Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

Finanțare din bugetul de stat. Propunerea Maiei Sandu pentru părinții și îngrijitorii persoanelor cu dizabilități

15 Iun. 2021, 10:16
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Petru Beregoi
15 Iun. 2021, 10:16 // Uncategorized //  Petru Beregoi

Părinții persoanelor cu dizabilități severe sau asistentul personal al acestei categorii de persoane ar trebui să fie finanțați direct din bugetul de stat. Cu o asemenea propunere a venit ieri, președinta țării, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu un grup de mame care îngrijesc de copii cu dizabilități severe.

Totodată, șefa statului a spus că, trebuie modificată legislația privind asistentul personal al acestor copii, pentru ca părinții lor sau alți solicitanți să nu aștepte ani la rând atribuirea statutului în cauză.

„Le-am ascultat păsul și am căutat împreună soluții la problemele semnalate, care pentru ele sunt o realitate zilnică. Pentru a îmbunătăți viața acestor oameni și a o face mai ușoară este nevoie să schimbăm atât legile, cât și atitudinea autorităților”, a spus doamna Maia Sandu.

La fel, Maia Sandu a afirmat că trebuie majorate indemnizațiile și regândit procesul de compensare a medicamentelor pentru aceste persoane.

„Una dintre cele mai mari provocări pentru această categorie de persoane – copii și implicit familiile lor – rămâne accesul la educație, inclusiv integrarea lor socială. Sunt lucruri firești, care pentru mulți dintre ei devin însă obstacole de neînvins – și statul este dator să acționeze. Este și una dintre sarcinile importante pentru următorul Guvern”, a subliniat șefa statului.

Precizăm că, în prezent în conformitate cu prevederile art. 56 a Legii 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile de analizarea şi evaluarea problemelor sociale ale persoanelor cu dizabilităţi pe teritoriul arondat, aprobarea şi dezvoltarea programelor locale de asistenţă socială pentru această categorie de persoane, precum și controlul asupra realizării acestora, înfiinţarea serviciilor sociale primare şi specializate cu asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare pentru buna lor funcţionare, stabilirea de facilităţi suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi privind accesul la serviciile medicale, sociale şi la alte tipuri de servicii sociale.

Amintim că, luna recent, Maia Sandu a anunțat că, a decis ca banii confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, de către autoritățile din Marea Britanie vor fi folosiți pentru îngrijirea persoanele cu dizabilități severe. Instanțele londoneze au dispus restituirea Republicii Moldova 458 de mii de lire sterline, după ce Luca Filat nu a putut declara proveniența banilor.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 09:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 09:01 // În Lume //  Valentina Buză

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că 18 persoane au murit din cauza unei intoxicații cu alcool în orașul Ekaterinburg. Potrivit informațiilor, anchetatorii au descoperit că victimele au băut lichior care conținea metanol, un alcool otrăvitor folosit de obicei în scopuri industriale.

„Ca urmare, 18 persoane au murit din cauza consumului lichidului menționat”, a declarat un comitet care analizează infracțiunile majore.

Incidentul survine după ce săptămâna trecută a fost deschisă o anchetă privind o presupusă otrăvire în masă legată de alcool ilegal în sud-vestul Rusiei, în urma căreia au murit 34 de persoane.

Ancheta din Ekaterinburg a constatat că victimele au cumpărat alcool în perioada 7-14 octombrie de la un grup de persoane, dintre care două au fost reținute, a precizat comitetul de anchetă.

Cazurile de otrăviri în masă cauzate de alcool au șocat țara în trecut. În 2016, 77 de persoane au murit în Siberia după ce au băut ulei de baie amestecat cu alcool metilic.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie