Chișinăuienii și toți iubitorii de artă și frumos au acum ocazia să vadă tablourile clasicilor artei românești, păstrate în colecții private. În premieră, la Chișinău a fost vernisată expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești”, care ilustrează direcțiile artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, promovând astfel valorile culturale românești.
Este un exercițiu de cultură autentic, generat la inițiativa a două femei – Ioana Ciocan de la București și Cristina Frolov de la Chișinău. Vizitatorii au ocazia să admire 30 de lucrări monumentale, selectate din importante colecții private. Fiecare operă ilustrează, prin simboluri atent alese, unitatea culturală românească pe care acesta o creează în lume. Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a remarcat că acesta este unul dintre principalele evenimente dedicate Zilei Naționale a României.
Directoarea generală al Pavilionului de Artă București – Art Safari, vicepreședintă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ioana Ciocan, a menționat că în cadrul vernisajului sunt prezentate capodopere semnate de Nicolae Grigorescu – considerat fondatorul picturii românești moderne și reprezentat în cadrul expoziției de la Chișinău prin lucrarea „Care cu boi venind de la câmp”, Theodor Aman, Iosif Iser, Francisc Șirato și mulți alții.
„A fost o expoziție realizată în timp fulger. Asemenea expoziție are nevoie de măsuri de securitate specială. Este un miracol că putem vedea aceste lucrări la Muzeul din Chișinău”, a remarcat directorul Art Safari.
„Acest proiect cultural reflectă apropierea care există între două state cu o istorie comună. Ba mai mult, fortifică prietenia și colaborarea dintre Republica Moldova și România. Nu în zadar, pentru vernisarea expoziției a fost aleasă o dată semnificativă – Ziua Națională a României – pe care o putem onora cel mai frumos prin artă. Împreună putem uni publicul sub umbrela unor valori culturale atemporale”, a adăugat Cristina Frolov, președinta Fundației „Constantin Mimi”.
Vernisajul mai cuprinde opere de artă semnate de Arthur Segal, Petre Velicu, Gina Hagiu, Paul Scorțescu, Alexandru Istrati, George Mazilu, Hans Mattis Tutsche, Iosif Iser, Ion Alin Gheorghiu și Corneliu Baba. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată în Republica Moldova.
Secretarul de stat la Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Andrei Chistol, a menționat că expoziția este un eveniment inedit prin faptul că încearcă să promoveze acele lucrări mai puțin cunoscute publicului larg care fac parte din colecțiile private.
„Întotdeauna am considerat important să promovăm cât mai multe punți între Republica Moldova și România. Acest eveniment și multe alte evenimente pe care va trebui să le facem împreună ne vor duce la acel ideal și obiectiv comun, de a promova cultura românească și de a promova valorile culturale românești pe ambele maluri ale Prutului”, a afirmat oficialul.
Doritorii pot vizita expoziția în perioada 3 decembrie 2022 – 22 ianuarie 2023.