Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

FOTO Șapte dintre cele mai ciudate lucruri care există pe Pământ

03 Sept. 2021, 08:18
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
03 Sept. 2021, 08:18 // Cosmos //  Realitatea.md

Pământul este minunat de ciudat. De la creaturi minuscule care pot supraviețui în cele mai vitrege condiții, la minerale atât de închise la culoare încât ochiul uman nu le poate distinge. Iată câteva din cele mai uimitoare lucruri care există pe planeta Albastră despre a căror existență nu ai fi crezut vreodată că este posibilă.

Planeta Albastră continuă să ne uimească prin lucrurile pe care ni le poate oferi. Chiar dacă unele lucruri au fost suficient de mediatizate pentru a deveni cunoscute, există și lucruri mai puțin știute de către oameni. Află care sunt acestea.

Vantablack, cea mai neagră substanță din Univers

Vantablack este un material făcut din nanotuburi de carbon, cu o absorbție maximă de 99,965% din radiație. Este cea mai neagră substanță cunoscută. Acest material reprezintă o „pădure” de nanotuburi verticale. Când lumina atinge suprafața vantablack-ului, în loc să se reflecte înapoi, aceasta rămâne “prinsă” în interior și este continuu refractată între tubi până când se transformă în căldură. Practic, oamenii nu disting culoarea acestui material. Pur si simplu se uită la el și se holbează intr-o gaură neagră.

Îngerul albastru, un animal acvatic asemănător unui extraterestru

Glaucus Atlanticus este o specie de melc acvatic denumită “îngerul albastru”. Această creatură minunată se găsește numai în apele adânci ale Coastei Africii de Sud și ale Australiei.  Ca orice arătare încântătoare la prima vedere, este și foarte periculoasă. Ingerul Albastru este carnivor și se hrănește cu animale maritime veninoase, cum ar fi Galera Portugheza, cea mai periculoasă meduză otrăvitoare din lume. Ingerul Albastru colecteaza veninul prazii sale si il foloseste la urmatoarea vanatoare.

Aerogel, materialul care arată ca un nor pufos

Aerogelul este un material ultraușor fabricat din gel și gaz. I se mai spune și “fum înghețat” sau “nor solid” datorită aspectului său aerat. Aerogelurile sunt o clasă specială de materiale poroase obținute prin uscarea în condiții supracritice a unui gel umed. Metoda de preparare conferă aerogelului proprietăți speciale: porozitate și omogenitate ridicată, volum al porilor foarte mare, densitate extrem de scăzută și suprafață specifică foarte mare. În cazul aerogelurilor se poate ajunge ca aerul să ocupe mai mult de 98% din volum. Este folosit în izolații pentru că aerul este un slab conductor de căldură.

Coaja colorată a eucaliptului curcubeu

Eucalyptus Deglupta arată ca și când tocmai ar fi picat dintr-un magazin cu bomboane. Crește în Indonezia, Papua Noua Guinee și Filipine. Acest copac are coaja multicoloră, în nuanțe puternice de albastru, portocaliu, verde sau galben.  Culorile neobișnuite apar când copacul își schimbă scoarța, iar nuanțele se schimbă pe măsură ce copacul înaintează în vârstă. Curcubeul se formează datorită clorifilei care se combină cu taninii specifici acestei specii de eucalipt.

Catedrala de sare din adâncuri

Catedrala de sare din Zipaquira este o biserica catolica construita in galeriile subterane din Cundinamarca, în Columbia.  Aceasta a fost ridicată într-o fostă mină de sare în anul 1954. Este construită exclusiv din blocuri de sare și se află la 180 de metri adâncime. Catedrala poate adăposti peste zece mii de credincioși.

Rechinul Goblin, fosila vie coborâtă din cele mai negre coșmaruri

Rechinul Goblin este o specie de rechin abisal descris de cercetători ca fiind o fosilă vie deoarece a existat ca specie în trecutul îndepărtat și nu are rude apropiate în prezent. Această specie a locuit pe această planetă încă de acum 100 milioane de ani, ceea ce nu se poate spune deocamdată despre alte specii de rechini. Numele de Goblin se referă la aspectul său bizar și este de fapt o poreclă, iar alături de acesta, rechinul este supranumit și Rhino sau spiriduș. Rechinul Goblin are lungimea corpului de până la 3,3 m și greutatea de peste 160 kg. Această creatură a adâncurilor a folosit drep inspirație pentru neomorful din filmul Alien:Covenant.

Bismutul, un mineral cu aspect psihedelic

Probabil vă amintiți bismutul din tabelul elementelor afisat in cabinetul de chimie pe care-l vizitati in timpul anilor de liceu. Este posibil să-l fi reținut mai bine dacă ați fi știut că este atât de colorat. Este un cristal multicolor, care pare alcătuit din mai multe curcubee suprapuse.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 20:48
 // Categoria: Sport // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 20:48 // Sport //  Mădălina Sorokovsky

Sezonul fotbalistic 2021-2022 este cel mai bun pentru fotbalul moldovenesc în cupele europene din toată istoria de 30 de ani. Drept confirmare vine coeficientul nostru și cifrele clasamentului întocmit de UEFA în baza rezultatelor participării cluburilor noastre în competițiile continentale. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Federației Moldovenească de Fotbal (FMF).

Datorită parcursului de excepție în Liga Campionilor al campioanei Moldovei, Sheriff Tiraspol, calificarea în faza grupelor și debutul victorios în UCL, Republica Moldova a atins cel mai mare coeficient din istorie – 4.000 de puncte. Acesta reprezintă o medie a numărului de puncte împărțit la numărul de cluburi participante din partea țării.

La moment, Moldova împarte locul șapte al clasamentului European al coeficienților cu Spania și Serbia! 

De menționat0 că, ibericii participă în cupele europene cu toate cele 7 echipe, 5 dintre care în Champions League.

Cluburile moldovenești au acumulat în total 16 puncte în acest sezon de cupele europene, 13 dintre care sunt obținute de campioana Sheriff, iar celelalte 3 sunt împărțite de Milsami Orhei și Petrocub Hîncești, care au trecut câte un tur preliminar în UEFA Conference League.

Anterior, cel mai mare coeficient (3.375), Moldova l-a obținut în sezonul 2013/14, când a fost reprezentată în Europa de Sheriff Tiraspol, Milsami Orhei, Dacia Chișinău și FC Tiraspol.

Tot în acest sezon, fotbalul moldovenesc are șanse mari de a stabili un alt record. Este vorba de coeficienții pe țară în ultimii cinci ani, în baza cărora se întocmește clasamentul UEFA și, implicit, numărul de echipe participante în următoarea ediție a cupelor europene.

Astăzi, fotbalul nostru are un coeficient de 10.000 puncte, ce îi asigură locul 33, în creștere cu 12 poziții față de sezonul precedent. Dacă Sheriff va continua evoluțiile foarte bune în grupele Champions League, Moldova poate depăși cel mai mare coeficient (10.375) înregistrat anterior în sezonul 2013/14.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române