Marile publicații internaționale precum Reuters sau Politico se uită cu atenție la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, observând eforturile majore făcute de Rusia și de aliații ei pentru a influența rezultatele.
Reuters scrie: „Moldova a comunicat mai multor state membre ale UE că, în opinia sa, Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale de duminică”.
„Președintele pro-occidental al Moldovei, Maia Sandu, se confruntă duminică cu un al doilea tur de scrutin critic, care va determina cine va prelua conducerea țării candidate la UE, pe fondul unor acuzații generalizate de interferență rusă. Sute de mii de alegători din țară și de la secțiile de votare din străinătate vor vota fie pentru Sandu, fie pentru contracandidatul său pro-rus, Alexandr Stoianoglo”, se arată într-un material realizat de POLITICO.
DW (Deutsche Welle) menționează că „poliția din Moldova și-a înăsprit vigilența în încercarea de a evita repetarea a ceea ce consideră că a fost o vastă schemă de cumpărare de voturi în primul tur de scrutin de luna trecută. Se crede că aceasta a fost pusă în aplicare de oligarhul fugar Ilan Șor, susținut de Rusia”.
Publicația americană Bloomberg, la 3 noiembrie, scrie că „rezistând Rusiei, președintele Moldovei luptă pentru a-și păstra puterea. Maia Sandu se confruntă cu un tur de scrutin mai strâns decât se aștepta, care s-a transformat într-o luptă pentru viitorul țării cu adversarul său pro-Moscova”.
„Prezența la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a depășit pragul de 20% necesar pentru ca votul să fie recunoscut ca valabil”, transmite agenția ruseasă de presă RIA NOVOSTI.
„Moldoveni care trăiesc în Rusia sunt aduși cu autobuzul să voteze în Republica Moldova. Ambuteiaje și pe podurile de peste Nistru” este titlul unui material publicat de de Digi24.ro.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că duminică, 3 noiembrie, în Republica Moldova are loc turul doi al alegerilor prezidențiale. Circa trei milioane de cetățeni sunt așteptați la urne, în cele peste 2000 de secții de votare.
Alegătorii vor trebuie să opteze pentru unul dintre cei doi candidați care au acumulat în primul tur cele mai multe voturi: Maia Sandu sau Alexandr Stoianoglo.