Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Coronavirusul creează condiții propice pentru căsătoriile premature în Africa

08 Mart. 2021, 14:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
08 Mart. 2021, 14:20 // În Lume //  Realitatea.md

Un nou raport al UNICEF publicat luni sugerează că milioane de fete minore sunt expuse riscului de a fi obligate să se căsătorească prematur în întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus.

„Familia mea mi-a spus că nu ar trebui să spun nu unei astfel de oferte întrucât băiatul care dorea să se căsătorească cu mine provine dintr-o familie bogată”, a declarat Abeba, în vârstă de 14 ani, pentru BBC.

Cu doar câteva luni în urmă, ea a fost supusă unei mari presiuni din partea mamei și a fraților săi, să accepte un pretendent la mâna ei și să ajute la ușurarea tensiunilor financiare ale familiei în timpul pandemiei COVID-19.

Abeba vrea să devină medic, dar în orașul ei natal din South Gondar, în Etiopia, nu există condițiile necesare, prin urmare educația ei este incertă.

Rabi, în vârstă de 16 ani, urmează încă școala secundară din Gusau, Nigeria, dar deja patru dintre prietenele ei s-au căsătorit în timpul pandemiei. Mama ei este de părere că ar trebui să le urmeze exemplul.

„Doi dintre vecinii noștri se vor căsători săptămâna aceasta, Insha’Allah. Nu am știut niciodată că îmi va veni rândul atât de curând”, a spus Rabi.

Aceste perspective ale unei căsătorii premature sunt departe de a fi neobișnuite. În cursul urmatorului deceniu, alte 10 milioane de fete vor fi expuse riscului de a deveni mirese prematur ca urmare a coronavirusului, arată raportul UNICEF.

Potrivit estimărilor UNICEF, chiar înainte de apariția pandemiei s-a prezis că 100 de milioane de copii vor fi forțați să se căsătorească în următorii 10 ani. Acum însă, această cifră este și mai mare, înregistrând o creștere de 10%.

Închiderea masivă a școlilor, recesiunea economică și întreruperea serviciilor de sprijin pentru familiile și copiii nevoiași, reprezintă principalele condiții ce vor motiva în următorii 10 ani acele familii să forțeze fetele să devină soții înainte de maturitate legală, indică raportul.

„Aceste cifre ne spun că lumea devine un loc mai dur pentru fete”, a declarat pentru BBC Nankali Maksud, consilier principal pentru prevenirea practicilor dăunătoare la Unicef.

Cu toate acestea, există și câteva concluzii pozitive reflectate în raport. Deși căsătoria copiilor este încă o practică obișnuită în unele părți ale lumii, ea devine mai puțin frecventă acolo unde sunt puse în aplicare măsurile corecte.

Experții consideră că acest fenomen ar putea fi prevenit prin intervenții și suport social în timp util.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 19:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2023, 19:36 // Societate //  Elena Putregai

După condamnarea definitivă a politicianului fugar Ilan Șor, autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea fostului deputat. Și deși organele de drept din Israel au solicitat mai multe precizări, procurorii moldoveni încă nu au un răspuns. Declarații în acest sens a făcut șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui club de presă, transmite IPN.

VIDEO Veronica Mihailov-Moraru: Autoritățile israeliene tratează cu maximă atenție cererea de extradare a lui Ilan Șor

Veronica Dragalin a menționat că a existat o cerere de extrădare a lui Ilan Șor care a fost expediată încă în anul 2020. Însă, după condamnarea politicianului fugar la Curtea de Apel Chișinău, a fost necesară o cerere suplimentară. După condamnarea persoanei, procedura de extrădare este în competența Ministerului Justiției, cu care PA cooperează.

Șefa PA spune că au avut loc mai multe discuții cu colegii din Israel care au cerut anumite clarificări. „Se interesau care este totuși relația între episodul pentru care a fost condamnat și alte aspecte ale investigației care îl viza. Și noi am explicat că el a fost condamnat pentru un episod din noiembrie 2014, dar el este vizat ca persoană cu statut de învinuit și în alte episoade”, a precizat Veronica Dragalin.

Cât despre fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care ar fi părăsit țara după schimbul de putere din 2019, șefa PA a spus că informații noi nu sunt. Oamenii legii au solicitat să fie plasate informații la Interpol, însă au primit răspuns că această cerere a Moldovei nu va fi executată. Respectiv, procurorii nu cunosc informații unde se află Plahotniuc.

VIDEO Confirmat! Vila lui Plahotniuc din Elveția, înghețată! Dragalin: Proprietarii nu pot vinde acest bun

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală