Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu se află în aceste zile în Rusia, orașul Sankt Petersburg, acolo unde au loc negocieri cu privire la încheierea unui nou contract ce prevede livrarea gazelor naturale pentru Republica Moldova. Spînu a fost scurt în declarații, însă transmite un mesaj prin care ar încerca să „liniștească apele tulburi” de acasă.
Prieteni, am continuat discuțiile privind livrarea gazelor naturale pentru țara noastră la Sankt Petersburg. Luni, voi susține o conferință de presă unde voi oferi detalii și voi răspunde la întrebările reprezentanților mass-media. Detalii despre eveniment vor fi anunțate ulterior.
PS: Vom trece cu bine, împreună, peste această situație dificilă, scrie Spînu pe Facebook.
Amintim că Spînu s-a aflat în Sankt Petersburg pentru o perioada de două zile 7-8 octombrie. În cadrul Forumului, viceprim-ministrul a purtat discuții pe subiectul relațiilor contractuale dintre MoldovaGaz și Gazprom, privind furnizarea gazului natural, având în vedere obiectivul Chișinăului în ceea ce privește definitivarea negocierilor până la finalul lunii curente.
Contractul de livrare a gazelor naturale între compania rusă „Gazprom” și cea din Republica Moldova „Moldovagaz” a fost prelungit pentru încă o lună, după ce vechiul contract a expirat. În cadrul unui briefing de presă, Spînu a precizat că autoritățile de la Chișinău continuă negocierile pentru livrarea gazelor naturale către Republica Moldova cu „Gazprom”, mai exact pentru încheierea unui contract pe termen mai lung.
Ministrul a ținut să precizeze că prețul de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi este exclusiv pentru luna octombrie, iar pentru noul contract va fi stabilit ulterior. Spînu a mai menționat că în timpul negocierilor cu Gazprom este analizată și problema datoriei istorice a „Moldovagaz” față de Gazprom, care a atins cifra de 450 de milioane de dolari, și că Guvernul va subvenționa majorarea tarifelor la gazele naturale, în special, pentru categoriile vulnerabile ale populației.
Între timp, „Moldovagaz”, în calitate de furnizor de gaze, a apelat la consumatorii săi cu o cerere de a reduce consumul de gaze. De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil. Prim-ministra Natalia Gavrilița a adăugat că Guvernul lucrează la anumite alternative existente.