Curs valutar
  • EUR
    19.3386
    0.1412%
  • USD
    18.7918
    0.248%
  • RUB
    0.1836
    0.5447%
  • RON
    3.8870
    0.1286%
  • UAH
    0.4458
    0.5384%

Aducerea forțată a debitorului dacă nu se prezintă repetat, declarată neconstituțională

25 Mart. 2021, 18:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Mart. 2021, 18:46 // Societate //  Realitatea.md

Aducerea forțată a debitorului în cazul în care acesta nu se prezintă repetat la solicitarea executorului judecătoresc sau instanța de judecată, a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională a admis parțial azi excepția de neconstituționalitate ridicată din oficiu de judecătoarea Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Potrivit cauzei examinate de CC, magistrata Livia Mitrofan a contestat articolul 73 din Codul de executare, care se referă la aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc, atunci când debitorul refuză să se prezinte la solicitarea repetată a executorului. În asemenea cazuri, executorul judecătoresc formulează un demers la instanța competentă, iar instanța se pronunță asupra demersului pe baza materialelor anexate la acesta. Aducerea forțată, dacă este dispusă, se face de către angajații Ministerului Afacerilor Interne.

În jurisprudența sa referitoare la articolul 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la libertate, Curtea Europeană a notat că însoțirea și prezența unei persoane la secția de poliție constituie o „privare de libertate”. Atunci când o persoană nu poate decide în mod liber dacă îi urmează sau nu pe ofițerii de poliție la secția de poliție sau dacă persoana nu poate, odată ajunsă acolo, să părăsească secția în orice moment, fără a suporta consecințele respective, intervine dreptul la libertate.

Potrivit CC, scopul legitim urmărit de Codul de executare constă în realizarea drepturilor creditorilor recunoscute printr-un document executoriu prezentat spre executare în baza legii. „Acest scop legitim al Codului ține de asigurarea caracterului obligatoriu al hotărârilor judecătorești. El poate fi încadrat în scopurile legitime constituționale ale protecției drepturilor, libertăților și demnității altor persoane și garantării autorității justiției, prevăzute de articolul 54 alin. (2) din Constituție”, a menționat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă după pronunțarea hotărârii.

Articolul 54. Restrîngerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

(2) Exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu poate fi supus altor restrîngeri decît celor prevăzute de lege, care corespund normelor unanim recunoscute ale dreptului internaţional şi sînt necesare în interesele securităţii naţionale, integrităţii teritoriale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice, în scopul prevenirii tulburărilor în masă şi infracţiunilor, protejării drepturilor, libertăţilor şi demnităţii altor persoane, împiedicării divulgării informaţiilor confidenţiale sau garantării autorităţii şi imparţialităţii justiţiei.

Astfel, deși articolul contestat are ca scop „aducerea la cunoștința debitorului a actelor executorului judecătoresc” și, teoretic, „ar contribui la realizarea drepturilor altor persoane și a interesului garantării autorității justiției”, totuși, „aducerea actelor executorului la cunoștința debitorului” se realizează la o etapă anterioară, reglementată de Codul de executare, prin articolul care stabilește în detaliu „procedura aducerii la cunoștința debitorului a acestor acte”„Odată îndeplinită această procedură, se prezumă că debitorul este informat. Prin urmare, aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc este inutilă, prin prisma informării sale. Fiind inutilă, această acțiune lipsită de un scop legitim devine arbitrară, deci contrară articolului 25 din Constituție”, consideră Curtea Constituțională.

Articolul 25. Libertatea individuală şi siguranţa persoanei

(1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sînt inviolabile.

(2) Percheziţionarea, reţinerea sau arestarea unei persoane sînt permise numai în cazurile şi cu procedura prevăzute de lege.

(3) Reţinerea nu poate depăşi 72 de ore.

(4) Arestarea se face în temeiul unui mandat, emis de judecător, pentru o durată de cel mult 30 de zile. Asupra legalităţii mandatului se poate depune recurs, în condiţiile legii, în instanţa judecătorească ierarhic superioară. Termenul arestării poate fi prelungit numai de către judecător sau de către instanţa judecătorească, în condiţiile legii, cel mult pînă la 12 luni.

(5) Celui reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă motivele reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea – în cel mai scurt termen; motivele reţinerii şi învinuirea se aduc la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu.

(6) Eliberarea celui reţinut sau arestat este obligatorie dacă motivele reţinerii sau arestării au dispărut.

În acest sens, lipsa unui scop legitim constituțional pentru procedura aducerii forțate a debitorului în fața executorului judecătoresc duce la concluzia că „aducerea forțată a debitorului” încalcă articolul 25 coroborat cu articolul 54 din Constituție.

Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 73 din Codul de executare, Constituția fiind Legea Supremă.

Articolul 7. Constituţia, Lege Supremă

Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică.

 

Realitatea Live

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
17 Ian. 2025, 18:41
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
17 Ian. 2025, 18:41 // Sci-tech //  Elena Putregai

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins vineri, 17 ianuarie 2024, recursul depus de reţeaua de socializare TikTok cu scopul de a împiedica interzicerea sa pe teritoriul american printr-o lege adoptată în aprilie de către Congres.

Curtea Supremă a decis că o interdicție controversată asupra TikTok poate intra în vigoare în acest weekend, respingând un apel din partea proprietarilor popularei aplicații care susțineau că interdicția încalcă Primul Amendament.

Curtea a emis o opinie nesemnată și nu au existat disensiuni notabile, scrie edition.cnn.com.

Decizia, care a urmat avertismentelor din partea administrației Biden conform cărora aplicația reprezintă o amenințare „gravă” la adresa securității naționale din cauza legăturilor sale cu China, va permite ca interdicția să înceapă duminică. Dar există o mulțime de întrebări persistente cu privire la modul în care interdicția ar funcționa în practică, deoarece nu există niciun precedent în care guvernul SUA să blocheze o platformă majoră de social media. De asemenea, rămâne neclar modul în care guvernul ar pune în aplicare interdicția.

În avizul său, Curtea Supremă a recunoscut că, pentru 170 de milioane de americani, TikTok oferă „o modalitate distinctă și extinsă de exprimare, un mijloc de implicare și o sursă de comunitate”.

Dar instanța a spus, Congresul a fost axat pe preocupările de securitate națională și că, a spus instanța, a fost un factor decisiv în modul în care a cântărit cazul.

„Congresul a stabilit că dezinvestirea este necesară pentru a răspunde preocupărilor sale bine susținute privind securitatea națională în ceea ce privește practicile de colectare a datelor ale TikTok și relația cu un adversar străin”, a scris instanța.

Hotărârea îl pune, de asemenea, în lumina reflectoarelor pe președintele ales Donald Trump. În perioada premergătoare intrării în vigoare a interdicției, administrația președintelui Joe Biden a semnalat că va lăsa aplicarea interdicției pe seama lui Trump, care va fi inaugurat luni. În ciuda acestui fapt, TikTok a declarat că s-ar putea „întuneca” atunci când interdicția intră în vigoare.

Un oficial al administrației Biden a declarat joi pentru CNN că președintele demisionar intenționează să îl lase pe Trump să aplice orice interdicție.

„Poziția noastră în această privință a fost clară: TikTok ar trebui să continue să funcționeze sub proprietate americană”, a declarat un oficial al administrației Biden. „Având în vedere momentul în care intră în vigoare într-un weekend de sărbătoare, cu o zi înainte de inaugurare, va depinde de următoarea administrație să pună în aplicare”.

Directorul general al TikTok, Shou Chew, va fi așezat pe estradă, alături de alți directori generali de top din domeniul tehnologiei, la inaugurarea lui Trump – probabil un semn al seriozității cu care viitorul președinte încearcă să salveze aplicația.

Și cum unii membri ai Congresului sugerează acum că TikTok ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a găsi un cumpărător, Trump ar putea găsi sprijin în încercarea de a amâna interdicția pentru o dată ulterioară.

Legea îi oferă președintelui opțiunea de a prelungi interdicția cu 90 de zile, dar pentru a declanșa prelungirea este nevoie de dovezi că părțile care lucrează la cumpărare au făcut progrese semnificative, inclusiv acorduri juridice obligatorii pentru o astfel de afacere – iar compania mamă a TikTok, ByteDance, nu și-a actualizat public poziția conform căreia aplicația nu este de vânzare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală