Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina are un plan de a elibera Crimeea, la mai bine de un deceniu după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anexat ilegal peninsula. Întrebat de jurnaliștii ziarului britanic The Guardian dacă acest lucru este cu adevărat posibil, generalul supranumit „Leopardul Zăpezii” a răspuns: „Este realist. Desigur, acesta este un mare secret militar”.
Potrivit acestuia, Ucraina va face tot posibilul pentru a atinge frontierele recunoscute la nivel internațional din 1991.
„Trebuie să învingem… pentru a ne elibera cetățenii care se află în teritoriile ocupate, care suferă”, a adăugat el.
În mai mult de doi ani, Ucraina a reușit să scufunde sau să avarieze aproximativ o treime din navele Flotei ruse din Marea Neagră. Săptămâna trecută, flota rusă și-a retras ultima navă de patrulare din Crimeea ocupată. Retragerea navelor de război rusești din peninsulă este încă un indiciu că, în ciuda tuturor lucrurilor, Ucraina câștigă de fapt războiul pe mare.
Sîrski a mai declarat că armata ucraineană, grație dronelor kamikaze cu rază lungă de acțiune, a lovit aproximativ 200 de infrastructuri critice și teritoriul Rusiei. Iar
toate aceste facilități erau legate de „logistica militară” și includ fabrici, depozite de combustibil și depozite de muniții. El a amintit că dronele navale au scufundat aproximativ o treime din flota rusă de la Marea Neagră.
„A devenit într-adevăr o capcană pentru ei, iar pentru unele [nave] un mormânt”, a spus comandantul șef al armatei ucrainene.
El a adăugat, de asemenea, că Kremlinul a fost forțat să-și „retragă complet forțele” din portul Sevastopolului ocupat temporar după o serie de atacuri ucrainene.
Șeful statului major al armatei Ucrinei a precizat că pierderile trupelor ruse pe câmpul de luptă sunt de trei ori mai mari decât pierderile apărătorilor ucrainei, iar conform estimărilor sale, invadatorii doresc să crească numărul de trupe pe front la 690 de mii de oameni.
Generaelul Sîrski a remarcat că înaintarea invadatorilor ruși a fost realizată cu un cost uimitor de sacrificiu uman.
Pierderile Kremlinului sunt „de trei ori” mai mari decât cele ucrainene, iar în unele zone „chiar mai mult”. „Numărul morților lor este mult mai mare”, a subliniat el.
Sîrskî a spus că tacticile ucrainene sunt în contrast cu cele ale rușilor, cunoscuți pentru că sacrifică un număr imens de infanteriști pentru a câștiga „100 – 200 de metri” de teren.
„Este foarte important pentru noi să salvăm viețile soldaților noștri. Nu apărăm ruinele până la moarte”, a subliniat Sîrski.
Trupele ruse depășesc numărul forțelor de apărare ucrainene în ceea ce privește echipamentul de două până la trei ori, a precizat Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Când vine vorba de echipamente, raportul este de 1:2 sau 1:3 în favoarea lor. Prin urmare, pentru noi, problema aprovizionării, problema calității este într-adevăr în prim-plan”, a spus el.
El a menționat că, față de 2022, numărul tancurilor rusești a crescut de la 1.700 la 3.500, iar numărul sistemelor de artilerie a crescut de aproape trei ori. Și în general, trupele ruse au un avantaj semnificativ în ceea ce privește forțele și mijloacele.
Acest avantaj în numărul de echipamente și personal al trupelor explică stagnarea și avansul târâtor al inamicului pe câmpul de luptă, spune generalul care a recunoscut că totul este „foarte dificil”.
„Agresorul rus ne atacă pozițiile în multe direcții”, a spus el.
La întrebarea dacă este posibil să se oprească această ofensivă, a răspuns că da, pentru că de multe ori totul depinde de rezistența oamenilor. EL a remarcat că datorită curajului armatei a fost posibilă oprirea ofensivei din regiunea Harkov.
În același timp, spune că ultimele victorii ale Rusiei sunt realizări locale „tactice”, nu o descoperire „operațională”.
„În principiu, inamicul nu a făcut progrese semnificative”, susține el.
Sîrski a declarat că avioanele americane F 16 vor ajuta armata ucraineană să lovească țintele terestre ale ocupanților, vor consolida apărarea aeriană a Ucrainei, dar vor avea unele limitări pe linia frontului.
El a subliniat că aceste aeronave vor permite armatei ucrainene să contracareze mai eficient rachetele de croazieră rusești și să lovească ținte la sol.
Cu toate acestea, a spus el, există limite ale capacităților F-16. Aceste avioane de vânătoare vor trebui să rămână la „40 de kilometri sau mai mult” de linia frontului din cauza riscului ca trupele ruse să le distrugă.
Întrebat de jurnaliști când va primi Ucraina F-16 de la partenerii săi, Sîrski a răspuns: „Știu. Dar, din păcate, nu vă pot spune despre asta”.
Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, comentând transferul de F-16 către Ucraina, a declarat că acestea vor sosi „în viitorul apropiat”. În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că forțele armate ucrainene nu vor putea face față ocupanților ruși până când nu vor avea 128 de aeronave de acest tip.