Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

(FOTO) Afaceri din Găgăuzia. Istoria de succes a unei familii care creează hăinuțe pentru copiii din toată țara

18 Mai 2021, 10:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2021, 10:57 // Economie //  Realitatea.md

Vladimir și Natalia Sarioglo din Ceadîr-Lunga au pornit o afacere de familie, de la zero, cu propriile forțe. Astăzi, aceștia s-au extins și au câte un magazin în Comrat, Cahul, Căueșni, Ceadîr-Lunga și altele două în Chișinău. De asemenea, aceștia planifică să-și deschidă reprezentanțe în Ungheni și Bălți. Istoria familiei Sarioglo a pornit de la crearea hăinuțelor pentru copii și a fost transpusă pe foaie de către Gagauzinfo. 

Natalia Sarioglo susține că până a ajunge antreprenoare, a fost casnică, avea grijă de cei trei copii, iar soțul comercializa piese auto.

Soțul meu a visat mereu la propria producție, dar eu ezitam să fac asta. Exista o frică. Apoi am riscat și am reușit. Coasem hăinuțe pentru copii pentru că îmi place această ocupație, de a crea pentru copiii noștri ceva frumos, confortabil și de înaltă calitate. Ulterior, am studiat un curs de designer de moda. Atunci când văd copii purtând hainele noastre mă simt inspirată și motivată și mai mult, susține Natalia.

Natalia spune că afacerea a fost puse pe roate cu forțele proprii, ulterior, a venit și ajutorul din partea statului.

Am început cu propriul nostru capital. Mai târziu au cumpărat echipamente germane scumpe cu sprijinul autorităților. Un singur echipament de broderie ne-a costat aproximativ 18 mii de euro. Anul trecut am cumpărat o imprimantă modernă pentru țesături, care a costat 16.000 de euro. Chiar și pentru a-l umple, un cartuș costă aproximativ 1200 de euro. Și îl umplem la fiecare trei luni. Toate acestea afectează prețul final al produsului.

Designerul modelelor de îmbrăcăminte pentru cei mici este chiar Natalia și echipa sa.

În primul rând, creăm un prototip, o versiune de încercare a îmbrăcămintei, testată pe modele. Și apoi, dacă vedem că a ieșit bine, începem croitoria în masă.

În prezent, Natalia are 35 de angajați, însă a început de la 3. Tot în contextul evoluției afacerii, vânzările au crescut odată cu deschiderea propriilor magazine. Dacă comparăm primii ani de muncă și acum, vânzările au crescut probabil de patru ori, a adăugat Natalia. 

Desigur, niciun drum spre succes nu este ușor, însă familia Sarioglo declară că în primul rând trebuie să-ți iubești munca, iar în la doilea rând nu sunt tipul de persoane care să se plângă pe greutăți.

Nimeni nu era pregătit pentru pandemie. Am făcut tot posibilul pentru a nu stopa producția. Știam că dacă închidem, va fi dificil să adunăm oamenii. Când toate magazinele au fost închise timp de două luni, am plătit salariile și am umplut depozitele, pregătindu-ne pentru sezonul de vară.

Scopul primordial al familiei este ca în decursul a cinci ani, să-și extindă magazinele în toată țara.

Ne vedem puternici, faimoși. În următorii cinci ani intenționăm să aducem brandul nostru la un nivel ridicat, astfel încât cel puțin toată țara să ne cunoască. Intenționăm să ne creăm propriul studio foto, unde vom face fotografii ale noilor modele de îmbrăcăminte. Desigur, vom recruta oameni, deja acum căutăm personal. Suntem foarte mândri și apreciem echipa noastră. Întreaga noastră echipă se concentrează pe un rezultat bun. De asemenea, vreau să mulțumesc fiecăruia dintre clienții noștri pentru încrederea în noi și alegere.

Articolul integral pe GagauzInfo.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 10:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 10:56 // În Lume //  Valentina Buză

Fostul președinte american Barack Obama se va alătura actualului președinte Joe Biden și celor peste 120 de șefi de stat la summitul pentru schimbări climatice (COP26) care va începe la 31 octombrie la Glasgow, în Scoția. În schimb, președintele Chinei, Xi Jinping, „cel mai probabil” va lipsi de la cea mai mare conferință pe această temă care are loc în ultimii șase ani, în condițiile în care țara sa joacă un rol crucial în eforturile mondiale pentru combaterea fenomenelor ce fac din planetă o lume mai periculoasă.

Potrivit BBC, Barack Obama a confirmat că va participa la summitul COP26 de la Glasgow. Un purtător de cuvânt a declarat că fostul președinte se va folosi de prilej pentru „a prezenta progresele importante realizate în cei cinci ani de la intrarea în vigoare a Acordului de la Paris”. De asemenea, este de așteptat ca Obama să se întâlnească cu tineri activiști în domeniul schimbărilor climatice, să evidențieze activitatea acestora în întreaga lume și să adreseze un apel către o mai mare implicare din partea guvernelor, a sectorului privat, a filantropilior și a societății civile în general în acțiuni menite să contribuie la încetinirea încălzirii globale.

Confirmarea vizitei lui Obama este considerată un impuls uriaș pentru summitul ONU, care va avea loc între 31 octombrie și 12 noiembrie la Glasgow. COP26 va fi cea mai mare conferință pentru schimbările climatice organizată de la negocierile istorice ce au dus la încheierea Acordului de la Paris în 2015.

Summitul mondial privind clima este considerat crucial pentru a putea ține sub control schimbările climatice. Aproape 200 de țări sunt invitate să își prezinte planurile de reducere a emisiilor, ceea ce ar putea duce la schimbări majore în viața noastră de zi cu zi.

O absență notabilă: Xi Jinping

Rămâne sub semnul întrebării prezența unui lider foarte important pentru politica mondială în domeniul climei: președintele Chinei, Xi Jinping. În lipsa unei confirmări oficiale până în prezent, au apărut informații că el nu va participa personal la COP26, dar țara sa va fi reprezentată de oficiali guvernamentali.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de BBC, premierul britanic Boris Johnson a fost informat că este „puțin probabil” ca președintele Chinei, Xi Jinping, să participe la summitul COP26. Cu toate acestea, mesajul transmis de Beijing este că nu ar fi exclusă o schimbare de planuri de ultim moment tocmai pentru ca liderul chinez să producă surpriza. Diplomații spun că Beijingul are obiceiul de a anunța planurile de călătorie ale președintelui Xi în ultimul moment.

Totuși, prezența președintelui Xi la COP26 este de mult timp pusă sub semnul întrebării, în condițiile în care acesta nu a mai avut deplasări externe de la începutul anului 2020, când s-a declanșat pandemia de coronavirus. Diplomații occidentali spun că oficialii chinezi se tem ca președintele Xi să nu se infecteze cumva în afara Chinei cu noul coronavirus.

De ce e importantă prezența premierului australian

Pe de altă parte, vineri, după săptămâni de ezitare, premierul conservator al Australiei, Scott Morrison, a confirmat că va fi prezent la summit. Australia, un mare producător de cărbune și gaze, are politici neconvingătoare în ceea ce privește clima și reducerea emisiilor cu efect de seră rezultate în urma activităților umane. Un raport o plasează pe ultimul loc în ceea ce privește acțiunile climatice, între 193 de țări membre ale ONU, astfel că Australia se află sub presiune pentru a se angaja în acțiuni care să aibă efecte mai puternice și mai rapide în ceea ce privește clima.

Papa Francisc a anunțat la începutul acestei luni că nu se va deplasa în Scoția, deși anterior spusese că și-ar fi dorit să facă acest lucru. Suveranul Pontif are însă sănătatea șubredă, iar în vară a suferit o operație mai complicată decât era prevăzut.

În jur de 25.000 de delegați sunt așteptați să participe la summitul de la Glasgow. Zeci de mii de activiști și firme vor fi, de asemenea, prezenți acolo, pentru a organiza evenimente sau pentru a organiza proteste.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie