Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

„Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, proiect lansat cu suportul UE

16 Iun. 2021, 13:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Iun. 2021, 13:59 // Societate //  Valentina Buză

În orașul Edineț a fost dat startul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Edineț în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România.

Astfel, evenimentul de lansare a avut loc astăzi, 16 iunie, în Grădina Publică Vasile Alecsandri din mun. Edineț cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, a autoritățor locale și a locuitorilor municipiului Edineț.

„Edineț are un potențial mare de a deveni un oraș modern, în care locuitorii se vor bucura de condiții de trai și de muncă mai bune și de spații urbane amenajate pentru a petrece timpul liber într-o ambianță plăcută. Proiectul lansat astăzi la Edineț va susține întreprinderile din localitate pentru a crea noi locuri de muncă, va dezvolta spațiile urbane precum străzi și parcuri, de asemenea va oferi suport pentru achiziționarea de transport public ecologic. Echipa Europa, adică UE și partenerii din Statele Membre, vine la Edineț pentru a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Dl Peter Michalko.

Totodată, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru a conchis că Uniunea Europeană rămâne a fi partenerul principal al Republicii Moldova si pentru Edineț în particular, și e bine să conștientizăm cu toții acest lucru.

„A fi in asentiment cu valorile europene și a construi Europa la noi acasă  rămâne a fi un deziderat pentru noi. Apreciem implicarea si bunele practici ale colegilor din acest spațiu întru promovarea adevăratelor valori social-umane. Respect partenerilor români, respect UE”.

Scopul proiectului „Edineț –  oraș cu perspectivă de viitor”, care urmează a fi implementat în perioada anilor 2021-2025, este de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai a cetățenilor din mun. Edineț prin aplicarea de soluții inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană:

 • Guvernare locală smart;
 • Servicii publice inteligente precum, mobilitatea urbană, iluminatul public, securitatea urbană, alimentarea cu apă și gestionarea zonelor urbane verzi;
 • Îmbunătățirea condițiilor de trai în zonele rezidențiale;
 • Promovarea afacerilor inteligente;
 • Educație inteligentă.

În context, peste 20 000 de locuitori ai municipiului Edineț de toate vârstele, inclusiv cei plecați peste hotare vor beneficia de rezultatele proiectului într-un mod inteligent și eficient prin accesarea de servicii publice prestate de primărie de la distanță, servicii publice calitative prestate de operatori locali, informare și implicare prin intermediul platformei de date urbane, precum și de condiții de trai, de muncă și educație mai bune. Astfel, municipiul Edineț tinde să devină un oraș mai atractiv pentru viitoarele generații.

Perioada de implementare a proiectului este 1 Martie 2021 – 28 Februarie 2025. Bugetul proiectului este de 4,358,886.00 EURO, dintre care 4,140,186.00 EURO este grant din partea Uniunii Europene prin programul „Autorități Locale: Parteneriate pentru orașe durabile 2020” și 218,700.00 EURO contribuția partenerilor de implementare.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid