Curs valutar
  • EUR
    19.3386
    0%
  • USD
    18.7918
    0%
  • RUB
    0.1836
    0%
  • RON
    3.8870
    0%
  • UAH
    0.4458
    0%

Este important să învățăm matematica la școală. Cum ne poate ajuta în viitor?

09 Sept. 2021, 17:58
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
09 Sept. 2021, 17:58 // Life //  Valentina Buză

Cel puțin o dată, mulți dintre noi ne-am pus întrebarea: La ce îmi folosește matematica în viață? Dacă ea a venit în ce ne chinuiam să rezolvăm o ecuație, cu siguranță, am fost convinși că niciodată în viitor nu vom avea nevoie de ea.

De ce este important să învățăm matematică?

Când suntem încă în școală suntem tentați să credem că vom avea nevoie de matematică doar dacă avem înclinații spre domeniul real. Iar cei care vor să meargă pe această cale vor învăța mai intens la materiile reale pentru a se putea folosi de ele, pe viitor. Din păcate este greșit să gândim în felul acesta. Dar, ne vom da seama mult prea târziu. Este foarte posibil să nu realizăm niciodată.

Matematica este o știință exactă. În urma unor calcule mai simple sau mai complicate, cu ajutorul ei, trebuie să ajungem la un rezultat clar. De aceea, cei care nu vor să profeseze într-un domeniu bazat pe științele exacte consideră că este inutil să aprofundeze matematica.

Cu toate acestea, mulți cercetători și profesori au ajuns la o concluzie foarte clară, în ceea ce o privește. Matematica este o știință foarte importată atât pentru cei care vor să profeseze cu ajutorul ei, cât și pentru restul. Ea ne influențează viața zilnică în mii de feluri.

Ca să înțelegem mai bine această ipoteză trebuie să ne punem întrebarea: Cum am ajuns să evoluăm așa?  Când spun asta, mă refer atât la tehnologie cât și la fiecare dintre noi, la felul în care suntem construiți ca indivizi.

Cum ne modelează matematica?

Modul în care gândim, ca și oameni maturi, are la bază mai multe coordonate. Un cumul de factori din viața fiecăruia au determinat felul în care suntem construiți azi. De aceea, cei care și-au alocat timp și energie ca să învețe mai bine la școală, teoretic, sunt cei mai câștigați. ”Cea mai înaltă formă a gândirii pure există în matematică” a spus Platon.

E adevărat, nu toate materiile învățate în școală sau facultate ne vor contura viitorul în mod direct. Dar, toate își vor aduce aportul în modul nostru de gândire și în felul în care vedem viața la maturitate.

Așadar, matematica este o știință clară. Pentru a rezolva probleme și calcule de tip real, trebuie să cauți o metodă de rezolvare. De multe ori, poți găsi mai multe metode și doar un singur răspuns. În mod ciudat, fiecare exercițiu sau problemă de matematică rezolvată te-a făcut să fi ceea ce ești astăzi.

Marea majoritate a problemelor de matematică se bazează pe logică. Cu cât am făcut mai multe exerciții, cu atât logica noastră este mai dezvoltată. În timp ce căutai o soluție, practic ți-ai antrenat și exersat creierul să găsească alt mod de gândire. Astfel că, la maturitate vei putea găsi mult mai ușor și mai intuitiv rezolvări la probleme care nu au nici o legătură cu matematica, deoarece mintea ta este deja deschisă la astfel de provocări. O vei face în mod natural fără să bănui că acele exerciții ți-au folosit la ceva. De cele mai multe ori, credem că așa suntem noi. Unii mai deștepți și alții mai puțin dotați. De fapt, multitudinea de factori adunați de-a lungul vieții ne conturează mintea și existența.

Există mai multe metode de a rezolva o problemă. Unele chiar o rezolvă, dar altele nu. Totuși, noi căutăm mai multe variante. Prin acest lucru ne dezvoltăm creativitatea. Creativitatea nu este necesară doar în domeniile artei, așa cum am fi înclinați să credem. Creativitatea este un proces mental și social care implică generarea de idei sau concepte noi. Astfel că, în viața de zi avem nevoie de creativitate.

Te-ai întrebat vreodată, de ce unii reușesc în viață, iar alții nu?

Oamenii care au mintea ageră și antrenată, de obicei, au mare încrede în ei. Reușita lor vine din faptul că alegerile pe care le fac sunt foarte bine gândite. Toată lumea gândește la ceea ce vrea să pună în acțiune. Dar, numai unii vor fi capabili să vadă toate laturile problemei la care se expun. Mintea lor este exersată să găsească toate variantele posibile la o problemă. De aceea, ei pot să facă o previziune mai clară a aceea ce va urma. Mintea lor este deja antrenată pentru așa ceva. Vor lua în calcul toate coordonatele posibile, nu doar ceea ce este evident. De multe ori noi o denumim „intuiție”. Dar, la baza ei stau ore de exerciții și probleme care au dus la o gândire rapidă, logică, focusată pe rezultat și adunată din toate variantele posibile.

Acum, dacă e să ne gândim în mod direct, cum ne ajută matematică în viață, să nu uităm că mulți dintre noi au urmat o carieră bazată pe ea. Astfel că, pentru a lucra în domeniul aerodinamicii ai nevoie de ecuații. Dezvoltarea noilor medicamente se bazează pe statistici. Sunt studii care arată, că un procent mare din populația angajată cu ajutorul matematicii își aduce un aport important la economia unei țări.

Algoritmul din spatele motorului de căutare Google a fost făcut tot cu ajutorul matematicii. Așa au ajuns să fie miliardari Larry Page și Sergey Brin. Nivelul de tehnologie din ziua de azi se datorează, în mare parte, matematicii. Inteligența Artificială, aplicațiile folosite, toate au la bază metode matematice. Sunt milioane de oameni care folosesc matematica în mod curent. Tot efortul lor a dus la ceea ce avem astăzi.

Cu ce ne ajută matematica în viața de zi cu zi?

Dacă ne gândim la scopul matematicii dintr-o perspectivă strictă, în viața de zi cu zi, noi o folosim mereu. Dacă ești bucătar, tâmplar, mecanic, vânzător, medic, inginer sau om de știință cu siguranță ai nevoie de calcule matematice. Toată lumea are nevoie de ea, inclusiv în activitățile cotidiene. Ea te ajută să îți gestionezi timpul eficient sau să îți economisești banii. Dacă faci sport trebuie să îți calculezi timpul, strategia, distanța sau caloriile. Pentru gătit, va trebui să îți calculezi cantitățile necesare.

În concluzie, modul în care ne trăim este reflexia a ceea ce suntem. Experiențele și abilitățile acumulate sunt cele care ne definesc. Construcția noastră, alegerile pe care le facem, felul în care profităm de oportunități, modul în care reacționăm sunt realități care vin din gândirea noastră. Modul de gândire, al fiecăruia dintre noi, s-a format în timp, strat cu strat. La baza lui, în mod evident, stă matematica.

Realitatea Live

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
17 Ian. 2025, 22:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ana Panaguța
17 Ian. 2025, 22:37 // În Lume //  Ana Panaguța

Un bărbat care călătorea cu un tren de mare viteză în Germania s-a agăţat de exteriorul unui vagon, întrucât nu a reuşit să revină la bord după o pauză de fumat, supravieţuind în mod miraculos unor viteze de până la 282 km/h, a anunţat vineri Poliţia din această ţară, scrie digi24.ro.

Bărbatul în cauză, un cetăţean maghiar în vârstă de 40 de ani, s-a îmbarcat joi la Munchen într-un tren care călătorea spre Lubeck, un oraş costier din nordul Germaniei, fără să îşi cumpere un bilet, scrie Agerpres.

Totuşi, nu acesta a fost motivul din spatele cascadoriei sale riscante, a precizat Poliţia germană. Atunci când trenul s-a oprit în staţia din Ingoldstadt, la aproximativ 70 de kilometri nord de Munchen, pasagerul a coborât pe peron pentru a fuma o ţigară.

După ce a observat că uşile s-au închis şi că trenul s-a pus din nou în mişcare, bărbatul a sărit pe dispozitivul de fixare dintre două vagoane şi s-a ţinut de câteva cabluri, în timp ce trenul a accelerat la viteze de până la 282 km/h, au relatat reprezentanţii Poliţiei.

Persoane aflate pe peron au anunţat Poliţia în jurul orei locale 15:00. Mecanicul a oprit trenul în micul oraş Kinding, la circa 30 de kilometri nord de Ingoldstadt, unde bărbatul a fost arestat.

Atunci când a fost chestionat de Poliţie, el a spus că a sărit pe acel dispozitivul de fixare din exteriorul trenului deoarece bagajele sale se aflau încă în vagonul în care călătorea.

În mod surprinzător, pasagerul clandestin nu a fost rănit în acest incident care i-a pus viaţa în pericol, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei federale germane.

El este anchetat în prezent pentru că nu şi-a cumpărat bilet. De asemenea, este acuzat de „comportament perturbator” – care este însă considerat doar o infracţiune minoră.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală