Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

FOTO AUR a călcat în picioare Comuniștii și Socialiștii. Fotografia care demonstrează acest lucru. Reacția BECS

17 Iun. 2021, 10:05
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
17 Iun. 2021, 10:05 // Alegeri //  Petru Beregoi

Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) s-au arătat nemulțumiți de faptul că Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) au parcat un camion pe care erau amplasate afișe electorale direct în fața Gării Feroviare, unde se află Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste, fapt pentru care au recurs la o faptă lipsită de bunul simț, dar și au încălcat Codul de conduită al alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Reprezentanții AUR au dat jos afișele, le-au așezat pe trotuar și s-au fotografia cum stau cu picioarele pe ele, un gest care demonstrează lipsa de respect pentru BECS și a faptului că și-au permis să parcheze în fața Monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste.

Candidatul pe lista AUR la scrutinul parlamentar, Valeriu Munteanu, a declarat că au recurs la această faptă pentru că, afișele electorale acopereau mai mult de 50% din suprafața camionetei, fapt ce ar fi o încălcare a legii. De asemenea, acesta a precizat că, fapta celor din DECS „este o profanare la adresa memoriei înaintașilor noștri”.

Candidatul BECS la alegerile din 11 iulie curent, disident socialist, Corneliu Furculiță, a venit cu o reacție, precizând că, „legea și bunul simț, ca și normalitatea nu sunt valabile pentru anumiți pseudo-politicieni, rătăciți pe meleagurile moldovenești”. De asemenea, Furculiță acuză PAS că le-ar fi dat indicații celor din AUR să recurgă la acest gest.

„Ieri seara, un grup radical al unui partid anonim, la indicația partidului de aceeași galbenă, au distrus un panou electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, aflat în apropierea Gării din Capitală. Acești pitici politici s-au „lăudat cu lupta eroică” pe rețelele sociale, anunțând o mare „victorie” asupra unui panou, care, de altfel, este proprietatea privată a companiei ce prestează servicii contra plată pentru noi. Aceiași pitici politici cred că, dacă, la indicația gălbuilor din PAS, vor arunca, cu produsul vieții lor, vor ataca familiile noastre, inclusiv copiii, vor distruge proprietatea privată și vor „învinge” câte un afiș electoral, așa vor câștiga voturi mai multe, atunci se greșesc amarnic. Poporul nostru n-a acceptat niciodată astfel de acțiuni murdare și rău mirositoare. Sperăm că instituțiile de drept vor lua măsuri conform legii, iar observatorii vor lua atitudine în mod public față de aceste abuzuri și încălcări. Din partea mea și a colegilor noștri vă promitem că, dacă veți mai insista cu astfel de acțiuni în afara cadrului legal și al bunului simț, veți obține exact ce meritați. Totul are măsură. Și răspunsul pe măsură”, a scris Furculiță pe Facebook.

Precizăm că, potrivit Codului de conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, articolul 7, este interzisă concurenților electorali distrugerea afișelor și materialelor electorale ale concurenților.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată