Curs valutar
 • EUR
  19.2259
  0%
 • USD
  17.8099
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8625
  0%
 • UAH
  0.4371
  0%

Finalitate în scandalul cu mâncarea de la maternitatea Nr.1? Gîlcă spune care sunt concluziile comisiei

24 Mart. 2023, 13:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
24 Mart. 2023, 13:18 // Actualitate //  Valentina Buză

Scandalul „mâncarea de la maternitatea Nr.1” din Capitală s-a încheiat. Declarația a fost făcută de Boris Gîlca, șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău.

„Scandalul cu mâncarea s-a încheiat, dar nu știu din partea Ministerului Sănătății. Noi ne-am autosesizat pe acea postare, pe postarea foarte agresivă a Alei Nemerenco. Ea a zis că a format o comisie. De ce nu s-a format o comisie comună cu noi? De ce a trebuit să mergem pe 3 comisii paralele: comisia internă de la spital, comisia direcției pe care noi am făcut-o imediat și a mai făcut și Ala Nemerenco altă comisie. Noi am venit cu acest raport. L-am făcut public și pe site-ul direcției. Am trimis acest raport la Ministerul Sănătății. Ala Nemerenco zicea și ea că va face public rezultatul raportului de la minister. Nu l-am văzut încă. De ce?”, a declarat Gîlca în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Boris Gîlca a menționat că după a fost formată comisia și analizat cazul, s-a ajuns la următoarele concluzii.

„Acolo sunt următoarele constatări: În primul rând alocarea surselor pentru alimentare în baza contractului per caz tratat este insuficientă, se alocă circa 50 de lei pentru alimentarea zilnică a unui pacient pentru 3-4 mese. Mâncarea se prepară în blocurile alimentare învechite, cu utilaj învechit, cu lipsă de personal, prin produse care poate nu întotdeauna sunt cele mai bune, dar cele mai ieftine. Concluzia a fost că Ministerul Sănătății ar trebui să facă o analiză comparativă pentru toate spitalele pentru a se refuza de blocurile alimentare existente care există în spitale și consumă enorm. Doar spitalul Gheorghe Paladi anul trecut pentru alimentare a cheltuit peste 6 milioane de lei. Eu vă asigură că dacă faceam catering de 6 milioane de lei, pacientul primea produse de calitate, frumos ambalate, ca-n Europa. Sunt pierderi colosale pe faptul că produsele sunt necalitative, pe costul foarte mare a agentului termic, gaze sau electricitate, utilaje de bucătărie, salarii”, a mai conchis șeful direcției Sănătate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Scandalul din jurul maternității din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău. O tânără a publicat pe rețelele de socializare câteva fotografii și un mesaj despre mâncarea dezgustătoare de la instituție. Aceasta ar fi fost internată acolo acum câteva luni, însă despre condițiile de la instituție a scris pe 8 martie, în contextul Zilei Internaționale a Femeii.

Ulterior, pe Facebook, a reacționat și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a arătat cu degetul spre Primăria municipiului Chișinău.

Șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială din cadrul primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, a venit cu o reacție.

Gîlcă susține că a fost demarată o ancheta internă, „iar dnei Dr. Luminita Mihalcean, atribuită cu responsabilități de director-interimar i-a fost solicitată o notă explicativă (…) Dacă există neconformități și abateri, cazuri concrete si bazate pe dovezi – nu le vom tolera și vom interveni imediat.

Totodată, Boris Gîlcă a venit cu o replică și pentru ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a acuzat autoritățile locale.

Vineri, 10 martie, ministra Sănătății a anunțat că Comisia de control a început verificarea alimentației din cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chişinău.

Realitatea Live

VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
16 Iun. 2024, 16:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
16 Iun. 2024, 16:26 // Societate //  Elena Putregai

O specie invazivă de țânțar, cunoscută sub numele de țânțarul tigru, a colonizat deja 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv țara vecină – Românis. E vorba de țânțarul-tigru care transmite agenți patogeni, precum virusul Dengue și West Nile.

A fost semnalat și în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia. Migrarea acestei specii în Europa este facilitată de condițiile climatice favorabile și de creșterea numărului de călătorii internaționale. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din România a transmis că schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru.

Potrivit unei hărți a ECDC, țânțarii sunt prezenți în județele Constanța, Giurgiu, București și Ilfov, Prahova, Mehedinți, Sibiu și Bihor. De altfel, în majoritatea țărilor preferate de români pentru călători această specie este prezentă, inclusiv în Bulgaria, Grecia și Italia. Ușor de recunoscut dungile albe și negre, țânțarul poate răspândi boli precum febra dengue, chikungunya, West Nile și virusul Zika care anterior erau prezente doar în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud. În plus, țânțarul aedes aegypti, care transmite febra galbenă și alte boli, s-a stabilit în Cipru. Experții sunt îngrijorați de potențialul său de a se răspândi în alte părți ale Europei, având în vedere tendința sa de a înțepa oamenii și de a transmite diverse afecțiuni.

Ar trebui să ne facem griji că ne vom îmbolnăvi de afecțiuni care până acum erau considerate exotice? „Nu este un pericol imediat”, a răspuns dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru „Adevărul”.

„Principalul rezervor de infecție pentru flavivirusul ce generează Dengue este omul. Virusul a fost depistat și la animale în următoarea ordine: lilieci (10.1%), maimuțe (27.3%),păsări (11%),bovine (4.1%),câini (1.6%),cai (5.1%),porci (34.1%),rozătoare (3.5%), animale marsupiale (13%) alte animale de talie mică (7.3%). După cum se vede teoretic e posibilă și transmiterea de la animal, dar rezervorul principal de infecție este omul! Deci prezenta țânțarului tigru este un semnal de alarmă, dar în absența omului ca rezervor de infecție sau a altor surse, nu reprezintă un pericol imediat pentru această infecție! Asta NU înseamnă că măsurile de asanare și toate celelalte măsuri pentru limitarea răspândirii țânțarilor tigru sau din alte specii nu trebuiesc luate, pentru că țânțarul devine infecțios în 8-12 zile după ce a consumat sânge infectat și rămâne infecțios pentru restul vieții. O singură înțepătură de țânțar este suficientă pentru transmiterea Dengue.”, a explicat medicul epidemiolog.

Boala dengue debutează cu simptome similare gripei, dar se poate agrava, devenind potențial fatală. Denumită și „febra oaselor rupte”, dengue are trei faze: febrilă, critică și de recuperare. Faza febrilă durează până la șapte zile, cu febră înaltă, disconfort general, erupție cutanată și dureri de cap. Faza critică, între a treia și a șaptea zi, poate include vărsături, edem, dureri abdominale intense, iritabilitate și sângerări, necesită consultație medicală urgentă. Faza de recuperare începe între a șaptea și a zecea zi, când simptomele severe scad și pacientul revine treptat la normal.

Directorul ECDC, Andrea Ammon, a avertizat „Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone anterior neafectate și să infecteze mai mulți oameni cu boli precum dengue”.

Țânțarul-tigru poate fi identificat prin dungile sale distincte alb-negru de pe corp și picioare, precum și printr-o linie albă pe spate care se întinde de la cap până în zona centrală. Înțepătura acestui țânțar poate provoca de la iritații ușoare până la inflamații intense, în funcție de sensibilitatea pielii fiecărei persoane.

ECDC a raportat un caz de infecție cu West Nile în sudul Spaniei în martie, subliniind riscul crescut asociat condițiilor meteorologice favorabile încă de la începutul anului.

Andrea Ammon le recomandă oamenilor să ia „măsuri de protecție personală”.

„Depistarea timpurie a cazurilor, supravegherea în timp util, cercetarea ulterioară și activitățile de conștientizare sunt esențiale în acele zone din Europa cele mai expuse riscului”, a adăugat directorul ECDC.

Se recomandă îndepărtarea apei stătătoare din grădini și balcoane, utilizarea substanțelor repelente și instalarea plaselor anti-țânțari pentru ferestre și uși. În lipsa vaccinului sau tratamentului specific pentru dengue, eliminarea locurilor de reproducere a țânțarilor este cea mai importantă măsură de prevenire.

Pentru a preveni înțepăturile de țânțari și transmiterea bolilor asociate, este recomandat să evitați expunerea între apusul de soare și zorii zilei, când țânțarii sunt cei mai activi. Utilizați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete pentru a acoperi cât mai multă piele posibil. Aplicați spray-uri repelente pe părțile neacoperite ale corpului, care conțin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide). Închideți ferestrele și ușile sau instalați plase anti-țânțari pentru a preveni intrarea acestora în locuință. Utilizați benzi impregnate cu permethrin în zonele în care nu puteți evita intrarea în camera de dormit și aplicați insecticide în interiorul locuinței. Eliminați sursele de apă stagnată din jurul casei pentru a reduce locurile de reproducere ale țânțarilor, cum ar fi recipientele de apă pluvială, jardinierelor și alte obiecte care pot aduna apă, recomandă Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), febra dengue este endemică în peste 100 de țări, cu peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese raportate anul trecut. Cele mai afectate țări includ Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam. Malaria este cea mai mortală boală transmisă de țânțari la nivel global. Este transmisă la oameni prin înțepătura femelelor de țânțar infectate, numite anofele, care au fost identificate și în Europa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Recomandările specialiștilor pentru moldoveni! Cum se pot proteja de înțepăturile țânțarilor

VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală