Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

(FOTO) Afaceri din Găgăuzia. Istoria de succes a unei familii care creează hăinuțe pentru copiii din toată țara

18 Mai 2021, 10:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2021, 10:57 // Economie //  Realitatea.md

Vladimir și Natalia Sarioglo din Ceadîr-Lunga au pornit o afacere de familie, de la zero, cu propriile forțe. Astăzi, aceștia s-au extins și au câte un magazin în Comrat, Cahul, Căueșni, Ceadîr-Lunga și altele două în Chișinău. De asemenea, aceștia planifică să-și deschidă reprezentanțe în Ungheni și Bălți. Istoria familiei Sarioglo a pornit de la crearea hăinuțelor pentru copii și a fost transpusă pe foaie de către Gagauzinfo. 

Natalia Sarioglo susține că până a ajunge antreprenoare, a fost casnică, avea grijă de cei trei copii, iar soțul comercializa piese auto.

Soțul meu a visat mereu la propria producție, dar eu ezitam să fac asta. Exista o frică. Apoi am riscat și am reușit. Coasem hăinuțe pentru copii pentru că îmi place această ocupație, de a crea pentru copiii noștri ceva frumos, confortabil și de înaltă calitate. Ulterior, am studiat un curs de designer de moda. Atunci când văd copii purtând hainele noastre mă simt inspirată și motivată și mai mult, susține Natalia.

Natalia spune că afacerea a fost puse pe roate cu forțele proprii, ulterior, a venit și ajutorul din partea statului.

Am început cu propriul nostru capital. Mai târziu au cumpărat echipamente germane scumpe cu sprijinul autorităților. Un singur echipament de broderie ne-a costat aproximativ 18 mii de euro. Anul trecut am cumpărat o imprimantă modernă pentru țesături, care a costat 16.000 de euro. Chiar și pentru a-l umple, un cartuș costă aproximativ 1200 de euro. Și îl umplem la fiecare trei luni. Toate acestea afectează prețul final al produsului.

Designerul modelelor de îmbrăcăminte pentru cei mici este chiar Natalia și echipa sa.

În primul rând, creăm un prototip, o versiune de încercare a îmbrăcămintei, testată pe modele. Și apoi, dacă vedem că a ieșit bine, începem croitoria în masă.

În prezent, Natalia are 35 de angajați, însă a început de la 3. Tot în contextul evoluției afacerii, vânzările au crescut odată cu deschiderea propriilor magazine. Dacă comparăm primii ani de muncă și acum, vânzările au crescut probabil de patru ori, a adăugat Natalia. 

Desigur, niciun drum spre succes nu este ușor, însă familia Sarioglo declară că în primul rând trebuie să-ți iubești munca, iar în la doilea rând nu sunt tipul de persoane care să se plângă pe greutăți.

Nimeni nu era pregătit pentru pandemie. Am făcut tot posibilul pentru a nu stopa producția. Știam că dacă închidem, va fi dificil să adunăm oamenii. Când toate magazinele au fost închise timp de două luni, am plătit salariile și am umplut depozitele, pregătindu-ne pentru sezonul de vară.

Scopul primordial al familiei este ca în decursul a cinci ani, să-și extindă magazinele în toată țara.

Ne vedem puternici, faimoși. În următorii cinci ani intenționăm să aducem brandul nostru la un nivel ridicat, astfel încât cel puțin toată țara să ne cunoască. Intenționăm să ne creăm propriul studio foto, unde vom face fotografii ale noilor modele de îmbrăcăminte. Desigur, vom recruta oameni, deja acum căutăm personal. Suntem foarte mândri și apreciem echipa noastră. Întreaga noastră echipă se concentrează pe un rezultat bun. De asemenea, vreau să mulțumesc fiecăruia dintre clienții noștri pentru încrederea în noi și alegere.

Articolul integral pe GagauzInfo.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 14:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
19 Ian. 2022, 14:08 // Actualitate //  Maria Timofti

Republica Moldova ar putea rămâne de mâine, 20 ianuarie fără gaze naturale, dacă Moldovagaz nu va reuși să achite timp de o zi, plata integrală pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie. În acest sens, concernul rus Gazprom a trimis ieri, 18 ianuarie o scrisoare de înștiințare.

Reprezentantul Gazprom în Republica Moldova, Ghenadie Abașchin a refuză să facă vreo declarație privind intenția Gazprom de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, scrie tv8.

„Nu ofer niciun comentariu la acest subiect”, a declarat Abașchin la telefon.

Realitatea.md menționează că, ieri, compania Gazprom a trimis o solicitare oficială prin care anunță intenția sistării gazelor către Republica Moldova în cazul neachitării integrale de către compania Moldovagaz a plății curente, pentru consumul de gaze, până la data de mâine, 20 ianuarie. Acest lucru se întâmplă pentru că Moldovagaz, care are acționar majoritar compania Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul.

În acest sens, premiera a anunțat că astăzi va fi întrunită Comisia pentru Situații Excepționale, iar în ședință se va discuta asupra situației formată pe piața gazelor naturale. Natalia Gavrilița a punctat că va insista pe poziția de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic.

Totodată, viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că Moldovagaz mai are la dispoziție o zi pentru a achita avansul total de 63 de mil. de dolari concernului rus Gazprom. Din această sumă, Moldovagaz va reuşi să achite 38 de mil. de dolari până mâine. Diferenţa neachitată la ziua de mâine va fi de 25 de mil. de dolari. Potrivit lui, această diferenţă s-a format din mai multe motive, dar principala cauză este creşterea semnificativă a costului de achiziţie a gazului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală