Atacurile cu rachete balistice și de croazieră lansate de Rusia în Ucraina au stârnit îngrijorare în Europa și Statele Unite, deschizând astfel „cutia Pandorei” în ceea ce privește întărirea arsenalului NATO, a avertizat directorul Proiectului de Informare Nucleară al Federației Oamenilor de Știință Americani. Potrivit Business Insider, noile arme și livrările de echipamente prevăzute ridică semne de întrebare cu privire la escaladarea tensiunilor la niveluri fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece.
SUA au anunțat planuri de a desfășura noi sisteme de lansare a rachetelor cu rază lungă de acțiune în Germania, începând cu anul 2026. Arsenalul de arme convenționale va include rachete SM-6, Tomahawk și arme hipersonice experimentale, ce au „o rază de acțiune considerabil mai mare față de armele cu lansare de la sol”, deja prezente în Europa.
La scurt timp după, mai multe state europene au semnat o inițiativă comună de dezvoltare a unor noi rachete de croazieră lansate de la sol.
Army looking to conduct a flight of its Dark Eagle #LRHW Long Range Hypersonic Weapon system this week. The Navy successfully conducted a land based end-to-end test of its Conventional Prompt Strike weapon system recently that shares the All Up Round with US Army’s LRHW. https://t.co/1jWrjN9G9p pic.twitter.com/XvF2O2bTDh
— AirPower 2.0 (MIL_STD) (@AirPowerNEW1) July 24, 2024
La acea vreme, ministrul apărării din Franța, Sebastien Lecornu, a spus că era „clar un segment pe care nu îl avem”. Polonia, Germania și Italia s-au alăturat acestui demers și au menționat că doresc să extindă colaborarea cu și mai mulți aliați.
Aceste inițiative reflectă interesul crescut al SUA și al principalilor săi aliați europeni pentru armele cu rază lungă de acțiune, unele decizii recente fiind influențate de evoluțiile de pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit sursei citate.
„Războiul din Ucraina arată că bombardamentele de la mare distanță sunt o problemă esențială pentru apărarea Europei”, a scris Lecornu pe platforma X.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Atitudinea multor țări europene cu privire la apărare s-a schimbat de când Rusia a atacat Ucraina, dar și de teamă că SUA ar putea să se implice mai puțin pentru susținerea alianței NATO sub o posibilă nouă administrație Trump.