Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

(FOTO) Muzee din Moldova pe care, în mod obligatoriu, trebuie să le vizitați! Ce povești ascund acestea

18 Mai 2021, 11:12
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Mai 2021, 11:12 // Societate //  Valentina Buză

În fiecare an, începând cu 1977, în data de 18 mai, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor, se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul are drept scop promovarea și informarea publicului larg despre rolul acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății.

În continuare, Realitatea.md v-a pregătit o informație utilă despre cinci muzee, mai puțin populare în rândul generației tinere, din țara noastră.

Muzeul Rezervaţiei Naturale „Codrii”

A fost înregistrat la 18 mai 2004 la Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Patrimoniul muzeului este constituit din circa 500 mostre şi este structurat pe principiul tematic. Mostrele prezentate în vitrinele muzeului sunt în deplină corelaţie cu situaţia din teren a Rezervaţiei „Codrii”. Sunt reprezentate mostre a 34 de specii de mamifere, 88 de specii de păsări, 9 specii de reptile, 9 specii de amfibieni și 364 specii de insecte. Sunt expuse și particularitățile a 23 de cuiburi caracteristice diferitor specii de păsări, în majoritatea lor paseriforme.

Muzeul Naturii are ca funcţii conservarea, restaurarea şi prezentarea colecţiilor pentru publicul larg, activităţi de educare şi informare în domeniul conservării biodiversităţii.

Muzeul „Casa părintească”, satul Palanca, Călăraşi

Pensiunea „Casa Părintească” este situată în satul Palanca, raionul Călărași și este un adevărat muzeu al vieții rurale. Proprietara acesteia, Tatiana Popa, a transformat casa familiei sale într-un muzeu al meșteșugurilor. Muzeu afișează articole ale vieții tradiționale țărănești, inclusiv textile vechi, articole de uz casnic, unelte, fotografii și o varietate de materiale textile, cusături și țesături.

Muzeul MILITAR din Chișinău (denumit și Muzeul ARMATEI) este o instituție cultural-științifică amplasată pe strada Tighina 47, în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară, subordonat Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Muzeul funcționează cu începere din anul 1999. Acesta are misiunea de a colecta, conserva și valorifica bunurile cultural-istorice și a reflecta prin intermediul pieselor muzeale evoluția istoriei și artei militare naționale.

Printre exponatele muzelui se numără: arme, piese de harnașament și vestimentație militară, tehnică militare, obicte heraldice, imagini originale, documente de epocă, hărți. Muzeul mai deține o Expoziția de bază privind teroarea sovietică și un memorial Capul de Pod Șerpeni. Instituția editează revista de istorie militară Cohorta. Sunt disponibile pentru vizitatori mai multe expoziții tematice temporare.

Conacul lui Zamfirache Ralli este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de cunoscutul poet rus Aleksandr Pușkin, exilat între 1821 și 1823 la Chișinău.

După primul război mondial conacul a rămas satului. Aici a funcționat o bibliotecă, apoi școala muzicală. Moșia a fost deținută în prima jumătate a secolului al XX-lea de Zamfir Ralli-Arbore, iar după ocuparea Basarabiei de către URSS a fost naționalizată și deschisă publicului în ziua de naștere a lui Pușkin, la 6 iunie 1949. Abia în anii ’70 a devenit o filială a casei-muzeu „Aleksandr Pușkin” din Chișinău. La sfârșitul perioadei sovietice atrage până la 150 de mii de turiști anual, pentru primirea tuturor fiind desfășurat un orășel de corturi.

Muzeul Găgăuz de Istorie şi Etnografie „Dumitru Cara-Ciobanu”

Satul Beşalma este un centru unic de cultură Găgăuză unde se găseşte Muzeul de Istorie şi Etnografie a unicului popor ortodox de origine turcă – găgăuzii. Unul din iluştrii oamenii ai acestui popor a fost Dumitru Cara-Ciobanu, scriitor şi bun cunoscător a culturii şi folclorului găgăuz.

În muzeul de istorie și cultură găgăuză din Beșalma sunt astăzi aproape 20 de mii de exponate. El a fondat în 1966 la Beşalma. Cea mai prețioasă parte a colecției o constituie peliculele de la mijlocul secolului trecut, pe care este imortalizată viața găgăuzilor din acea perioadă. Aceste «filme» de amator au fost înregistrate de către Dumitru Cara CiobanU. El s-a născut într-o familie de țărani săraci din satul Beșalma, a absolvit Institutul de Literatură din Moscova, a editat prima carte de poezie în limba găgăuză din istorie și a devenit fondatorul primului muzeu de cultură găgăuză din lume. Anual, acesta este vizitat de mii de turiști.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 21:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 21:14 // Actualitate //  Cristina Vlah

Accident grav cu implicarea a două mașini de taxi și un microbuz, pe șoseaua ce duce spre Vadul lui Vodă, informează Realitatea.md. Potrivit martorilor oculari, în accident ar fi implicate patru unități de transport, printre care și 2 mașini de taxi, și un microbuz.

„Pe traseul Chișinău – Vadul lui Vodă a avut loc un accident rutier cu implicarea a 4 unități de transport. Preventiv o persoană este traumată”, a relatat Mariana Bețivu, ofițer de presă al IGP.

La fața locului au venit echipajele de Poliție, precum și de ambulanță care acordă ajutorul medical necesar. Oamenii legii urmeză să stabilească toate circumstanțele accidentului.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU