Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Exploatarea persoanelor prin TRAFIC, una dintre cele mai grave încălcări ale demnității umane

30 Iul. 2021, 14:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Iul. 2021, 14:56 // Societate //  Valentina Buză

Fiecare țară se confruntă cu infracțiunea de trafic de persoane și fiecare autoritate responsabilă are misiunea de a o combate – atât direct, prin investigații și urmăriri penale, cât și în sensul mai profund al eforturilor serioase și susținute de prevenire, care au ca scop protejarea generațiilor viitoare de astfel de încercări.

Pentru al VIII-lea an consecutiv, la data de 30 iulie, în Republica Moldova se marchează Ziua Mondială împotriva traficului de fiinţe umane. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 2013.

Folosind acest prilej, angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane împreună cu colegii din cadrul Direcţiei investigare infracţiuni informaţionale a Inspectoratului naţional de investigaţii, cu suportul Inspectoratului naţional de securitate publică al IGP, inclusiv al partenerilor OIM Misiunea în Republica Moldova şi Centrul Internaţional „La Strada”, au desfășurat acţiuni de informare și sensibilizare la taberele de odihnă pentru copii „Perla Nistrului” din orașul Vadul lui Vodă şi „Poeniţa Veselă” din raionul Ialoveni.

Specialiștii au vorbit copiilor și maturilor despre riscurile prezente, dar și au oferit recomandări de care să țină cont pentru a nu cădea pradă exploatării şi abuzurilor online.

„Comerțul și exploatarea persoanelor prin trafic este una dintre cele mai grave încălcări ale demnității umane. Scopurile traficului de persoane variază de la munca forțată și obligatorie, la diferite forme de exploatare sexuală, căsătorii forțate, prelevarea organelor și alte forme de exploatări contemporane similare sclaviei”.

În context, în cazul în care persoanele ajung în astfel de situaţii de risc sau le-au devenit cunoscute cazuri de traficare a altor persoane, sunt încurajaţi să informeze despre aceste fapte la linia fierbinte a CCTP 0(22)254998 sau la adresa electronică: cancelaria_cctp@igp.gov.md sau cctp_ini@igp.gov.md.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:06
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
16 Sept. 2021, 18:06 // Economie //  Petru Cosoi

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române