Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

FOTO Chișinăul – mai frumos și mai verde! Primăria a început plantarea copacilor pe arterele principale ale capitalei

30 Nov. 2021, 17:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
30 Nov. 2021, 17:39 // Societate //  Maria Timofti

În Chișinău are loc plantarea copacilor pe arterele principale ale orașului. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook, primarul capitalei, Ion Ceban. Astfel, mai multe specii de conifere și foioase printre care specii de tei, castan, arțar şi frasin urmează a fi sădiți în aceste zile pe străzile principale din capitală. Acțiunile de plantare au loc anume în locurile unde nu sunt copaci. 

Prin urmare pe parcursul săptămânii, muncitorii vor interveni pe bd. Ştefan cel Mare și Sfânt, str. Ciuflea, str. Ismail, str. Tighina, str. Armenească, str. V. Alecsandri, str. M. Eminescu, str. V. Pîrcălab, str. Mitropolit Varlaam, str. A. Pușkin, str. M. Cebotari, str. Sfatul Țării, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Cebotari.

Primarul a mai anunțat că urmează a fi completat și numărul de arbori şi arbuşti în scuarul „Mihai Eminescu”.

„Pe parcursul zilelor trecute, în toate sectoarele capitalei la fel au fost plantate mai multe specii de arbori pe bd. C. Negruzzi, bd. I. Gagarin, Parcul „Valea Morilor”, scuarul din str. Academiei, str. Miorița, Grădina Catedralei, Parcul „Valea Trandafirilor”, bd. Dacia, bd. Cuza-Vodă, str. Teilor, scuarul din str. Trandafirilor, str. Profesor I. Dumeniuc, scuarul Panoramic din str. Maria Drăgan, str. Vadul lui Vodă. Continuăm Campania municipală de plantare a copacilor în această toamnă, atât timp cât ne vor permite condiţiile climaterice”, a scris edilul capitalei.

Timp de un an, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău au fost plantați circa 100 de mii de copaci. Ion Ceban a menționat că acesta este un record la acest capitol.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală