Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

EXCLUSIV! După Sandu, Kozak s-a întâlnit cu Dodon și Voronin la Ambasada Rusiei. Omul lui Putin încă se află în Moldova

11 Aug. 2021, 22:33
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
11 Aug. 2021, 22:33 // Politica //  Realitatea.md

Reprezentantul administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitrii Kozak, care a venit miercuri, 11 august, în Republica Moldova nu s-a limitat doar la o singură întrevedere cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit surselor Realitatea.md, după ce a stat la vorbă cu Maia Sandu, Kozak a mers la sediul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, acolo unde era deja așteptat de către Igor Dodon și Vladimir Voronin.

Mai mult decât atât, sursele noastre susțin că Voronin, Dodon și Kozak au stat la sfat mai bine de doua ore. Întâlnirea ar fi avut un caracter strict secret, departe de ochii presei.

De menționat că, aeronava la bordul căruia a venit Kozak în Moldova încă se află pe Aeroportul Internațional Chișinău. Acesta a venit la Chișinău cu un Dassault Falcon 7X, care la data de 11 august a zburat din Moscova spre Geneva, ulterior de la Geneva a ajuns la Chișinău. Aeronava este înregistrată sub numărul RA-09007.


Realitatea.md amintește că autoritățile de la Chișinău au anunțat marți, 10 august, că Dmitrii Kozak ar urma să ajungă astăzi în Republica Moldova. Nici partea rusă, nici partea moldovenească nu au anunțat care este scopul vizitei.

Odată ajuns la Chișinău, întrevederea dintre Dmitrii Kozak și Maia Sandu, ministrul Afacerilor Exterene și viceprim-ministru pentru Reintegrare s-a desfășurat departe de ochii presei.


Dmitrii Kozak este cunoscut drept pentru „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”, care presupunea federalizarea statului moldovenesc în 2003. Planul Kozak stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei).

Se propunea ca limba de stat să fie „moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă”, fără a se preciza care este diferența dintre limba de stat şi limba oficială. Semnarea „Memorandumului Kozak” urma să aibă loc la Chișinău, iar la eveniment urma să participe Vladimir Putin. Ideea oficialului rus a fost respinsă de către președintele Vladimir Voronin.

Voronin a făcut o declarație cu privire la respingerea „Memorandumului din 2003” ca fiind în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, care definește Republica Moldova ca un stat neutru ce nu putea permite accesul trupelor străine pe teritoriul său, de asemenea țara ne putând adera la alianțe militare.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”