Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

(FOTO) Aproape jumătate din lucrările drumului național Porumbrei-Cimișlia au fost efectuate. Care este termenul limită

06 Apr. 2021, 13:44
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
06 Apr. 2021, 13:44 // Economie //  Valentina Buză

Construcția a 19 km, parte a traseului național M3 Porumbrei-Cimișlia, au fost făcute în proporție de circa 45%. Tronsonul care traversează extravilanul orașului Cimișlia, satelor Iurievca, Porumbrei, Sagaidac, Gradiște, Coștangalia din raionul Cimișlia, urmează a fi finalizat integral în luna ianuarie a anului 2022.

Scopul proiectului constă în eliberarea traseelor locale de traficul mașinilor de mare tonaj, reducerea timpului de deplasare a conducătorilor auto, dar și asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță și confort.

Până la finalul lucrărilor se dorește construcția unui drum nou cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic, reabilitarea unui pod din preajma satului Porumbrei, construcția a alte șapte poduri, 19 podețe și canale de scurgere, instalarea a peste 1000 de indicatoare rutiere și aplicarea marcajului rutier corespunzător.

 „În cadrul unei vizite la șantierul de construcție, reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor au monitorizat efectuarea lucrărilor de instalare a grinzilor și barierelor de siguranță a podurilor, construcție a terasamentelor și așternere a stratului drenant”, se menționează în comunicatul de presă.

Procesul de construcție a drumului cu 2 benzi de circulație se desfășoară din împrumutul cu o valoare de 30 milioane de euro, acordat de Banca Europeană de Investiții.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:43
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2021, 15:43 // Economie //  Elena Putregai

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 22 septembrie curent, indexarea venitului lunar minim garantat. Astfel, la 1 octombrie 2021, venitul lunar minim garantat va fi indexat cu 3,86% și va constitui 1196 lei.

Venitul minim garantat se utilizează la stabilirea dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului a famililiilor defavorizate.  Prevederile se conțin în Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social aprobat astăzi de Guvern.

Conform datelor din Sistemul Informațional Automatizat „Asistență socială”, în primul semestru al anului 2021 numărul mediu al familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social a constituit circa 52 950 de familii.

Mărimea medie a prestaţiei de ajutor social a constituit 1096 lei, iar după indexare va constitui 1138,5 lei (în creștere cu 42,5 lei).

Indexarea venitului lunar minim garantat pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale anului 2021 va necesita cheltuieli suplimentare din buget în sumă de 6,75 milioane lei. Mijloacele urmează să fie prevăzute la modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent.

Venitul lunar minim garantat se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române