Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Egalitate! Toate persoanele vor beneficia de protezare oculară, indiferent în ce condiții au pierdut globul ocular

16 Sept. 2021, 17:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
16 Sept. 2021, 17:14 // Societate //  Petru Beregoi

Cetățenii Republicii Moldova, care au pierdut globul ocular, indiferent de maladia și cauza ce a dus la asemenea situației vor beneficia de protezare gratuită. O asemenea prevedere se regăsește într-un proiect de lege, votat astăzi de deputați în lectură finală.

Documentul prevede ca, pacienții cu anoftalmie, indiferent de etiologia acesteia (inclusiv traume), vor beneficia de protezare individuală și consumabile necesare intervenției chirurgicale din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

„Până acum, cetățenii care pierdeau globul ocular din altă cauză decât cancerul, nu puteau beneficia de protezarea gratuită a acestuia. Ceea ce facem noi este eliminăm un aspect discriminatoriu din lege, în așa fel încât, indiferent de cauza din care persoana pierdea globul ocular să poată beneficia gratuit de protezare”, a precizat autorul proiectului de lege, deputatul, Dan Perciu.

În prezent, Compania Națională de Asigurări în Medicină acoperă doar cheltuielile suportate de pacienții diagnosticați cu boli canceroase, ceea ce defavorizează alte categorii de pacienți, care la fel necesită suport din partea statului.

Costurile estimative, pentru reabilitarea chirurgicală și proteică a acestor pacienți, constituie circa 300 de mii de lei anual.

Conform datelor statistice, anual se realizează 100 de proteze, dintre care 70% sunt contra cost. Protezarea se efectuează de Centrul de protezare oro-maxilo-facială.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 16:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 16:01 // Societate //  Valentina Buză

„Afacerile” cu mărfuri „originale” sunt tot mai des întâlnite, iar în continuare tot mai multe ilegalități sunt depistate de vameși la punctele de trecere a frontierei. Astfel, în ultimele 72 de ore, angajații Serviciului Vamal au prevenit șapte tentative de trafic ilicit de mărfuri.

Mai exact, vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au depistat 240 pachete de țigări în valiza unui bărbat în vârstă de 32 de ani, în urma controlului efectut asupra bagajelor pasagerilor cursei aeriene Chișinău-Londra.

Totodată, bunuri nedeclarate au fost descoperite și în valiza unui pasager al cursei Moscova-Chișinău, cetățean al Federației Ruse în vârstă de 50 de ani, care transporta articole vestimentare și accesorii (ceasuri, brățări) în cantități comerciale.

„Inspectorii postului vamal Leușeni au raportat despre 3 cazuri de transportare ilegală a bunurilor nedeclarate, printre care: electrocasnice, plăci video, materiale de construcții, produse chimice și de igienă personală. Mărfurile au fost depistate în trei autovehicule care transportau bagaje neînsoțite din Germania și Italia”, se arată în nota informativă a Serviciului Vamal.

Și la posurile vamale Otaci și Costești, angajații vamali au prevenit introducerea în țară a unor loturi de mărfuri care nu au fost declarate organului vamal.

Astfel, plase de pescuit în cantități comerciale, piese auto uzate, articole vestimentare și alte mărfuri de larg consum au fost ridicate de vameși ca urmare a controlului de specialitate.

Potrivit responsabililor, cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău