Curs valutar
 • EUR
  19.2940
  0.24%
 • USD
  17.7850
  -0.0034%
 • RUB
  0.2027
  0.0987%
 • RON
  3.8782
  0.2063%
 • UAH
  0.4351
  -0.2988%

„Față umflată și picioare de pasăre”. Efectele nebănuite ale turismului spațial

30 Iun. 2024, 20:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
30 Iun. 2024, 20:00 // Cosmos //  Elena Putregai

Călătoriile spațiale au numeroase efecte asupra sănătății umane, de la pierderea masei osoase și musculare, la expunerea la radiații, ori efectele imponderabilității asupra sistemului vestibular. Mai nou, s-au descoperit și alte riscuri pentru anumite categorii de persoane. Medicina spațială s-a concentrat până acum asupra efectelor microgravitației în cazul astronauților sănătoși, dar odată cu avântul turismului spațial s-au descoperit și alte riscuri la care se pot expune astronauții amatori. Nu de alta, dar costurile pentru o astfel de experiență sunt astronomice și prin urmare și siguranța plătitorilor trebuie să fie pe măsură.

Turismul spațial, deși este un domeniu emergent și fascinant, are încă prea multe necunoscute, mai ales în privința aspectelor legate de efectele microgravitației asupra corpului uman.

„Insuficiența cardiacă afectează peste 100 de milioane de oameni la nivel global”, a menționat dr. Lex van Loon, profesor asistent la Universitatea Națională Australiană și Universitatea din Twente – Olanda, coautor al unui studiu publicat pe site-ul Frontiers, citat de „The National”.

Acesta a dorit astfel să atragă atenția asupra astronauților neprofesioniști cu afecțiuni preexistente care ar putea fi afectați de microgravitație în timpul unei călătorii în spațiu.

Cum microgravitația provoacă redistribuirea fluidelor corporale și schimbări în sistemul cardiovascular, ar putea reprezenta riscuri semnificative pentru sănătatea unor turiști spațiali mai în vârstă, punând presiune asupra celor cu inimi slăbite, după cum au avertizat și oamenii de știință.

Astronauții profesioniști trec de obicei printr-un antrenament fizic intensiv înainte de misiuni, dar, odată cu evoluția turismului spațial, cei dornici să călătorească dincolo de atmosfera Pământului s-au dovedit a fi adesea mai în vârstă și mai puțin în formă fizică decât înainte.

Dr. Lex van Loon și colegii săi au folosit modele pentru a simula condițiile spațiale și a vedea cum s-ar descurca astfel de persoane în spațiu, iar rezultatele obținute în urma studiului au fost îngrijorătoare.

„Simulările noastre au arătat că intrarea în microgravitație crește debitul cardiac la toți indivizii. Cu toate acestea, pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, această creștere a debitului cardiac este însoțită de o creștere periculoasă a presiunii atriale stângi, ceea ce poate duce la edem pulmonar – o afecțiune în care lichidul se acumulează în plămâni, îngreunând respirația”, au descris cercetătorii riscurile călătoriei spațiale pentru persoanele în vârstă.

Cert este că turismul spațial devine din ce în ce mai popular, în ciuda prețurilor exorbitante ce presupun o astfel de călătorie.

Doar în luna iunie, până la jumătatea ei, Virgin Galactic – una dintre cele trei mari companii care monopolizează piața călătoriilor în spațiu alături de SpaceX și Blue Origin – lansase șase persoane în spațiul suborbital, inclusiv trei turiști spațiali plătitori, pentru un cost de aproximativ 450.000 de dolari/persoană.

A fost ultimul zbor al navei spațiale VSS Unity înainte ca Virgin Galactic  să dezvolte următoarea generație de nave spațiale Delta. Compania speră că acestea vor permite operarea mai frecventă a zborurilor.

În acest context, oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor la care se supun turiștii spațiali. Dr. van Loon spre exemplu a menționat că rezultatele studiului său subliniază importanța cercetării suplimentare privind efectele pe termen lung ale acestor călătorii în spațiu asupra sănătății cardiovasculare.

Acesta a vorbit despre dezvoltarea de gemeni – replici digitale umane – un model virtual extrem de detaliat al sistemelor fiziologice ale unui individ cu ajutorul cărora ar putea fi continuate studiile pentru siguranța în cadrul acestor călătorii în spațiu: „Această abordare ar permite evaluări personalizate ale riscurilor și contramăsuri adaptate”.

Practic s-ar afla modul în care reacționează diverse afecțiuni cardiace la stresul turismului spațial: „Visul călătoriilor spațiale este mai aproape ca niciodată, dar odată cu el vine responsabilitatea de a înțelege și atenua riscurile de sănătate asociate cu această nouă frontieră. Pe măsură ce continuăm să împingem limitele explorării, integrarea tehnologiilor avansate precum gemenii digitali umani va fi crucială pentru protejarea sănătății și bunăstării tuturor celor care se aventurează în ultima frontieră”.

Microgravitația cum spuneam are efecte și asupra sistemului imunitar, astronauții fiind în pericol să dezvolte infecții și afecțiuni ale pielii. Schimbările observate la celulele umane, în spațiu, sunt observate și pe măsură ce îmbătrânim, fapt ce i-a ajutat pe cercetători să-și facă o imagine despre modul în care celulele sistemului imunitar, precum limfocitele și monocitele, sunt modificate de gravitația redusă.

Procesul alterează funcția celulelor la nivel de celulă individuală – schimbări care sunt observate și în timpul procesului normal de îmbătrânire.

Cu această ocazie s-a descoperit și că un pigment vegetal, numit quercetină, a inversat aproximativ 70% din schimbările cauzate de lipsa gravitației.

În noua eră a turismului spațial, persoanele mai în vârstă care visează să exploreze „ultima frontieră” trebuie să fie conștiente de un sindrom specific cauzat de microgravitație.

Denumit informal „sindromul față umflată și picioare de pasăre”, acest fenomen apare din cauza redistribuirii fluidelor în corp atunci când este expus la medii de gravitație zero, pentru că fluidele din corpul uman tind să se deplaseze din partea inferioară a corpului spre partea superioară.

Acest lucru poate cauza umflarea feței și subțierea picioarelor, iar la turiștii spațiali mai în vârstă, poate prezenta riscuri suplimentare, deoarece poate exacerba problemele de sănătate preexistente și poate crea disconfort semnificativ.

Pe lângă examinările medicale riguroase, înainte de astfel de călătorii în spațiu, se sugerează și dezvoltarea unor programe de antrenament special concepute pentru a pregăti corpul pentru condițiile unice ale spațiului.

Este așadar crucial, pe măsură ce turismul spațial devine din ce în ce mai accesibil, ca toate persoanele interesate să fie bine informate despre unele pericole în spațiu și pregătite pentru a face față provocărilor fizice pe care le aduce o astfel de aventură.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
12 Iul. 2024, 20:20
 // Categoria: Sport // Autor:  Vlada Ciorici
12 Iul. 2024, 20:20 // Sport //  Vlada Ciorici

Cu trei zile înaintea finalei EURO 2024 dintre Spania și Anglia, publicația Marca a publicat o listă cu salariile pe care le câștigă selecționerii care au fost prezenți la turneul final din Germania, scrie bani.md.

Topul salariilor selecționerilor de la EURO 2024:

 1. Gareth Southgate (Anglia) – 5,8 milioane de euro
 2. Julian Nagelsmann (Germania) – 4,8 milioane de euro
 3. Roberto Martinez (Portugalia) – 4 milioane de euro
 4. Didier Deschamps (Franța) – 3,8 milioane de euro
 5. Ronald Koeman (Olanda) – 3 milioane de euro
 6. Luciani Spaletti (Italia) – 3 milioane de euro
 7. Vinceno Montella (Turcia) – 1,8 milioane de euro
 8. Murat Yakin (Elveția) – 1,6 milioane de euro
 9. Ralf Rangnick (Austria) – 1,5 milioane de euro
 10. Domenico Tedesco (Belgia) – 1,5 milioane de euro
 11. Zlatko Dalic (Croația) – 1,5 milioane de euro
 12. Dragan Stojkovic (Serbia) – 1,4 milioane de euro
 13. Luis de la Fuente (Spania) – 1,25 milioane de euro
 14. Serghei Rebrov (Ucraina) – 1,25 milioane de euro
 15. Kasper Hjulmand (Danemarca) – 1,15 milioane de euro
 16. Sylvinho (Albania) – 750.000 de euro
 17. Michael Probierz (Polonia) – 560.000 de euro
 18. Steve Clark (Scoția) – 550.000 de euro
 19. Francesco Calzona (Slovacia) – 540.000 de euro
 20. Marco Rossi (Ungaria) – 300.000 de euro
 21. Matja Kek (Slovenia) – 300.000 de euro
 22. Ivan Hasek (Cehia) – 250.000 de euro
 23. Edi Iordănescu (România) – 240.000 de euro
 24. Willy Sagnol (Georgia) – 200.000 de euro

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală