Curs valutar
  • EUR
    19.1542
    -0.4944%
  • USD
    18.1471
    -0.1146%
  • RUB
    0.1876
    -0.6397%
  • RON
    3.8502
    -0.6026%
  • UAH
    0.4914
    -0.1018%

Alaiba: Lipsa forței de muncă este o problemă care poate fi soluționată prin angajarea legală a cetățenilor străini

09 Iun. 2023, 07:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
09 Iun. 2023, 07:58 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Birocrația, economia tenebră și lipsa forței de muncă sunt principalii trei factori care împiedică dezvoltarea economică a Republicii Moldova. O spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, potrivit căruia cele mai vizibile acțiuni ale echipei sale vizează reducerea birocrației și digitalizarea proceselor, care au drept obiectiv eliminarea corupției din economie.

De asemenea, vicepremierul spune că lipsa forței de muncă este o problemă pentru Republica Moldova care poate fi soluționată prin angajarea legală în câmpul muncii a cetățenilor străini, notează ipn.md.

„Asta e cea mai vizibilă acțiune a noastră, dar nu unica. Birocrația ne costă imens. Doar printr-un prim pachet de reducere a birocrației noi economisim antreprenorilor cel puțin 50 de milioane de lei anual și cel puțin 200 de mii de ore de lucru anual. E timpul pe care noi deja l-am redus din timpul de așteptare. Birocrația merge întotdeauna mână în mână cu corupția. Când ai proceduri complicate, timp de conformare și rânduri, întotdeauna este alături corupția care îți rezolvă problema. Prin digitalizare și reducerea birocrației miza cea mare este să eliminăm corupția din economie” , a spus Dumitru Alaiba.

Mai mult, ministrul spune că economia tenebră este una dintre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova, care cauzează pierderi colosale la bugetul de stat și inechitate între antreprenori.

„42% din economia noastră este gri. Practic, avem jumătate din economie care nu este captată de PIB. Asta este grav nu doar pentru că statul nu încasează unele venituri, dar asta creează și inechitate pentru că cineva plătește taxe și impozite și are un anumit preț pentru produse și servicii, iar altcineva nu plătește aceste taxe. Unde e cash acolo este și evaziunea. Cel mai grav este că din cauza asta noi, Guvernul, nu comunicăm cu jumătate din economie. Orice lege, subvenții sau politică fiscală nu ajunge la jumătate din economie, pentru că această economie este în afara statului”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit oficialului, lipsa forței de muncă este cauzată de migrația masivă a cetățenilor și poate fi soluționată prin angajarea în câmpul muncii a cetățenilor altor state.

„Trebuie să fim mai deschiși, să avem capacitatea de a oferi legal, în baza anumitor criterii, posibilitatea cetățenilor din alte state să muncească în Republica Moldova, să plătească aici impozite și din aceste impozite să avem și de pensii”, a explicat vicepremierul Alaiba.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:30 // Societate //  Elena Putregai

Biserica în care activează preotul Anatol Spătaru la Bălți, soțul Arinei Spătaru, nu ar fi fost deconectată de la servicii și nici nu ar fi fost îndemnat să părăsească instituția spitalicească, locație temporară de care a beneficiat până s-a construit biserica. Cel puțin asta susține directorul interimar al Spitalului clinic Bălți, Gheorghe Brînza, care a venit cu o reacție aseară-târziu, 27 septembrie curent, pe rețelele sociale. „Nu manipulați opinia publică și nu faceți păcate de sărbători”.

VIDEO O biserică din Bălți, în întuneric. Preotul Anatol Spătaru se plânge că au început presiunile politice

„Biserica din adresa Decebal, colț cu strada Conev, nu are nici o tangență cu acea omisiune. Eu aici nu am închis nici apa, nici lumina, nici gazul. Aici creștinii din spital pot oricând să vină la biserică. Și da, am trimis o scrisoare preotului prin care l-am informat că în locația temporară de care el a beneficiat până și-a construit această biserică, și într-adevăr unde nu au achitat facturi de ani de zile, intenționăm să amplasăm un aparat de rezonanță magnetică nucleară. Este o locație foarte comodă și pentru pacienții din exteriorul spitalului, dar și pentru pacienții care sunt spitalizați, sunt țintiți la pat și împreună cu patul pot fi coborâți cu ascensorul și direct în RMN”, a declarat Gheorghe Brînza.

„De aceea ei au spațiu, au lumină, au apă, au tot necesarul în lăcașul sfânt care este biserica de pe teritoriul spitalului, doar că lor le este comod acolo, ca să nu achite pentru nimic: nici apă, nici canalizare, nici lumină, să coacă plăcinte și să fie bine-merci. Și n-are nici o treabă politicul sau Arina Spătaru cu decizia de a amplasa tomografie computerizată, RMN, pe care niciun spital din nordul Moldovei n-o are. Nu manipulați opinia publică, nu dezinformați oamenii, nu faceți păcate de sărbători. Mii de scuze pentru ora târzie”, a continuat el.

Tocmai ieri creștinii ortodocși au sărbătorit Ziua Crucii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală