Curs valutar
  • EUR
    19.1542
    -0.4944%
  • USD
    18.1471
    -0.1146%
  • RUB
    0.1876
    -0.6397%
  • RON
    3.8502
    -0.6026%
  • UAH
    0.4914
    -0.1018%

Economist: Moldova trebuie să identifice noi oportunități de finanțare. Emiterea eurobondurilor va asigura investiții

09 Iun. 2023, 07:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
09 Iun. 2023, 07:34 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Republica Moldova trebuie să identifice noi oportunități de finanțare, iar emiterea eurobondurilor va asigura investiții pe termen lung în infrastructura țării. O spune directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor. Economistul a explicat că emiterea eurobondurilor va contribui la creșterea economică a țării și la creșterea bunăstării cetățenilor, notează ipn.md.

Potrivit directorului executiv Expert-Grup, Republica Moldova este una dintre țările care nu emite eurobonduri, iar această inexistență pe piețele financiare internaționale limitează vizibilitatea statului în cercurile investitorilor. Potrivit expertului, un eurobond este un instrument financiar cu ajutorul căruia guvernele se împrumută de pe piețele internaționale de capital.

„Asta înseamnă că Guvernul unei țări emite aceste eurobonduri care sunt procurate de către investitori la bursele internaționale. De regulă, acești bani sunt pe termen lung, e vorba de termene de 7-10 ani, acești bani intră în economie și se transformă în diverse proiecte de infrastructură. De regulă, aceste eurobonduri se emit la dobânzi competitive, mai mici decât cele de pe piața internă. Eurobondurile sunt emise în valută străină și asta implică și unele riscuri de schimb valutar. Țările din regiune precum Ucraina, Armenia, Tadjikistan, țări care nu sunt foarte departe de noi la capitolul dezvoltare au emis deja eurobobduri, pentru că avantajul este de a aduce în economie bani pe o perioadă mai lungă de timp, care pot fi investiți în proiecte majore”, a spus Adrian Lupușor în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Potrivit expertului, emiterea eurobondurilor va impulsiona și sectorul privat și va atrage mai multe investiții în economie.

„Eurobondul pavează calea dezvoltării pieței de capital. Odată ce o țară emite eurobonduri și accede în așa mod la piețele internaționale de capital se pavează drumul pentru companiile private ca și ele să acceadă pe piața de capital. Adică statul poate să ajute și sectorul privat să intre pe piața internațională de capital și aceasta va aduce mai multe investiții în economie. Știm cu toții cât de importante sunt investițiile pentru creștere economică și bunăstare”, a spus directorul executiv Expert-Grup.

Potrivit unui studiu realizat de Expert-Grup, cele mai recente și relevante emisii de Eurobond-uri au fost efectuate chiar în ianuarie 2020 de către România (1,4 miliarde euro, pentru 12 ani, la un randament de 2,025% și 1,6 miliarde Euro, pentru 30 ani, la un randament de 3,375%) și Ucraina (1,2 miliarde Euro, pentru 10 ani, la un randament de 4,375%).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală