Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

FOTO Cazuri incredibile! Animalele care și-au modificat corpul pentru a se adapta la viața în orașe

25 Aug. 2021, 14:50
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Aug. 2021, 14:50 // Life //  Realitatea.md

Mierlele urbane se transformă într-o specie distinctă față de mierla de pădure, împerechindu-se mai repede și scurtându-și ciocul. Asta pentru a avea acces la hrana variată disponibilă în orașe, dar și pentru o tonalitate mai ascuțită a cântecului, pentru a putea fi auzit în ciuda traficului.

Renumitul istoric Ben Wilson scrie în cartea sa „Metropolis. O istorie a celei mai mari invenții a omenirii” povestea modului în care apariția și dezvoltarea orașelor a influențat și încă influențează regnul animal, de la modificări genetice, la modificări ale obiceiurilor legate de hrană.

Din 1980 până în prezent, locuitorii orașelor din Marea Britanie au cheltuit peste 200 de milioane de lire sterline pe an, iar cei din SUA, peste 4 miliarde pentru hrana păsărilor, lucru care a atras mai multe zburătoare în orașe, dar și specii noi. Sunt așa-numitele „specii sinantropice” – speciile care au și de câștigat prin asocierea cu populațiile umane, notează Wilson.

Populațiile urbane de păsări au crescut, s-au diversificat și și-au schimbat obiceiurile

Unul dintre primele efecte ale investiției oamenilor în hrana animalelor este faptul că animalele de pradă nu mai acordă atenție mamiferelor mici și cuiburilor de păsări, preferând locurile de picnic ale oamenilor, tomberoanele și animalele ucise pe șosele, notează Wilson. Astfel, orașul a devenit pentru unele specii un refugiu în fața prădătorilor și a capcanelor din mediul natural, mai scrie istoricul.

Totodată, efectul de insulă termică urbană a atras spre orașe specii precum vrăbii și stăncuțe, păsări care caută căldura și siguranța.

Animalele crescute în oraș sunt mai curioase și îndrăznețe decât cele care trăiesc în mediul natural. Unele sunt și mai puțin agresive, mai punctează Wilson în cartea sa. În plus, un studiu asupra mamiferelor mici urbanizate, precum chițcani, ratoni și lilieci, arată că acestea au creierul mai mare.

Iată câteva adaptări importante pe care istoricul le relatează în cartea sa.

Modificarea traseului de migrație spre Vestul bogat!

Privighetoarea cu cap negru, de pildă, o specie eurasiatică și-a modificat traseul de migrație din Europa Centrală spre Spania și Africa de Nord, preferând să o ia spre vest, pentru a avea acces la hrana din grădinile suburbane britanice.

Modificări ale ciocului și ale degetelor

Mierlele sunt un exemplu. Cele din orașe reprezintă deja o specie distinctă față de mierla de pădure, împerechindu-se mai repede și scurtându-și ciocul. Le-au influențat cutiile cu hrană lăsate de oameni. În plus, au o tonalitate mai ascuțită a viersului, pentru a putea fi auzite în zgomotul urban.

În orașele portoricane, degetele de la membrele șopârlelor au evoluat pentru ca ele să se poată deplasa cu ușurință pe suprafețe din cărămidă și beton. Speciile care trăiesc în oraș au reușit să se adapteze și la minusurile urbane. Fluturele de noapte, de exemplu, care avea aripile colorate cu alb a devenit complet cenușiu, din cauza poluării din oraș.

Surse alternative de hrană

Ratonii urbani din Chicago, care au la dispoziție o sursă de hrană destul de diversificată în tomberoane, se deplasează mai puțin și nasc mai mulți pui. În Viena, păianjenii și-au țesut pânze în locuri mai luminoase și au prins astfel mai multe insecte.

Reducerea teritoriului

În Los Angeles, pumele și-au adaptat teritoriul la doar 65 de kilometri pătrați față de cei peste 900 de kilometri cu care erau obișnuite în sălbăticie.

Creșterea speranței de viață cu până la 10 ani în plus  Coioții din Chicago au învățat cum să traverseze drumul în siguranță. Speranța de viață a unui coiot în rural este de 2 ani, în timp ce în oraș, aceasta trăiește până la 12-13 ani. Cartea istoricului a fost tradusă în acest an și în limba română, sub numele „Metropolis. O istorie a celei mai mari invenții a omenirii”.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală