Uniunea Europeană oferă asistență financiară de cca 6,8 mil. de euro pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locale în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii Cahul. Astfel, fost lansat proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).
Obiectivele-cheie ale inițiativei, care urmează a fi atinse până în anul 2024, au fost prezentate la evenimentul de lansare a proiectului în data de 24 martie curent.
„Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea sectorului TIC și agenda reformei digitale a Republicii Moldova. Acest nou proiect, va contribui cu siguranță la completarea decalajul digital dintre capitală și sudul țării și va asigura o dezvoltare economică mai echitabilă în rândul regiunilor Republicii Moldova”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova.
În următorii ani, în cadrul proiectului, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ.
„EU4Innovation Centre va pune la dispoziție oportunități pentru dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, studenților, cadrelor didactice, dar și tinerilor specialiști. Ne bucurăm că zeci de instituții de învățământ din sudul țării vor beneficia de programe educaționale tehnologice”, a adăugat Anatolie Topală, secretar general al MECC.
La eveniment a fost prezentat proiectul viitorului EU4Innovation Centre – centru care va dezvolta mai multe servicii locale, programe și activități. Acesta va fi amplasat la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și va oferi mai multe facilități: săli pentru evenimente cu până la 300 de participanți, dotate cu sisteme audio-video, săli de traininig pentru a găzdui cursuri de formare și instruire, spații de co-working pentru antreprenorii locali, peste 50 de birouri de lucru.
EU4Moldova: Startup City Cahul va sprijini și educația STEM, prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen.
Totodată, cu o declarație în acest sens a venit și primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș. „Implementarea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul în regiunea de sud deschide noi oportunități și perspective de cooperare regională, inclusiv transfrontalieră, cu parteneri din România și Ucraina. Consider că EU4Innovation Centre va fi sursa primară care va furniza cunoștințe și aptitudini de calitate. Pe această cale, vreau să aduc sincere mulțumirii Uniunii Europene și Suediei pentru această intenție de a se extinde în regiunea Cahul”.