expuse riscului de a fi obligate să se căsătorească prematur în întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus.
„Familia mea mi-a spus că nu ar trebui să spun nu unei astfel de oferte întrucât băiatul care dorea să se căsătorească cu mine provine dintr-o familie bogată”, a declarat Abeba, în vârstă de 14 ani, pentru BBC.
Cu doar câteva luni în urmă, ea a fost supusă unei mari presiuni din partea mamei și a fraților săi, să accepte un pretendent la mâna ei și să ajute la ușurarea tensiunilor financiare ale familiei în timpul pandemiei COVID-19.
Abeba vrea să devină medic, dar în orașul ei natal din South Gondar, în Etiopia, nu există condițiile necesare, prin urmare educația ei este incertă.
Rabi, în vârstă de 16 ani, urmează încă școala secundară din Gusau, Nigeria, dar deja patru dintre prietenele ei s-au căsătorit în timpul pandemiei. Mama ei este de părere că ar trebui să le urmeze exemplul.
„Doi dintre vecinii noștri se vor căsători săptămâna aceasta, Insha’Allah. Nu am știut niciodată că îmi va veni rândul atât de curând”, a spus Rabi.
Aceste perspective ale unei căsătorii premature sunt departe de a fi neobișnuite. În cursul urmatorului deceniu, alte 10 milioane de fete vor fi expuse riscului de a deveni mirese prematur ca urmare a coronavirusului, arată raportul UNICEF.
Potrivit estimărilor UNICEF, chiar înainte de apariția pandemiei s-a prezis că 100 de milioane de copii vor fi forțați să se căsătorească în următorii 10 ani. Acum însă, această cifră este și mai mare, înregistrând o creștere de 10%.
Închiderea masivă a școlilor, recesiunea economică și întreruperea serviciilor de sprijin pentru familiile și copiii nevoiași, reprezintă principalele condiții ce vor motiva în următorii 10 ani acele familii să forțeze fetele să devină soții înainte de maturitate legală, indică raportul.
„Aceste cifre ne spun că lumea devine un loc mai dur pentru fete”, a declarat pentru BBC Nankali Maksud, consilier principal pentru prevenirea practicilor dăunătoare la Unicef.
Cu toate acestea, există și câteva concluzii pozitive reflectate în raport. Deși căsătoria copiilor este încă o practică obișnuită în unele părți ale lumii, ea devine mai puțin frecventă acolo unde sunt puse în aplicare măsurile corecte.
Experții consideră că acest fenomen ar putea fi prevenit prin intervenții și suport social în timp util.