Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Finanțare din bugetul de stat. Propunerea Maiei Sandu pentru părinții și îngrijitorii persoanelor cu dizabilități

15 Iun. 2021, 10:16
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Petru Beregoi
15 Iun. 2021, 10:16 // Uncategorized //  Petru Beregoi

Părinții persoanelor cu dizabilități severe sau asistentul personal al acestei categorii de persoane ar trebui să fie finanțați direct din bugetul de stat. Cu o asemenea propunere a venit ieri, președinta țării, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu un grup de mame care îngrijesc de copii cu dizabilități severe.

Totodată, șefa statului a spus că, trebuie modificată legislația privind asistentul personal al acestor copii, pentru ca părinții lor sau alți solicitanți să nu aștepte ani la rând atribuirea statutului în cauză.

„Le-am ascultat păsul și am căutat împreună soluții la problemele semnalate, care pentru ele sunt o realitate zilnică. Pentru a îmbunătăți viața acestor oameni și a o face mai ușoară este nevoie să schimbăm atât legile, cât și atitudinea autorităților”, a spus doamna Maia Sandu.

La fel, Maia Sandu a afirmat că trebuie majorate indemnizațiile și regândit procesul de compensare a medicamentelor pentru aceste persoane.

„Una dintre cele mai mari provocări pentru această categorie de persoane – copii și implicit familiile lor – rămâne accesul la educație, inclusiv integrarea lor socială. Sunt lucruri firești, care pentru mulți dintre ei devin însă obstacole de neînvins – și statul este dator să acționeze. Este și una dintre sarcinile importante pentru următorul Guvern”, a subliniat șefa statului.

Precizăm că, în prezent în conformitate cu prevederile art. 56 a Legii 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile de analizarea şi evaluarea problemelor sociale ale persoanelor cu dizabilităţi pe teritoriul arondat, aprobarea şi dezvoltarea programelor locale de asistenţă socială pentru această categorie de persoane, precum și controlul asupra realizării acestora, înfiinţarea serviciilor sociale primare şi specializate cu asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare pentru buna lor funcţionare, stabilirea de facilităţi suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi privind accesul la serviciile medicale, sociale şi la alte tipuri de servicii sociale.

Amintim că, luna recent, Maia Sandu a anunțat că, a decis ca banii confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, de către autoritățile din Marea Britanie vor fi folosiți pentru îngrijirea persoanele cu dizabilități severe. Instanțele londoneze au dispus restituirea Republicii Moldova 458 de mii de lire sterline, după ce Luca Filat nu a putut declara proveniența banilor.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid