Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

FABULOS! Cercetătorii au recreat atmosfera de pe Titan în fiole mici de sticlă

04 Sept. 2021, 19:58
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
04 Sept. 2021, 19:58 // Cosmos //  Valentina Buză

Cercetătorii au reușit să recreeze condițiile atmosferice de pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, în recipiente de sticlă de tip cilindru, într-o încercare de a înțelege mai bine felul în care pot apărea formele de viață și ce condiții atmosferice favorizează acest proces.

Titan, la fel ca Pământul, are o atmosferă densă și cicluri meteorologice cu sezoane. Atmosfera sa are, însă, o altă componență chimică și minerală, conform cercetătorilor care au realizat studiul, unii dintre ei de la Southern Methodist University din Dallas.

Cercetările anterioare, efectuate după misiunea Cassini-Huygens a NASA, care a studiat îndeaproape planeta Saturn și sateliții ei, au dezvăluit că Titan are o atmosferă foarte densă cu o componență de nitrogen și metan.

Informațiile științifice au arătat ca satelitul este singurul corp ceresc, pe lângă planeta noastră, care are mări lichide la suprafață și molecule organice. Din acest punct de vedere, Titan ar putea deveni un „laborator natural” pentru a studia condițiile propice pentru apariția și dezvoltarea vieții.

Cercetătorii cred că nitrogenul și metanul din atmosfera lui Titan reacționează pentru a produce molecule organice cu dimeniuni și complexitate variate, sub efectul căldurii și luminii solare, câmpului magnetic al planetei Saturn și radației care vine din spațiu.

Din acest punct de vedere, această combinație ar putea da oportunitatea de a cerceta care sunt condițiile care favorizează apariția moleculelor precursoare vieții pe planete altele decât Pământul.

Atmosfera lui Titan într-un cilindru de sticlă

Studiul realizat a dezvăluit proprietățile fundamentale ale două molecule organice despre care se crede că există pe Titan. Pe satelit, însă, ele iau formă de cristale înghețate, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Este vorba de acetonitril și propionitril care ar fi abundente pe Titan sub formă de cristale.

Ele formează suprafețe care ar putea să favorizeze formarea de noi molecule organice, la rândul lor capabile să favorizeze apariția vieții. Deși proprietățile acestor două molecule sunt cunoscute pe Pământ, ele nu au fost studiate până acum în condiții similare atmosferei lui Titan.

„Noi am creat în laborator condițiile atmosferice de pe Titan în cilindri de sticlă. Introducem apă pe care o înghețăm pentru a simula temperaturile foarte scăzute de pe Titan. Acoperim apoi cu etan care se transformă în lichid și care imită lacurile de hidrocarbon descoperite de Cassini-Huygens”,  spune Tomce Runcevski, unul dintre cercetătorii care a efectuat experimentul.

Ca parte a experimentului, cercetătorii au adăugat nitrogen în cilindri și apoi au introdus cele două molecule organice pentru a simula felul în care acestea ajung pe suprafață sub formă de precipitații.

„Experimentul a dezvăluit multe lucruri despre structura gheții planetare. Am aflat, de exemplu, că forma cristalină a propionitrilului nu se extinde uniform de-a lungul dimensiunilor sale, ceea ce înseamnă că suprafața planetară se poate crăpa din cauza schimbărilor bruște de temperatură”.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 21:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 21:57 // Economie //  Cristina Vlah

Noi avem astăzi pensionari la vârsta de 32 de ani. Persoane, care lucrează în Penitenciare, unde se calculează un an lucrat – cât trei, după care au lucrat în structurile de forță. Și sunt cazuri de pensionare la vârsta de 32 de ani, unde statul va achita toată viața pensia respectivă.

Declarația aparține președintelui Comisiei de protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează Realitatea.md.

În acest sens, deputații vor să revizuiască unele prevederi legale cu privire la inechitatea vârstei de pensionare. Astfel, consideră parlamentarul, se va reduce din presiunea economică asupra bugetului Asigurărilor Publice.

„Sunt asemenea lucruri, care trebuie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului. Și, odată corectate, vor reduce un pic din presiune. Noi ținem cont de toate aceste aspecte. Am început cu pensia minimă, ca prim pas și urmează să corectăm toate aceste probleme”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm, că pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova, vârsta standard de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani şi 6 luni, iar pentru bărbați vârsta este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române