Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

Elon Musk dezvăluie ce a făcut prototipul Starship SN11 al SpaceX să explodeze

06 Apr. 2021, 14:02
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Daniel Hacina
06 Apr. 2021, 14:02 // Cosmos //  Daniel Hacina

Ultimul prototip SpaceX Starship, numit SN11, asemeni predecesorilor săi a eșuat, sfârșind într-o explozie de proporții. Condițiile în care s-a produs acest lucru sunt extrem de misterioase, în contextul în care camerele nu au putut înregistra destinul final al SN11, din cauza norului de fum dens de pe urma deflagrației.

Fondatorul și CEO-ul companiei, Elon Musk, a împărtășit câteva detalii cu privire la explozia prototipului, indicând într-o postare de pe o rețea de socializare că explozia s-ar fi produs din cauza unei scurgeri de combustibil.

„O scurgere mică de CH4 a dus la incendierea celui de-al doilea motor și incinerarea unei componente importante, fapt care a provocat în cele din urmă pornirea grea și arderea la aterizare a turbopompei de CH4”, a scris el.

SN11 a fost lansat de la centrul de dezvoltare Starship al companiei din Texas pe data de 30 martie. Totul a mers fără probleme pe măsură ce vehiculul, versiunile finale ale căruia Musk speră să le trimită pe Lună și pe Marte în următorii ani, a urcat la o distanță de aproximativ 10 kilometri, iar apoi a căzut pe Pământ.

Două prototipuri anterioare, SN8 și SN9, ambele au explodat la impact din cauza aterizării dure. SN10 a avut o aterizare amortizată, însă a explodat pe platforma de aterizare câteva minute mai târziu. SN11 pare a fi primul care a explodat chiar înainte de a atinge solul.

SpaceX va sări peste SN 12, SN13 și SN14, denumindu-și următorul prototip „SN15”. Se preconizează că acesta va încorpora o serie de upgrade-uri care ar trebui să rezolve problema pe care a întâmpinat-o de data aceasta.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Sept. 2021, 15:23 // Societate //  Realitatea.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița obișnuiește să-și motiveze echipa la lucru cu discursuri, înainte de ședințele de Guvern. Miercuri, 22 septembrie curent, a enumerat patru priorități la care trebuie să se concentreze miniștrii. Este vorba despre gestionarea crizei Covid-19, creșterea veniturilor populației Republicii Moldova, curățarea instituțiilor statului, având scopul de creștere a gradului de integritate, dar și accesarea finanțării externe prin restabilirea încrederii partenerilor externe. „Să trecem la ordinea de zi”, a punctat ea.

Prim-ministra a anunțat, în primul rând, că a avut loc ședința CNESP în noua sa componență, unde peste 50 la sută sunt specialiști în sănătate, urmând ministra Sănătății, Ala Nemerenco, să iasă cu o conferință de presă detaliată despre ce s-a decis. Conferința va fi transmisă de colegii de la Rlive.md după ședința Guvernului.

Pe scurt, a enumerat actualizarea protocoalelor din școli și intenția Ministerului Sănătății de a elabora măsuri de stimulare a vaccinării în rândul angajaților din prima linie și măsuri compensatorii pentru agenții economici activitatea cărora va fi afectată de măsurile de protecție.

„Guvernul să se concentreze pe aceste direcții care vin să gestioneze în mod profesionist criza pandemică și să ajute păturile vulnerabile și agenții economicii privind compensările”, a declarat Natalia Gavrilița.

Tot ea a continuat cu anunțul că se vor lua măsuri pentru creșterea veniturilor, după majorarea pensiilor menime, cum ar fi creșterea indemnizațiilor pentru veterani.

„Începem cu adoptarea bugetelor revizuite pentru 2021 și în sfârșit avem avize pentru proiecte de legi menite să combată corupția și să crească gradul de integritate”, a adăugat oficiala.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române