Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Este important să învățăm matematica la școală. Cum ne poate ajuta în viitor?

09 Sept. 2021, 17:58
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
09 Sept. 2021, 17:58 // Life //  Valentina Buză

Cel puțin o dată, mulți dintre noi ne-am pus întrebarea: La ce îmi folosește matematica în viață? Dacă ea a venit în ce ne chinuiam să rezolvăm o ecuație, cu siguranță, am fost convinși că niciodată în viitor nu vom avea nevoie de ea.

De ce este important să învățăm matematică?

Când suntem încă în școală suntem tentați să credem că vom avea nevoie de matematică doar dacă avem înclinații spre domeniul real. Iar cei care vor să meargă pe această cale vor învăța mai intens la materiile reale pentru a se putea folosi de ele, pe viitor. Din păcate este greșit să gândim în felul acesta. Dar, ne vom da seama mult prea târziu. Este foarte posibil să nu realizăm niciodată.

Matematica este o știință exactă. În urma unor calcule mai simple sau mai complicate, cu ajutorul ei, trebuie să ajungem la un rezultat clar. De aceea, cei care nu vor să profeseze într-un domeniu bazat pe științele exacte consideră că este inutil să aprofundeze matematica.

Cu toate acestea, mulți cercetători și profesori au ajuns la o concluzie foarte clară, în ceea ce o privește. Matematica este o știință foarte importată atât pentru cei care vor să profeseze cu ajutorul ei, cât și pentru restul. Ea ne influențează viața zilnică în mii de feluri.

Ca să înțelegem mai bine această ipoteză trebuie să ne punem întrebarea: Cum am ajuns să evoluăm așa?  Când spun asta, mă refer atât la tehnologie cât și la fiecare dintre noi, la felul în care suntem construiți ca indivizi.

Cum ne modelează matematica?

Modul în care gândim, ca și oameni maturi, are la bază mai multe coordonate. Un cumul de factori din viața fiecăruia au determinat felul în care suntem construiți azi. De aceea, cei care și-au alocat timp și energie ca să învețe mai bine la școală, teoretic, sunt cei mai câștigați. ”Cea mai înaltă formă a gândirii pure există în matematică” a spus Platon.

E adevărat, nu toate materiile învățate în școală sau facultate ne vor contura viitorul în mod direct. Dar, toate își vor aduce aportul în modul nostru de gândire și în felul în care vedem viața la maturitate.

Așadar, matematica este o știință clară. Pentru a rezolva probleme și calcule de tip real, trebuie să cauți o metodă de rezolvare. De multe ori, poți găsi mai multe metode și doar un singur răspuns. În mod ciudat, fiecare exercițiu sau problemă de matematică rezolvată te-a făcut să fi ceea ce ești astăzi.

Marea majoritate a problemelor de matematică se bazează pe logică. Cu cât am făcut mai multe exerciții, cu atât logica noastră este mai dezvoltată. În timp ce căutai o soluție, practic ți-ai antrenat și exersat creierul să găsească alt mod de gândire. Astfel că, la maturitate vei putea găsi mult mai ușor și mai intuitiv rezolvări la probleme care nu au nici o legătură cu matematica, deoarece mintea ta este deja deschisă la astfel de provocări. O vei face în mod natural fără să bănui că acele exerciții ți-au folosit la ceva. De cele mai multe ori, credem că așa suntem noi. Unii mai deștepți și alții mai puțin dotați. De fapt, multitudinea de factori adunați de-a lungul vieții ne conturează mintea și existența.

Există mai multe metode de a rezolva o problemă. Unele chiar o rezolvă, dar altele nu. Totuși, noi căutăm mai multe variante. Prin acest lucru ne dezvoltăm creativitatea. Creativitatea nu este necesară doar în domeniile artei, așa cum am fi înclinați să credem. Creativitatea este un proces mental și social care implică generarea de idei sau concepte noi. Astfel că, în viața de zi avem nevoie de creativitate.

Te-ai întrebat vreodată, de ce unii reușesc în viață, iar alții nu?

Oamenii care au mintea ageră și antrenată, de obicei, au mare încrede în ei. Reușita lor vine din faptul că alegerile pe care le fac sunt foarte bine gândite. Toată lumea gândește la ceea ce vrea să pună în acțiune. Dar, numai unii vor fi capabili să vadă toate laturile problemei la care se expun. Mintea lor este exersată să găsească toate variantele posibile la o problemă. De aceea, ei pot să facă o previziune mai clară a aceea ce va urma. Mintea lor este deja antrenată pentru așa ceva. Vor lua în calcul toate coordonatele posibile, nu doar ceea ce este evident. De multe ori noi o denumim „intuiție”. Dar, la baza ei stau ore de exerciții și probleme care au dus la o gândire rapidă, logică, focusată pe rezultat și adunată din toate variantele posibile.

Acum, dacă e să ne gândim în mod direct, cum ne ajută matematică în viață, să nu uităm că mulți dintre noi au urmat o carieră bazată pe ea. Astfel că, pentru a lucra în domeniul aerodinamicii ai nevoie de ecuații. Dezvoltarea noilor medicamente se bazează pe statistici. Sunt studii care arată, că un procent mare din populația angajată cu ajutorul matematicii își aduce un aport important la economia unei țări.

Algoritmul din spatele motorului de căutare Google a fost făcut tot cu ajutorul matematicii. Așa au ajuns să fie miliardari Larry Page și Sergey Brin. Nivelul de tehnologie din ziua de azi se datorează, în mare parte, matematicii. Inteligența Artificială, aplicațiile folosite, toate au la bază metode matematice. Sunt milioane de oameni care folosesc matematica în mod curent. Tot efortul lor a dus la ceea ce avem astăzi.

Cu ce ne ajută matematica în viața de zi cu zi?

Dacă ne gândim la scopul matematicii dintr-o perspectivă strictă, în viața de zi cu zi, noi o folosim mereu. Dacă ești bucătar, tâmplar, mecanic, vânzător, medic, inginer sau om de știință cu siguranță ai nevoie de calcule matematice. Toată lumea are nevoie de ea, inclusiv în activitățile cotidiene. Ea te ajută să îți gestionezi timpul eficient sau să îți economisești banii. Dacă faci sport trebuie să îți calculezi timpul, strategia, distanța sau caloriile. Pentru gătit, va trebui să îți calculezi cantitățile necesare.

În concluzie, modul în care ne trăim este reflexia a ceea ce suntem. Experiențele și abilitățile acumulate sunt cele care ne definesc. Construcția noastră, alegerile pe care le facem, felul în care profităm de oportunități, modul în care reacționăm sunt realități care vin din gândirea noastră. Modul de gândire, al fiecăruia dintre noi, s-a format în timp, strat cu strat. La baza lui, în mod evident, stă matematica.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală