Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Filmele documentare premiate la nivel mondial, DIFUZATE în Moldova. CÂND și UNDE vor putea fi vizionate

03 Iul. 2021, 11:35
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
03 Iul. 2021, 11:35 // Life //  Valentina Buză

Cahul – Capitala filmului documentar de șase ani. Acest lucru se întămplă datorită Festivalului MOLDOX. Astfel, în această toamnă, în perioada 8-12 Septembrie, Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, va surprinde publicul cu o selecție de 14 filme documentare de lung metraj, premiate la marile festivaluri ale lumii și proiectate în premieră în Moldova.

„În această perioadă cu multe incertitudini, ne-am convins, încă o dată, că fără cultură suntem mai săraci și mai triști, așa că ne-am propus să o reînviem și să aducem o nouă speranță publicului, dar și industriei locale de film. Lucrăm la o ediție atât cu proiecții în aer liber, cât și în interior în limita capacității stabilite de autorități, iar măsurile de protecție vor fi o prioritate”, conchid organizatorii.

De fiecare dată, echipa festivalului își orientează selecția pornind de la o temă amplă legată de problemele sociale actuale. Ediția din acest an va avea ca tematică „Fragilitatea”.

Organizatorii festivalului spun că perioada de pandemie le-a amintit mai mult ca niciodată cât de fragili sunt oamenii: atât ca oameni în mediul nostru natural, cât și ca societate.

„În acest sens, am adunat în jurul ideii de fragilitate mai multe probleme majore cu care ne confruntăm, precum: problema sănătății publice și educației, problema mediului în corelație cu fenomenul corupției, dar și deficiența implicării femeii în societate, cea a grupurilor vulnerabile sau cea a libertății de exprimare, pe care le vom regăsi în filmele prezentate la Festivalul MOLDOX”.

Dincolo de proiecții, festivalul va găzdui discuții cu regizorii filmelor, sesiuni de dezbateri cu factori de decizie și alți oaspeți, expoziții de artă, dar și concert de deschidere și închidere a evenimentului.

Organizat de Asociația Obștească „MOLDOX”, în parteneriat cu „SVENSKA FILMSTUDION” (Suedia), Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX  este un festival centrat pe subiecte sociale urgente, precum și pe instruirea și susținerea documentariștilor locali pentru a crea schimbări sociale. 

MOLDOX Festival este organizat cu suportul financiar din partea: Swedish Institute, Primăria Cahul, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe, Ambasadei SUA în Moldova, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Friedrich Ebert Stiftung, Swiss Cooperation Fund și Centrul Național al Cinematografiei.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Iul. 2021, 11:07 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Suspecții unei grupări infracționale, cu vârstele cuprinse între 22 și 30 de ani, au comis circa 24 furturi de accesorii de la automobilele marca BMW, pe parcursul anilor 2019-2021. Potrivit poliției, cei trei membri ai grupării sunt originari din raionul Telenești, iar anterior, au fost judecați pentru comiterea unor infracțiuni analogice. 

Forțele de ordine au monitorizat activitatea suspecților timp de șapte luni, perioadă în care s-au acumulat probe concludente ce ar demonstra complicitatea figuranților în comiterea furturilor de accesorii de la unitățile de transport de marcă ,,BMW”.

Camerele de supraveghere instalate în preajmă au surprins acțiunile celor trei suspecți. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile figuranților au fost depistate și ridicate bunurile sustrase de la unitățile de transport, care ulterior urmau a fi comercializate.

Astfel, prejudiciul cauzat părților vătămate se ridică la 2 milioane de lei.

La etapa actuală, bărbații sunt plasați în arest pentru un termen de 30 de zile și sunt cercetați penal pentru furt în proporții mari, care conform legislației în vigoare prevede o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani.

Acțiunile speciale de investigație și urmărire penală se desfășoară în continuare pentru documentarea învinuiților și stabilirea altor persoane implicate în activitatea criminală.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid