Curs valutar
  • EUR
    19.3379
    0.0915%
  • USD
    18.1815
    0.2129%
  • RUB
    0.1891
    0.1586%
  • RON
    3.8930
    0.1567%
  • UAH
    0.4923
    0.2234%

(FOTO) Afaceri din Găgăuzia. Istoria de succes a unei familii care creează hăinuțe pentru copiii din toată țara

18 Mai 2021, 10:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2021, 10:57 // Economie //  Realitatea.md

Vladimir și Natalia Sarioglo din Ceadîr-Lunga au pornit o afacere de familie, de la zero, cu propriile forțe. Astăzi, aceștia s-au extins și au câte un magazin în Comrat, Cahul, Căueșni, Ceadîr-Lunga și altele două în Chișinău. De asemenea, aceștia planifică să-și deschidă reprezentanțe în Ungheni și Bălți. Istoria familiei Sarioglo a pornit de la crearea hăinuțelor pentru copii și a fost transpusă pe foaie de către Gagauzinfo. 

Natalia Sarioglo susține că până a ajunge antreprenoare, a fost casnică, avea grijă de cei trei copii, iar soțul comercializa piese auto.

Soțul meu a visat mereu la propria producție, dar eu ezitam să fac asta. Exista o frică. Apoi am riscat și am reușit. Coasem hăinuțe pentru copii pentru că îmi place această ocupație, de a crea pentru copiii noștri ceva frumos, confortabil și de înaltă calitate. Ulterior, am studiat un curs de designer de moda. Atunci când văd copii purtând hainele noastre mă simt inspirată și motivată și mai mult, susține Natalia.

Natalia spune că afacerea a fost puse pe roate cu forțele proprii, ulterior, a venit și ajutorul din partea statului.

Am început cu propriul nostru capital. Mai târziu au cumpărat echipamente germane scumpe cu sprijinul autorităților. Un singur echipament de broderie ne-a costat aproximativ 18 mii de euro. Anul trecut am cumpărat o imprimantă modernă pentru țesături, care a costat 16.000 de euro. Chiar și pentru a-l umple, un cartuș costă aproximativ 1200 de euro. Și îl umplem la fiecare trei luni. Toate acestea afectează prețul final al produsului.

Designerul modelelor de îmbrăcăminte pentru cei mici este chiar Natalia și echipa sa.

În primul rând, creăm un prototip, o versiune de încercare a îmbrăcămintei, testată pe modele. Și apoi, dacă vedem că a ieșit bine, începem croitoria în masă.

În prezent, Natalia are 35 de angajați, însă a început de la 3. Tot în contextul evoluției afacerii, vânzările au crescut odată cu deschiderea propriilor magazine. Dacă comparăm primii ani de muncă și acum, vânzările au crescut probabil de patru ori, a adăugat Natalia. 

Desigur, niciun drum spre succes nu este ușor, însă familia Sarioglo declară că în primul rând trebuie să-ți iubești munca, iar în la doilea rând nu sunt tipul de persoane care să se plângă pe greutăți.

Nimeni nu era pregătit pentru pandemie. Am făcut tot posibilul pentru a nu stopa producția. Știam că dacă închidem, va fi dificil să adunăm oamenii. Când toate magazinele au fost închise timp de două luni, am plătit salariile și am umplut depozitele, pregătindu-ne pentru sezonul de vară.

Scopul primordial al familiei este ca în decursul a cinci ani, să-și extindă magazinele în toată țara.

Ne vedem puternici, faimoși. În următorii cinci ani intenționăm să aducem brandul nostru la un nivel ridicat, astfel încât cel puțin toată țara să ne cunoască. Intenționăm să ne creăm propriul studio foto, unde vom face fotografii ale noilor modele de îmbrăcăminte. Desigur, vom recruta oameni, deja acum căutăm personal. Suntem foarte mândri și apreciem echipa noastră. Întreaga noastră echipă se concentrează pe un rezultat bun. De asemenea, vreau să mulțumesc fiecăruia dintre clienții noștri pentru încrederea în noi și alegere.

Articolul integral pe GagauzInfo.

Realitatea Live

25 Sept. 2023, 18:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
25 Sept. 2023, 18:16 // În Lume //  Elena Putregai

Un angajat al unui muzeu din oraşul german Munchen a recunoscut că a înlocuit mai multe tablouri dintr-un depozit cu falsuri şi că a vândut picturile originale la licitaţie.

Tribunalul Districtual din Munchen l-a condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, a anunţat luni instanţa germană.

Inculpatul a lucrat din mai 2016 până în aprilie 2018 ca angajat tehnic al muzeului şi avea acces la o cameră de depozitare în care erau păstrate tablourile. Potrivit tribunalului, el a înlocuit pictura „Das Marchen vom Froschkonig”, de Franz von Stuck, cu un fals.

A înscris originalul la o vânzare organizată de o casă de licitaţii din Munchen, care a vândut acea operă de artă cu 70.000 de euro unei galerii din Elveţia. După deducerea taxelor, angajatul muzeului a rămas cu 49.127 de euro în numerar.

În plus, inculpatul, în prezent în vârstă de 30 de ani, a furat şi tablourile „Die Weinprufung”, de Eduard von Grutzner, şi „Zei Madchen beim Holzsammeln in Gebirge”, de Franz von Defregger, din depozitul muzeului.

Bărbatul și-a finanțat un stil de viață luxos cu ajutorul furturilor

El a scos la licitaţie una dintre picturi şi pe cealaltă a vândut-o direct aceleiaşi case de licitaţii, obţinând astfel încă 12.000 de euro.

„Acuzatul a folosit banii pentru a-şi plăti datoriile şi pentru a-şi finanţa un stil de viaţă luxos”, a precizat instanţa germană, care a dezvăluit că fostul angajat al muzeului şi-a cumpărat, printre altele, „un nou apartament, ceasuri de mână scumpe şi un automobil Rolls Royce”.

În timpul procesului, inculpatul şi-a mărturisit faptele şi a prezentat totodată „remuşcări sincere şi perspicacitate”.

„El a spus că a acţionat fără să se gândească. Nu mai putea să îşi explice comportamentul”, a raportat tribunalul german. Sentinţa este definitivă.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală