Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Fondatorii Moderna – în topul miliardarilor. Compania e criticată pentru că nu distribuie vaccinul în țările sărace

07 Oct. 2021, 13:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
07 Oct. 2021, 13:09 // În Lume //  Realitatea.md

Fondatorii companiei americane care a produs, cu banii contribuabililor SUA, unul dintre cele mai folosite vaccinuri din lumea bogată au acum averi estimate la câte 3,5 miliarde de dolari, potrivit topului Forbes. În acest timp, criticii observă că Moderna refuză să susțină o distribuție echitabilă a vaccinurilor către țările cu venituri mici și medii.

Profiturile obținute de Moderna, compania pharma care a produs unul dintre cele mai vândute vaccinuri anti-COVID din lume, au propulsat trei noi oameni în topul Forbes al celor mai bogate 400 de persoane din SUA.

Pe baza prețului acțiunilor companiei la începutul lui septembrie, revista i-a adăugat pe listă pe Noubar Afeyan, cofondator și președinte al Moderna, pe Robert Langer, un profesor de la Massachusetts Institute of Technology, alt cofondator al companiei, și pe Timothy Springer, un profesor de la Harvard Medical School și unul dintre primii investitori ai companiei.

Averea netă a fiecăruia a fost estimată de Forbes la 3,5 miliarde de dolari.

Moderna a dezvoltat unul dintre cele trei vaccinuri aprobate în prezent în SUA și unul dintre cele mai folosite în această țară, alături de Pfizer. Moderna a fost, de asemenea, achiziționat și de Comisia Europeană și distribuit în statele membre, inclusiv în România.

Un vaccin dezvoltat cu banii contribuabililor SUA

Compania, cu sediul în Massachusetts, a fost fondată în anul 2010, cu scopul de a aduce pe piață produsele bazate pe tehnologia ARN. Deocamdată, singurul produs comercial bazat pe această tehnologie este vaccinul anti-COVID.

În urma comenzilor multiple din întreaga lume, evaluarea companiei a ajuns în această vară la 100 de miliarde de dolari.

Valoarea acțiunilor companiei era miercuri de patru ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, și asta chiar dacă prețul acțiunilor scăzuse cu 18% în ultima săptămână.

Mare parte din această scădere a venit vineri, după ce compania farmaceutică Merck a anunțat că noua sa pastilă pentru tratarea COVID-19 reduce riscul de spitalizare și deces cu aproximativ 50%. Merck intenționează să solicite o autorizație de utilizare de urgență în Statele Unite de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Vaccinul Moderna, dezvoltat asemenea serului Pfizer, pe baza tehnologiei ARN mesager, a primit autorizația de urgență pentru administrarea la persoane de peste 18 ani în decembrie anul trecut.

Între timp, Moderna a solicitat o autorizație pentru administrarea vaccinului și la persoanele de 12-17 ani. Compania a solicitat, totodată, și aprobarea definitivă, din partea FDA. Agenția federală nu a anunțat încă decizia.

Mai bine de 283 de milioane de doze de vaccin Moderna au fost administrate în aproape 40 de țări, potrivit site-ului Our World in Data, care adună datele publice oficiale.

Important de precizat este că guvernul federal al SUA a oferit un miliard de dolari pentru dezvoltarea vaccinului Moderna, apoi a oferit companiei încă 1,5 miliarde de dolari în avans pentru cumpărarea de doze.

Una dintre cele mai criticate companii

Moderna este, în același timp, una dintre cele mai criticate companii, atunci când vine vorba despre echitatea distribuției vaccinurilor în lume.

Potrivit New York Times, administrația lui Joe Biden a îndemnat atât Pfizer, cât și Moderna să ia în calcul parteneriate prin care să își licențieze tehnologia către alți producători, cu scopul de a oferi mai multe vaccinuri țărilor cu venituri mici sau medii.

Aceste discuții private au dus la un acord cu Pfizer, care a vândut SUA 500 de milioane de doze adiționale de vaccin, fără profit, pentru a fi donate altor țări. Discuțiile cu Moderna nu au avut însă rezultat, scrie cotidianul american, care a vorbit cu un oficial, sub acoperirea anonimatului.

„Câțiva oameni au făcut miliarde de pe urma vaccinului Moderna, o tehnologie care a salvat vieți produsă aproape în întregime cu banii contribuabililor”, a subliniat miercuri Citizens Trade Campaign, o coaliție de organizații de mediu și sindicate.

„În acest timp, compania refuză solicitările de a-și împărtăși rețeta vaccinului astfel încât mai multe doze să fie produse în țări cu venituri mici”, au precizat organizațiile.

Într-un raport dat publicității luna trecută, Amnesty International a observat, la rândul său, că Moderna „nu a livrat nici măcar o singură doză unei țări cu venituri mici, a oferit doar 12% din dozele sale țărilor cu venituri medii și nu va livra majoritatea comenzilor pentru (programul umanitar) COVAX până în 2022”.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală