Curs valutar
 • EUR
  19.9217
  0%
 • USD
  19.2760
  0%
 • RUB
  0.3169
  0%
 • RON
  4.0611
  0%
 • UAH
  0.5219
  0%

A pus picior peste picior! Istoria emoționantă a unui avocat moldovean. „La neavoastre, colțunu’ o ieșit afară…”

09 Sept. 2021, 15:19
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
09 Sept. 2021, 15:19 // Life //  Realitatea.md

Avocatul moldovean Dumitru Sliusarenco – cunoscut pentru activitatea sa pe domeniul drepturilor omului și stabilit de ceva vreme, împreună cu familia, în SUA – a dezvăluit o istorie emoționantă, cu ocazia Zilei Profesionale a Avocatului, marcată în Republica Moldova în fiecare an la 9 septembrie. Este vorba despre perioada în care era stagiar și abia își începea cariera. Istoria a fost descrisă într-o postare pe contul de Facebook.

Era anul 2010, când a decis să plece de la Curtea de Apel Chișinău din cauza salariului mic de 650 de lei pe lună, care nu-i ajungea nici de mâncare. Avea 25 de ani și era încă stagiar. „Am gasit în șifonier o pereche de pantaloni la dungă de-a lui tata și câteva cămăși. În cămăși puteau încăpea încă doi ca mine, de parcă purtam o perdea de-a bunicăi, așa că eram nevoit să le îndoi la spate și să le prind cu un bold (ca să fie slim fit). Pantalonii erau tot largi și scurți, eram cu 10 cm mai înalt ca tata, dar arătam de parcă am îmbrăcat pantalonii mamei. Curea am găsit tot în șifonier, era sovietică și atât de lungă că mă îmbrățișa de două ori, dar ajuta la aerodinamică (nu mă lua vântul). Iar pantofi desigur mi-am luat noi, de „zamș” – pe împrumut”.

Așa a umblat primul an. Avea doi clienți. „Principalul meu dosar era o cauză a unei femei cu doi băieței de 7-8 ani pe care fostul soț (un preot) încerca să o lipsească de capacitate de exercițiu, ca să-i ia apartamentul și terenul din Chișinău. Dacă mai simplu, el afirma că femeia are dizabilități mentale, iar el trebuie să fie numit tutore care să gestioneze tot. Pe atunci astfel de cauze erau foarte abuzive, omul lipsit de capacitate cel mai des rămânea fără nimic, pe undeva printr-un azil. Eu pe atunci nu prea știam nimic despre asta și habar n-aveam că peste 6 ani voi iniția o litigare la Curtea Constituțională care va pune capăt acestui abuz”.

„Clienta mea era (și este) o mamă extraordinară, care a trecut prin toate greutățile femeilor abuzate și a reușit singură să crească doi băieți minunati. Lucra în două schimburi, dar se pare că nu câștiga mai mult decât mine la Curtea de Apel, pentru că se îmbrăca cam la fel. Băieții ei tot. Așa umblam cu ea pe coridoarele instanțelor ca doi plouați. Cât așteptam să intrăm în ședință, prindeam uneori privirea ei către avocații de pe coridoare, îmbrăcați la patru ace, și înțelegeam că ar trebui și eu să arăt așa. Dar n-a zis niciodată nimic. Îmi era datoare cu o mie de lei (așa fusese înțelegerea) pe care nu mi-i putea achita, iar eu nu îi puteam cere. Eram legați unul de altul de greutăți și disperare, fiecare cu ale lui”, a povestit Dumitru Sliusarenco.

După opt luni de lucru pe dosar, venise ședința decisivă. „Intrasem în sala de ședințe și ținusem cel mai important discurs din viața mea până atunci. Mă pregătisem mult acasă în fața oglinzii. Dupa vreo 15 min. de oratorică, m-am așezat mândru pe scaun și am pus picioarele unul peste altul, ca avocatul oponent (care avea costum frumos și Mercedes), ca să arăt plin de încredere”.

„Doar că era o chestie de care n-am ținut cont. În cele 9 luni de stagiere, mergeam în fiecare zi pe jos din Buiucani spre Centru, ca să nu cheltui bani pe transport. De obicei lucram în oficiu – care era biblioteca publică de drept. De la mult mers pe jos, pantofii mei ieftini s-au ros si s-a facut o gaură la talpă, așa încât dacă nu eram atent, ciorapul ieșea afară prin talpa pantofului. Puneam de obicei o bucată de carton sau alt accesoriu ca să evit așa incidente. Dar în ziua ceea, de la emoții am uitat. Și iată stau eu așa, cu piciorul unul peste altul, iar în fața mea stă judecătoarea, grefiera și câțiva stagiari, care se chicotesc și zâmbesc între ei. La un moment dat aud un „psss.. psss”. Mă chema grefiera, care se uită la pantoful meu cocoțat peste genunchi și îmi șoptește: – Domnu’ avocat, la neavoastre astăiană, colțunu’ o ieșit afară…”, își amintește avocatul.

„M-am făcut mai roșu decât steagul comuniștilor și în secunda ceea am decis că toată treaba asta cu avocatura nu-i pentru mine și cum ies din ședința asta – renunț. Clienta mea stătea alături și își fărâma degetele de emoții. Dacă pierdeam, ea își putea pierde copiii și cel mai probabil urma sa fie internată într-o instituție psihiatrică. Peste câteva minute a venit decizia instanței”.

Într-un final, cererea a fost respinsă. A câștigat.

Avocatul Dumitru Sliusarenco și-a încheiat istoria cu felicitări tuturor colegilor de breaslă.

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Ursu Ana
12 Aug. 2022, 22:56 // Politica //  Ursu Ana

Guvernul britanic a declarat vineri stare de secetă în mare parte din Anglia, care a cunoscut cel mai arid început de an din ultima jumătate de secol. Autoritățile spun că aprovizionarea cu apă „este sigură”, însă cer populației să economisească apa.

Declararea stării de secetă, care implică acţiuni la nivel local care ar putea merge până la restricţii privind utilizarea apei, a fost declarată pentru prima dată după anul 2018. Măsura intervine în toiul unui val de căldură care afectează Marea Britanie, al doilea din această vară înregistrat într-o ţară neobişnuită cu temperaturi ridicate, scrie politik.md.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, frecvenţa acestor episoade va creşte, la fel ca şi durata şi intensitatea lor, sub efectul încălzirii globale. O alertă portocalie de „căldură extremă” este în vigoare începând de joi până vineri şi vizează toată zona sudică a Angliei şi o parte din Ţara Galilor, conform prognozelor emise de serviciul britanic de meteorologie Met Office.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Chiar dacă recordul absolut, de 40,3 grade Celsius, stabilit la 20 iulie, nu va fi egalat, vineri sunt aşteptate temperaturi de până la 35 de grade Celsius, şi chiar de 36 de grade Celsius, în acest weekend.

„Aprovizionarea cu apă este sigură”, au declarat ministerul şi agenţia pentru Mediu într-un comunicat, precizând că autorităţile fac apel la companiile de apă să „continue planificarea preventivă pentru a proteja rezervele critice în cazul unei toamne aride”.

„Facem apel la toată lumea să gestioneze cantitatea de apă pe care o utilizează în această perioadă excepţional de secetoasă”, a declarat directorul executiv al Agenţiei de Mediu, Harvey Bradshaw. „Suntem mai bine pregătiţi ca niciodată pentru perioadele călduroase, însă vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia, în special impactul asupra agricultorilor şi asupra mediului, şi, dacă va fi necesar, vom lua măsuri suplimentare”, a spus secretarul de stat responsabil pentru Apă, Steve Double.

Regatul Unit a cunoscut cea mai secetoasă lună iulie înregistrată în unele regiuni şi primul semestru cel mai arid înregistrat după anul 1976. Situaţia este de aşa natură încât sursa Tamisei este secată, iar fluviul care traversează Londra nu începe să curgă decât la aproximativ opt kilometri mai în aval, o situaţie fără precedent. Incendiile de vegetaţie sunt în creştere, iar în parcurile londoneze, la fel ca în mare parte din ţară, gazonul în mod obişnuit verde a devenit gălbui, iar solul este prăfos.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală