Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Fostă angajată a Facebook: Platforma „este dăunătoare copiilor, alimentează divizarea și slăbește democrația”

08 Oct. 2021, 19:03
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
08 Oct. 2021, 19:03 // Sci-tech //  Realitatea.md

Facebook şi Instagram sunt dăunătoare copiilor, alimentează discordia şi slăbesc democraţia – este mărturia explozivă a unei foste angajate de top, devenită denunțătoare a gigantului social media în faţa Congresului Statelor Unite. La Facebook, Frances Haugen a avut rolul de manager de produs al echipei care gestiona dezinformarea civică.

Sunt astăzi aici pentru că eu cred că produsele Facebook sunt dăunătoare copiilor, alimentează divizarea și ne slăbesc democrația. Ieri am văzut cum Facebook nu a fost disponibil. Nu știu de ce a căzut, dar știu că timp de mai mult de cinci ore, Facebook nu a mai fost folosit pentru a adânci diviziunile, pentru a destabiliza democrațiile și pentru a face fetele și femeile tinere să se simtă prost în corpul lor”, a spus ea în Congresul SUA.

Facebook vrea să credem că problemele pe care le dezbatem sunt de nerezolvat. Vrea să credem că trebuie să alegem între un Facebook plin de conținut diviziv și extremist și pierderea uneia dintre cele mai importante valori pe care a fost întemeiată țara noastră: libertatea de exprimare. Că pentru a putea împărtăși fotografii simpatice cu copiii. sau cu prietenii, trebuie să fiți în același timp înecat în postări virale pline de mânie. Vrea să credem că nu se poate una fără alta. Sunt aici astăzi pentru a vă spune că nu acest lucru nu este adevărat”, a continuat ea.

Facebook știe că acel conținutul care vă provoacă o reacție extremă are mai multe șanse să primească un clic, un comentariu sau să fie redistribuit”, a adăugat Haugen.

Parlamentarii din ambele tabere, democrată şi republicană, au găsit teren comun în criticarea companiei lui Mark Zuckerberg.

Singurul principiu real după care se ghidează este profitul”, a spus senatorul Ed Markey.

Victimele sunt copiii noştri. Adolescenţii care se uită astăzi în oglindă simt îndoieli şi nesiguranţă. Mark Zuckerberg trebuie să se privească la rândul său în oglindă, a spus senatorul Richard Blumenthal.

Este nevoie de acțiunea Congresului. În prezent, nu există nimeni care să-l tragă la răspundere pe Mark ( Zuckerberg, n.r.) decât el însuși. Facebook se poate schimba, dar în mod clar nu o va face singur. Temerea mea este că, fără acțiune, comportamentele divizive și extremiste pe care le vedem astăzi sunt doar începutul. Ceea ce am văzut în Myanmar, ce vedem acum în Etiopia sunt doar primele capitole ale unei povești atât de îngrozitoare încât nimeni nu vrea să-i citească sfârșitul”, a mai spus Frances Haugen.

Conducerea companiei ştie cum să facă Facebook şi Instagram mai sigure, dar nu adoptă schimbările necesare, pentru că a pus profiturile astronomice deasupra oamenilor. Este nevoie de o acţiune din partea Congresului, a adăugat fosta angajată a grupului.

La câteva ore după această audiere, Zuckerberg a luat apărarea companiei sale, spunând că acuzaţiile contravin obiectivelor Facebook. 

Afirmaţia că promovăm deliberat conţinut care îi face pe oameni mai furioşi în scopuri de profit este profund ilogică, a scris el într-o postare pe Facebook.

Facem bani din reclame, iar firmele de publicitate ne spun mereu că nu vor ca reclamele lor să fie lângă un conţinut dăunător sau care îndeamnă la ură. Şi nu ştiu să existe vreo companie tech care să îşi propună să dezvolte produse care să îi facă pe oameni furioşi sau depresivi, a adăugat Zuckerberg.

El a mai spus că Facebook nu va înceta să îşi analizeze impactul asupra societăţii, dar că Congresul trebuie să adopte reguli care să clarifice vârsta legală la care adolescenţii pot folosi serviciile de internet, cum să li se verifice vârsta acestora şi cum să se găsească un echilibru între intimitatea adolescenţilor şi accesul părinţilor la activitatea lor.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:35 // Societate //  Tatiana Rusnac

Conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a chemat la masa de discuții operatorii economici, distribuitori de medicamente din țară.

La această întrevedere au fost pus în discuții subiectul ce vizează procedurile de import, cu accent pe modalitățile de import și provocările care apar în cadrul acestei proceduri.

„În cadrul întrunirii conducerea Agenției a făcut o prezentare amplă despre procedura de import a medicamentelor, s-au discutat aspecte ce țin de legislația care stă la baza importului de medicamente autorizate/neautorizate, formularele și procedurile necesare în acest sens, precum și tipurile de cereri de import, dar și pașii care asigură importul produselor medicamentoase autorizate/neautorizate. Un accent aparte însă a fost pus pe importul neautorizat și aspectele ce țin de acesta. Conducerea AMDM a ținut să menționeze că a fost actualizată componența comisiei care examinează cererile de acest tip de import, despre frecvența de convocare a ședințelor care se planifică să se realizeze lunar, dar și la necesitate”, anunță AMDM.

De asemenea, s-a precizat în cadrul întrunirii că toate cererile pentru importul neautorizat a fost grupat în trei categorii mari:

– cereri de import care se bazează pe prevederile Ordinului MS nr. 739 cu privire la autorizarea medicamentelor;
– cereri de import destinate importului bazat pe procedurile de Licitații publice;
– cereri de import destinate punerii pe piață a medicamentelor;

S-a specificat că pentru acceptarea importului prin aceste 3 tipuri de cereri de import se vor lua în considerare criterii clare care, de altfel, au fost aduse la cunoștință participanților.

„O atenție deosebită a fost acordată subiectului privind erorile admise la depunerea dosarului de import care, în consecință, duc la tergiversarea procedurii de eliberare a autorizației de import. Întrevederea, la care au fost invitați operatorii economici, distribuitori de medicamente din țară, s-a încheiat cu sesiunea întrebări-răspunsuri, fiind dezbătute și o serie de subiecte, dar și probleme ce vizează aspectele logistice suplimentare. Participanții la discuții au salutat organizarea unor asemenea întruniri, iar, la rândul său, conducerea AMDM le-a dat asigurări acestora că vor beneficia de tot suportul necesar, dar și de maximă transparență din partea instituției”, se mai arată în comunicatul agenției.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău